Kad kūkas cepot paliek pāri olbaltumi, tos nevajag mest ārā – izmantojiet izdevību izcept bezē, kas ir satriecoši vienkārši!
Vielas:
3 olbaltumi
150 g pūdercukurs
naža gals sāls
ēdamkarote citrona sulas
kāda cita viela, ja vēlaties piedot cepumiem īpašu garšu vai krāsu, piemēram, tējkarote rožūdens (dabonams Biotēkā)
Gatavot:
Galvenais bezē izdošanās priekšnoteikums ir olbaltumu pasargāšana no pat vismazākā tauku kriksīša – nejauši līdziekritis dzeltenuma gabaliņš tiem var but nāvējošs (citiem vārdiem sakot, tie neputosies). Bļodai un putojamām slotiņām jābūt tīrām un sausām.
Olu baltumus saputo ar sāli mīkstās putās, pakāpeniski pievieno cukuru un citrona sulu un puto, līdz masa ir stingra un spoža – apmēram 10 minūtes. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 110 grādiem, uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, liek bezē piciņas tādā izmērā, kā vēlaties. Var bezē masu sastūķēt lielā konditoru špricē ar robotu uzgali un veidot smalkas kūciņas, bet es vienkārši krāmēju pikas ar divām ēdamkarotēm (lielākām kūkām) vai tējkarotēm (mazākiem cepumiņiem). Cep (pareizāk sakot, kaltē) divas stundas.
Cepampapīru stūros pielīmē pie pannas ar olbaltuma masas piciņām, lai neslīd, uz tā liekot kūciņas:
Forša ideja…
bet ko darīt ar dzeltenumu, kas paliek pāri, pēc bezē gatavošanas…un līdz tortei/kūkai līmenis nevelk?
1. uztaisi majonēzi (no 3 dzeltenumiem gan sanāks milzu kvantums… es uz Lieldienām ielikšu recepti, lai ir idejas, kā noēst lielo vārīto olu daudzumu);
2. sakul dzeltenumus ar pūdercukuru – sanāks gogelmogelis! es tādu bērnībā ēdu karotēm;
3. izmet laukā, kamēr neviens neskatās 😉
Šķiet, ir arī pastu mērces, kur prasās tikai dzeltenums.
Uztaisi vaniļas mērci. Tai vajadzīgi tikai dzeltenumi.
Crème brûlée
Es gan cepu mazliet ilgāk, bet izdevās lieliski.
ā, un vienai porcijai pieliku nedaudz kakao. Ņamma! 🙂
Aiz kam man cepumiņiem vidus staipīgs sanāca? Un otrā dienā visi bija mīksti un staipīgi?
Cepu varbūt minūtes 10 ilgāk par norādīto laiku, kamēr jau viegli brūni kļuva – vai pārcepšanā tā vaina?…….
Izmēģināju,garšoja labi, bet man tie 120 gradi bija par daudz, liku uz 100 grādiem un es daudz isāku laiku cepu- kadas 40 min. Mazliet apbrūnēja…un lidz ar to tie cepumi nesanāca tādi smuki balti….. 🙁 Laikam nākamajā reizē jāstāv blakus un jaskatās 🙂 Varbut cepšanas laikā ieslēgt krāsns ventilatoru?
Man šķiet, ja ieslēdz ventilatoru, tad karstums nemazinās, bet kļūst vienmērīgāks. Varbūt kāds zina precīzi?
Es taisīju, BET nesaprotu kamī ir vaina – cepu elektriskajā krāsnī ar ventilātoru un siltuma padevi no augšas un apakšas (šajā režīmā cepu visas kūkas, bulkas, cepešus utt) 110grādos kādas 40minūtes – cepumi pieplaka un stipri apdzeltēja – ja būtu turējusi būtu saderguši.. man viņi drīzāk sanāca kā parasti biskvīta cepumi tik bez miltiem.. nesaprotu ko daru nepareizi – grādi par daudz?..
Drusku apdzeltē visi cepumi, tā vēl nebūtu nekāda vaina. Grādu par daudz arī nebija, es cepu 120 grādos ilgāk. Atliek masa – varbūt nepietiekoši saputoji, vai arī baltumiem tika klāt kāds dzeltenuma krikums/putojamais trauks nebija absolūti tīrs vai sauss?
Cik esmu cepusi bezē (padaudz, jo taisu saldējumu mājās), tad būtiski pirms pievieno pūdercukuru, baltumus samiksēt pilnīgi gatavās un stingrās putās. Ja pievienoju pūdercukuru darba gaitā, kā Krista iesaka, tad saplok, vai vids tukš u. c. nepilnības. Man pašai garšo vislabāk bez citronsulām, etiķiem un cietēm – tikai 2 sastāvdaļas – baltumi un pūdercukurs. Ja sanāk vairāk masu sataisīt, tad pirmo pannu izcepu, izņemu un šauju otru iekšā, kad paiet tās 50 – 60 min cepiena, tad lieku atpakaļ pirmo pannu virs vai zem otras pannas un visi kopā žāvējas visu nakti. Bez žāvēšanās, uzreiz pēc cepšanas garšojot,cepumiņiem ir mīksts vids (vīram labāk tādi garšo), tādēļ lieku vēl siltajā krāsnī, lai turpinās process. Jā un parasti cepu vakarā šos cepumus:)
vai es varu cept 110 grādos 40 min, izslēgt un tad atstat pa nakti cepeškrāsnī?
jā vari nekas jau nenotiks , es to masu visu uzliku uz pannas kad izcepu ieliku ledusskapi un naakamaja diienaa uzliku veel putukrejumu un odzinas un sanaaca brīnišķīga kūciņa! 🙂