Bumbieru šokolādes tarte

Apr 14, 2014 | Kūkas, Receptes | 9 comments

Viena no manām mīļākajām kūkām, ko parasti cepu ap Lieldienām – laikam tāpēc, ka šokolāde un bumbieri pilnīgi noteikti veikalos vēl ir, bet līdz vasarai un svaigām ogām, ko likt desertos, vēl ilgi jāgaida. Lai jums izdodas un labi garšo!

P1010528

Man liekas ērti darbus sadalīt tā, ka vakarā uztaisa smilšu mīklu, ko pa nakti ieliek ledusskapī, savukārt pildījumu gatavo nākošajā dienā, kas, kopā ar cepšanu aizņems nepilnu stundu.

Vielas:

smilšu mīklai
175 g kviešu milti
100 g gabalos sagriezts, drusku atlaidināts sviests
pustējkarote smalkās sāls
1 olu dzeltenums
2 ēdamkarotes cukurs
2 ēdamkarotes auksta ūdens

pildījumam
100 g kvalitatīvas tumšās šokolādes (vismaz 65% kakao satura)
4 līdzīga izmēra bumbieri (ļoti piemēroti ir garenie Conference, ko veikalos var nopirkt visu cauru gadu)
1 ola +1 dzeltenums
100 ml saldais krējums
nedaudz vaniļas pastas vai no 1/2 vaniļas pāksts izskrāpētas sēkliņas
ēdamkarote cukura

Gatavot:

Visas mīklas sastāvdaļas samaisa kopā lielā bļodā – to var darīt ar rokām vai pārtikas kombainā ar mīklas āķi. Saveļ kamolā, izrullē un rūpīgi ieklāj 24-26 cm diametra tartes formā, kas ieziesta ar sviestu (ērtāk ņemt metāla formu ar izņemamu dibenu, bet esmu cepusi arī stikla formā). Ja mīkla rullējot saplīst gabalos, nav liela bēda: vienkārši salīmējiet kopā un rūpīgi aizlipiniet ciet spraugas. Galvenais, lai tā ieklāta vienmērīgi un bez caurumiem. Formu ar mīklu ieliek ledusskapī uz nakti vai kādu stundu.

Pildījumam šokolādi sakapā nelielos gabaliņos – var ar kādu elektrisko smalcinātāju, vai vienkārši ar asu nazi. Bumbierus nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm, izņem serdes un noliek uz dēlīša ar griezuma pusi uz leju. Tad katru pusīti rūpīgi sagriež plānās, vienādās šķēlītēs,  no augšas uz leju, sākot no resnākā gala:

P1010516

Mērcei bļodā ar putuslotiņu sakuļ olu un dzeltenumu, krējumu, vaniļu un 1 ēdamkaroti cukura. Cepeškrāsni kopā ar plāti uzkarsē līdz 200 grādiem.

Liek kopā tarti: atdzesēto pamatni sabaksta ar dakšiņu, tur uzber šokolādi un vienmērīgi izlīdzina. Uz šokolādes uzmanīgi izvieto bumbierus – to visērtāk darīt, uzslidinot sagrieztās pusītes uz naža ar platu asmeni, tad tās kārto ziedlapiņu formā, ar kātiņa (slaidāko) galu tartes vidū. Es sākumā izveidoju krustu, tad aizpildu brīvās vietas – nekas, ja nesanāk pilnīgi perfekti, galvenais, lai šokolādes “odere” lielos vilcienos pārklāta ar daudzmaz vertikāli sēdošām bumbieru šķēlītēm.

P1010524

Visu rūpīgi pārlaista ar mērci, kam vajadzētu satecēt bumbieru starpās un noklāt šokolādi, lai nespīd cauri. Visubeidzot bumbierus viegli pārkaisa ar apmēram ēdamkaroti smalkā cukura, kas cepoties drusku karamelizēsies. Šauj krāsnī uz sakarsušās plāts, cep 10 minūtes, tad samazina temperatūru līdz 180 grādiem un cep vēl 25 minūtes. Beigās pāris minūtes tarti var palikt zem grila ar mērķi karamelizēt sacukurotos bumbierus – tikai jāvaktē, lai neapdeg!

Atdzesē un pasniedz, sagriežot gabaliņos atbilstoši bumbieru pusītēm.  Oriģinālā recepte rosina, ka klāt var padot vaniļas saldējumu vai putukrējumu, bet manuprāt tas nav nepieciešams – šī tarte ir pilnība pati par sevi!

Here’s the recipe in English for all who asked – please enjoy!

9 komentāru

  1. Aiga

    Labdien, Krista! Mani kā rūdītu saldo ēdienu skeptiķi (pagaidām!) mazliet mulsina bumbieru izkārtojums – vai recepte būtiski mainītos, ja bumbierus formā kārtotu līdzeni – noklājot visu virsmu vienmērīgi? Paldies; jaukus pavasara saulgriežus! 🙂

  2. Krista>Aigai

    Man liekas, drusku mainītos gan – šāds bumbieru izkārtojums, kad šķēlītes ir daudzmaz vertikāli, nodrošina maksimāli daudz augļu (man tas liekas baigi labi – negribētos mazāk) un piedāvā smuku sagriešanas iespēju 8 gabalos. Ja liks savādāk/plānāk, tas var ietekmēt cepšanas laiku un arī to, cik daudz mērces nepieciešams. Ja ņem to vērā, eksperimentē uz nebēdu un dod ziņu, kā labi sanāca!

  3. Aiga>Kristai

    Receptē nemainīju pilnīgi neko, un viss izdevās ideāli! Lietuviešu draugi slavēja vienā balsī un pieprasīja receptes tulkojumu. Lielum lielais paldies! 🙂

  4. Krista>Aigai

    Super, man prieks, paldies, ka padalījies 🙂 Šo recepti jau esmu iepublicējusi arī angliski, vari saviem draugiem nosūtīt saiti: http://krista.lv/2014/04/pear-chocolate-tarte/

  5. Laura

    Liels paldies, fantastiska recepte! Atzīšos, man darbs birojā sākas ar kafiju un ielūkošanos šeit, lai pārbaudītu, vai nav kaut kas jauns publicēts. Lūdzu, tā tik turpini.

  6. Ita

    Krista, šo esam cepuši jau reizes trīs kopš ieraudzīšanas IR brīvdienu žurnālā. Fantastiski! Ēdam un murrājam 🙂

  7. Nadja

    Es arī izcepu uzreiz, izlasot recepti žurnālā IR, sanāca labi un skaisti, visi ļoti slavēja, bet mani neapmierināja tas, ka smilšu pamatne palika slapja, vai tā ir jābūt?

  8. Krista>Nadjai

    Esmu mēģinājusi pamatni šai tartei priekšizcept jeb “bake blind”, bet gala beigās man tas likās nevajadzīgi, jo labāk patika rezultāts, kad to nedara. Man liekas, tas ir gaumes jautājums – ja Tev riktīgi liekas, ka ir par slapju, droši cep iepriekš atsevišķi ar cepampapīru un kaltētām pupiņām kādas 10 minūtes un tad droši vien vēl pāris minūtes tukšu, līdz zeltaina – tikai atdzesē, pirms ber virsū šokolādi un ņem vērā, ka tas pagarinās visu cepšanas procesu. Dod ziņu, kurš rezultāts Tev beigās liekas labāks 🙂

  9. Vija

    lieliska kūka! tikai bērniem īsti negaršo (kas varbūt ir labi) 🙂

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂