Buljonu var vārīt no veselas svaigas vistas, gabaliņiem (piemēram, spārniņiem) un arī no cepeša kauliem. Pamatdoma ir gaļu/kaulus likt katlā kopā ar garšaugiem, apliet ar aukstu ūdeni un lēnām vārīt apmēram pusotru stundu.
Vielas:
1 vesela vista, vai 1,5 kg vistu gabali, vai cepeša kauli
1 burkāns
1 sīpols (nemizots)
1 selerijas kāts
1 pētersīļa sakne
lauru lapa
pāris melnie piparu graudi
pāris pētersīļa zariņi
tējkarote rupjās sāls
neliels ingvera gabals (pusīkšķa izmērā), nomizots un sagriezts šķēlēs
Gatavot:
Garšsaknes nomizo (izņemot sīpolu – miziņa buljonam piešķirs skaistu, zeltainu krāsu), sagriež prāvos gabalos un liek katlā:
Turpat liek klāt vistu vai kaulus (atzīšos, kad mājās esam “visi savējie”, metam šajā buljonā iekšā arī apgrauztos kājiņu un citu lielāku gabalu kaulus, lai tos neizniekotu) un pielej aukstu ūdeni tā, lai labi visu nosedz. Uzvāra, nogriež liesmu un turpina lēnām vārīt uz vismazākās uguntiņas apmēram pusotru stundu. Ja vārīšanās sākumā virspusē parādās pelēkas putas, tās ar putukaroti nosmeļ. Gadījumā, ja ūdens novārās par daudz, pielej klāt vēl. Kad buljons gatavs, to nokāš citā katlā un atstāj pa nakti atdzist (visas sastāvdaļas met laukā, jo viņas savu darbu ir izdarījušas. Ja buljonu gatavojiet no svaigas vistas, var paglabāt krūtiņas gabalus, ko likt klāt zupai nākošajā dienā). Tālāk glabā ledusskapī vai saldētavā kā pamatu zupai vai risotto.
No šī buljona var tālāk vārīt visu ko – piemēram, pielikt klāt kumosu gabaliņos sagrieztus dārzeņus un vārīt kamēr mīksti (apmēram 10-15 minūtes). Dažas manis iecienītas kombinācijas: puravi-kartupeļi, vistas gaļa-burkāni-rīsi, pupiņas-tomāts-grauzdiņi, čili pipars-ingvers-kinza-vistas gaļa-rīsu nūdeles, kartupeļi-spināti…. Zupu var pasniegt ar skābu krējumu, bez, vai blenderēt.
nu, re! arī par buljonu ir! super! man kā labs, liz šim garām paslīdējis knifiņš, ko likt lietā savā virtuvē – ka sīpolus liek ar visu miziņu! notiekti izmantošu!
paldies, krista, ari par visādam labam iedvesmām!
vispār, esmu paša vārītu buljonu dedzīga “sludinātāja” – vienā reizē taču var savārīt lielu katlu, atdzesēt, saliet pa mazākām porcijām un sasldēt, lai vajadzības gadījumā, gatavojot jebko, kur nepieciešams pievienot buljonu, izmantotu šos savus “pašmāju” buljonus, NEVIS TOS KUBIŅUS..
😉
tā ir baigā štelle, godavārds!!
turklāt, jebkas, pat putraimu putra, buljonā novārīta, garšo piesātinātāk.
pamēģiniet gan!
😉
Kā taisa to pupiņu, tomātu zupu? Vārās man buljons…
Paldies,,sodien pec ilga laika mekleju mekleju bet paliku pie jsus receptites buljona varisana nu varas ,uz lenas guntinas:),,un nevaru sagaidit kad maza pele 2 gadiga vares tikt klat pie si karuma,,bus mums gardaka buljonzupna:)
paldies paldies,,,o par recepiti,,:)