Vienkārši satriecošs un satriecoši vienkāršs saldais, kad dārza un meža zemenes pašā ražas plaukumā!
Vielas:
(no šī daudzuma sanāk apmēram 1 l saldējuma)
1 kg zemeņu (ļoti garšīgi ir ņemt pusi meža, pusi dārza zemeņu)
200 ml ūdens
200 ml cukurs
1 citrona sula
putukrējums vai un svaigas odziņas pasniegšanai
Gatavot:
Lēzenu bļodu ieliek saldētavā atdzesēties (šis solis izpaliek, ja lietosiet saldējuma mašīnu).
Cukuru aplej ar karstu ūdeni un karsē, līdz cukurs izkusis. Atdzesē. Zemenes pārlasa, lielākās pārgriež uz pusēm, pārlej ar citrona sulu un sablenderē (es to daru dziļā bļodā ar rokas blenderi, bet var lietot arī kādu citu blenderējamo ierīci). Iemaisa zemeņu masā sīrupu, visu lej atdzesētajā bļodā un liek saldētavā, vai attiecīgi saldējuma mašīnā. Dzesējot sorbetu saldētavā, to vajadzētu vismaz 3 reizes ik pa stundai labi samaisīt.
Sorbeta konsistence ir savādāka nekā trekniem saldējumiem – tas neizbēgami būs graudaināks un kraukšķīgāks un ne tik maigs. Sorbeti slikti pakļaujas bumbiņu veidošanai ar apaļajām saldējuma karotītēm, iesaku vienkārši grābt no trauka neregulāras formas gabalus un neuztraukties par izskatu – garša būs satriecoša. Sorbetu, protams, var ēst tāpat vien, bet man patīk to pārliet ar mīkstās putās sakultu putukrējumu un pārkaisīt ar svaigām odziņām:
ak, šis dievīgais zemeņu sorbets! kad ārā +35 un zūd spēks pat elpot, atliek to lielā gabalā izlobīt no bļodas, paņemt pirkstos un piesūkties vienā galā kā izslāpušam odam… pasaule atgriežas savā vietā diezgan ātri.
tad jāieiet dušā, jānoskalo zemenes no rokām un var atgriezties pie bļodas, lai baudītu lēnām, ar karotīti – kā dāmai pieklājas…
paldies, Krista! tu izglābi manu dienu:)
Krista, paaaaldies!!! Lieliski sanāca, nevarēju vien sagaidīt, kad gardums būs pietiekoši sasalis, un kārtīgi samaisīts pietiekoši daudz, lai varētu ķerties klāt. Daces R. komentārs ir kā naglai uz galvas – laukā ir atkal +35 un zemeņu sorbets – kāds veldzējums!!! Visiem, kas vēl nav izmēģinājuši – rekomendēju!