Zirgs un citi liellopi kotlešu masā “mājas”

Feb 17, 2013 | Pārdomas

Vakareiropā apgriezienus uzņem skandāls, kurā atklājies, ka maltajā gaļā un tās izstrādājumos (burgeros, lazanjā, desās u.c.) figurē zirgu gaļa – dažos gadījumos līdz pat 100%. Kā viens no potenciālajiem izcelsmes avotiem minēta Rumānija, kur nesen stājušies spēkā ierobežojumi ar pajūgiem pārvietoties pa ceļiem, tālab bez darba palikušie zirgi kaut kur jāliek. No šī pamācošā gadījuma ir vērts izdarīt secinājumus un lasīt sīko druku uz gaļas “izstrādājumu” produktiem veikalu plauktos.

Rumāņi apgalvo, ka nav centušies zirgu gaļu nevienam ieblēdīt, tā esot marķēta korekti un arī cena bijusi atbilstoši lētāka. Tā kā gaļas ceļi no lopiņa līdz patērētājam var būt ļoti gari un samudžināti, visticamāk, pa ceļam kāds nespēja pretoties kārdinājumam labi nopelnīt, zirgu uzdodot par ko citu – to, protams, vieglāk izdarīt, ja dzīvnieks ir beigts un samalts.

Maltas gaļas izstrādājumi ir ļoti pateicīgs veids, kā iesmērēt patērētājiem zemākas kvalitātes izejvielas, radot iespaidu, ka tā ir “gaļa”, un maksimizēt peļņu. Pagājušajā gadā ASV lielu ievērību guva atklājums, ka 70% no tirgū pieejamajai maltajai gaļai pievienots tā sauktais pink slime (latviski varētu būt sārta žurga) jeb kaut kas, ko vienkāršā valodā varētu nosaukt par gaļas pārpalikumiem (plēvēm, taukiem un citiem krikumiem), kas ar centrifūgu, ķīmijas, krāsvielu un smaržvielu palīdzību sastellēti kopā tā, lai izskatītos pēc gaļas.  Pavērojiet, kas viss nav sīkiem burtiņiem sarakstīts uz “kotlešu masas mājas” iepakojuma – tur atradīsiet kviešu šķiedrvielas un soju (lētas izejvielas, kas pievienotas, lai palielinātu svaru un apjomu), svaigu un saldētu gaļu (kāpēc tā būtu jāmaisa kopā? iespējams, jo saldētā gaļa ir zemākas kvalitātes un lētāka par svaigu, tādējādi var samazināt produkta kopīgās izmaksas). Mana mamma nesen nopirka kaut ko, kas viņai likās bij liellopu maltā gaļa. Viņa to izlēma sasaldēt un pēc pāris dienām atkausējot izrādījās, ka tā palikusi melna. Veikalā pārdevēja viņai pēcāk apgalvoja, ka tā bieži gadoties, jo tur, lūk, pievienota soja. Pēc sarakstes ar veikala vadību atklājās, ka sojas tur nav (diez, kāpēc lai pārdevējai kas tāds ienāktu prātā?), bet krāsas maiņa notikusi atkārtotās sasaldēšanas dēļ. Ar mazajiem burtiņiem uz iepakojuma bija rakstīts, ka masas sastāvā ir svaiga un saldēta gaļa, un, ja mana mamma to būtu izlasījusi, tad droši vien būtu vairījusies no gaļas likšanas saldētavā.

Šis nav stāsts par nabaga zirgiem Rumānijā, kam pienācis pensijas vecums, bet par to, ko mēs ēdam. Ko darīt pircējam, lai viņš būtu pārliecināts, ka viņa mājās kotlešu masā nenonāktu zirgs vai kas cits, kam tur nevajadzētu atrasties? Pirkt gaļu no zināma avota, lasīt sīkiem burtiņiem uzdrukātās sastāvdaļas uz iepakojuma, gala beigās – nopirkt skaistu gaļas gabalu un pašam to samalt kotletēm (vai palūgt, ka pārdevējs to izdara jūsu acu priekšā). Uzdot jautājumus par gaļas izcelsmi un citām sastāvdaļām gaļas izstrādājumos veikalos, kur iepērkaties. Jo prasīgāki kļūs pircēji, jo lielāka iespēja, ka tirgotāji reaģēs atbilstoši. Tā arī ir politika – mums katram ir iespēja balsot ar saviem maciņiem. Arī Latvijas lielveikalos nopērkama konkrētā veikala “mājas” zīmola saldēta lazanja Bolognese, par kuras izcelsmi uz iepakojuma rakstīts tik vien, kā “ražots Vācijā”. Esmu aizrakstījusi RIMI, SKY un MAXIMAi ar jautājumu, vai viņi ir veikuši pārbaudes par savu maltās gaļas produktu saturu un vai ir pārlieciāti, ka zirga gaļas tur nav. Gaidīšu atbildes!

Pirmie atbildēja SKY, rakstot, ka rūpīgi seko līdzi gaļas kvalitātei, kas tiek izmantota SKY gatavotajā produkcijā un ir pārliecināti, ka tur nekādas zirga gaļas nav. SKY arīdzan informēja, ka nesadarbojas ar piegātātājiem un uzņēmumiem, kas medijos izskanējuši kā tādi, kuru ražotajā produkcijā (lazanjās u.c.) liellopu gaļas vietā atrasta zirgu gaļa.

Nedēļu vēlāk (27. 02.) saņēmu arī MAXIMA atbildi, kuri saka, ka sadarbojas ar “atzītiem un reģistrētiem piegādātājiem” un tie ir snieguši apliecinājumu, ka produkti nesatur zirgu gaļu, ja tas nav norādīts marķējumā.

Dienu vēlāk (28.02.) atklājās, ka arī Latvijas kautuve piegādājusi uzņēmumam “Forevers” zirga gaļu, kas noformēta kā liellopu gaļa.

No RIMI atbildi vēl gaidu.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri