Zaļo lēcu salāti

Aug 29, 2010 | Dārzeņi, Receptes, Salāti | 7 comments

Veselīga, lēta, vienkārša veģetāra maltīte vai piedeva gaļai/zivīm.

Vielas

Zaļās lēcas (1 ēdājam devīgai porcijai apmēram 80 g lēcu. es parasti gatavoju vairāk, nekā plānots apēst, lai paliek nākošajai dienai, ko paņemt līdzi uz darbu)
1 nomizota ķiploka daiva
1 neliels burkāns
1 neliels selerijas kāts
1 laurlapa
pāris timiāna zariņi
neliela bunte pētersīļu lakstu
pāris tomāti
neliels sarkanais sīpols
olīveļļa, citrona sula vai sarkanvīna etiķis, sāls, pipari

Gatavot:

Lēcas noskalo, liek katlā kopā ar ķiploku daivu, nomizotu un uz pusēm pārgrieztu burkānu, selerijas kātu, laurlapu un timiāna zariņiem, pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens ir riktīgi vairāk par lēcām, uzvāra, un uz nelielas liesmiņas daļēji apsegtā katlā vāra 15 minūtes. Sāli klāt neliek, jo tas padarīs lēcu miziņas cietākas! Kad gatavas, nokāš un atstāj padzist. Dārzeņus un garšaugus izķeksē laukā un izmet, tie savu darbu jau izdarījuši.

Tomātus sagriež nelielos gabaliņos, pētersīļu lakstus sakapā, sīpolu sagriež smalki jo smalki. No olīveļļas, citronas sulas vai etiķa (apmēram proporcijās 3:1), sāls un pipariem uztaisa salātu mērci, un visu sajauc kopā. Sāli liek bagātīgi, jo atcerieties, ka lēcas vārot nav pasālītas.

Šos salātus, protama lieta, var variēt pēc patikšanas – lieciet klāt citādas garšvielas (piemēram piparmētru lapas un/vai baziliku), papildiniet ar dažādiem dārzeņiem vai kazas sieru. Vārdu sakot, te ir vieta eksperimentiem!

Receptes ideja aizgūta Sam&Sam Clark grāmatā “Moro East”, kuras autori iedvesmojušies no Spāņu un Ziemeļāfrikas kulinārajām tradīcijām.

7 komentāru

  1. Linda

    vēlējos jautāt vai angliskais Quinoa ir tās pašas lēcas?

  2. elīna

    Nē… Tā ir Kvinoja. Pilnīgi kas cits.

  3. Krista>Lindai

    Lēcas angliski ir “lentils”, pieejamas dažādās krāsās (visizplatītākās ir pelēkbrūnas, zaļas, oranžas). Kvinoja ir kas cits – mazītiņi graudiņi, sastopami gaišā vai sārtā krāsā.

  4. Gunita

    Vakar pagatavoju, vienkārši burvīgi! Ļoti garšīgi! Arī bērniem garšoja 🙂

  5. Lou

    šķiet garšīgi, būs jāpamēģina.
    Vienā ēstuvē bieži ēdu pelēkbrūno lēcu salātus ar zaļajiem zirnīšiem, marinētajiem mazajiem sīpoliņiem un tomātiem. Arī gardi un mājās vienkārši pagatavojami.

  6. Karīna

    Es vēl papildinu vai nu ar mocarella, vai mīkstajām siera bummbām. Esmu likusi klāt kaltētus tomātus. Ļoti labi der.

  7. Debora

    Kvinoja pēc būtības ir balandas sēklas. No latvijā augošās nekas nesanāk. Secinājums-pat balanda siltajās zemēs labāka…

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂