Tomātu mērce tomātu sezonā

Sep 1, 2015 | Dārzeņi, Receptes | 4 comments

Šogad tomātu sezonas plaukumā padevos virtuāliem mudinājumiem gatavot tomātu mērci lielākos apjomos. Daļu no rezultāta ar ģimeni noēdām pirmajā vakarā, jo sanāca supergaršīgi, bet pārējo sasaldēšu un glabāšu ziemai.

P1040833

Apjomi un garšas vielas ir atkarīgas no jūsu gaumes un katla ietilpības. Es ņēmu:

nepilnus 3 kg tomātus – izvēlieties iespējami lielākus un sarkanus, labi der vērša sirdis, kur maz sēklu. No šī apjoma sanāk ap 2 l tomātu masas (pirms novārīšanas)
3-5 ķiploka daivas
šķipsnu sāls
šķipsnu cukura
1 nelielu zariņu vai pāris lapas svaiga bazilika
svaigi maltus melnos piparus
šļuku olīveļļas

Gatavot:

Tomātus nomazgā, pārgriež “pa ekvatoru” uz pusēm, katru pusi saspiež, lai atbrīvotos no sēklām. Es to daru virs sietiņa, kas novietots virs bļodas, lai uzķertu gardo tomātu sulu, ko pēcāk izdzeru. Tad tomātus griež palielos gabalos, pa ceļam izgriež serdes, un liek pārtikas kombainā vai blenderī. Blenderē ar visām mizām, tad liek lielā katlā un atkārto, līdz visi tomāti izlietoti.

Man šī liekas visvienkāršākā tomātu apstrādes metode – ir protams, vēl citas, piemēram, David Tanis New York Times Cooking slejās ierosina tomātus rīvēt, vai tos var visupirms blanšēt un vilkt nost mizas. Dariet, kā jums liekas ērtāk!

Tomātu masai liek klāt sīki sakapātu ķiploku un visas pārējās sastāvdaļas, labi samaisa, uzvāra un neapsegtiem ļauj vārīties uz nelielas liesmiņas, mierīgi burbuļojot, no pusstundas līdz stundai. Mērci nepieciešams bieži apmaisīt. Gatavošanas ilgums atkarīgs no apjoma un jūsu pacietības – jo ilgāk vārīsiet, jo intensīvāka garša un biezāka konsistence, lielākus daudzumus savārīt prasīs ilgāk laika.

Ēdiet tūliņ ar labiem makaroniem, izmantojiet kā bāzi un papildiniet ar citām sastāvdaļām (frikadelēm vai ko citu), vai atdzesējiet un sasaldējiet ziemai.

Šī ir ļoti bāziska versija – es dodu priekšroku galīgo garšvielu buķeti (sāli, cukuru, etiķi, garšaugus, apceptus sīpolus u.c.) piekoriģēt tieši pirms sagatavošanas pasniegšanai.

4 komentāru

  1. Didzis

    tā tad ir svaigmērce? Kādi ieteikumi ilgstošākai glabāšanai? Izņemot saldēšanu, kādi konservanti?

  2. Inese

    Vai ir ieteikumi, kā veikt šo sasaldēšanas procesu ziemai? Nekad to neesmu darījusi.

  3. Krista>Inesei

    Mērci pilnībā atdzesē istabas temperatūrā, tad pārlej citā traukā un uz 12 h/diennakti patur ledusskapī. Tad salej trauciņos – es lietoju puslitra plastmasas trauciņus ar vāku, ko par mazām naudiņām pērku Gemosā. Trauciņus pielej pilnus, bet ne līdz pašām malām, atstājot augšā centimetru brīvu, liek virsū vāku un tad saldētavā – tas arī viss 🙂

  4. Inese

    Paldies, Krista!
    Neizklausās sarežģīti. 🙂

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri