Burgeri 2.0

Apr 11, 2015 | Gaļa, Receptes | 4 comments

Šosezon jau vairākas reizes esmu grilējusi, jo nepacietīgi gribēju izprovēt sava jaunā liellopu gaļas avota – Hereford Agro – malto gaļu burgeriem. Tagad ar pārliecību varu ieteikt, ka tas ir labākais, ko līdz šim esmu atradusi! Priecīgu pavasari 🙂

P1040035

Kad pirms gada intervēju pavāru Kārli Celmu rakstam par burgeriem žurnālam “IR Nauda”, viņš īpaši uzsvēra, ka labam liellopu burgerim jābūt sulīgam un žēlojās, kā Latvijā kvalitatīvu gaļu ar vajadzīgo tauku proporciju nevar dabūt. Tas nu ir  mainījies – Hereford Agro piedāvā Latgalē  bioloģiski audzētu nogatavinātu vēršgaļu, kur maltajā gaļā tauku procents ir 10-15, kas garantē diezgan labu sulīgumu. Ik pārnedēļas viņi piegādā savu produkciju klientiem Rīgā, tajā skaitā restorāniem (sekojiet piegāžu info mājaslapā vai Tviterī @Hereford_gala). Arī Kārļa Celma jaunākā restorāna “Zostes” burgeri top no Hereford Agro gaļas.

Laba gaļa nozīmē arī to, ka tai nav nepieciešamas daudz piedevas (atšķirībā no manas agrākās Brīnišķīgo Burgeru receptes), jo gaļai jau ir izteikta garša un pilnīgi pietiek vienkārši ar sāli un pipariem.

Vielas 6-7 burgeriem

1 kg maltas liellopa gaļas, ņemiet labu, no zināma avota, ar vismaz 10% tauku
sāls un pipari

marinētajiem sīpoliem: viens liels vai divi mazāki sarkanie sīpoli, pāris ēdamkarotes sidra etiķa vai citrona sulas, šķipsna cukura, lielāka šķipsna sāls

Gatavot:

Es burgerus nelieku bulciņā, bet pasniedzu ar marinētiem sīpoliem, salātiem un labu kečupu. Gatavošanas sākumā sagatavojiet sīpolus: nomizojiet un sagrieziet tos plānās šķēlītēs, lieciet bļodiņā, pārkaisiet ar sāli un cukuru, aplejiet ar etiķi vai citrona sulu un ar pirkstiem labi izcilājiet. Atstājiet marinēties, kamēr gatavosiet burgerus – sāls izvilks sīpoliem sīvumu un tie kļūs maigāki.

Burgeri nav kotletes, un, ja jums ir izdevies dabūt patiesi labi gaļu, to nevajadzētu daudz mīcīt. Kā saka mana jaunā kulinārā autoritāte Gabrielle Hamilton (Ņujorkas restorāna Prune šefpavāre un īpašniece, viņai ir tāda paša nosaukuma pavārgrāmata), “Touch the patties as tenderly and as little as possible. The more you manhandle the meat, the tougher it becomes” (aiztiec burgerus cik maz vien iespējams, jo vairāk ņemsies, jo sīkstāki tie paliks). Gaļai pirms cepšanas jābūt istabas temperatūrā – izņemiet to no ledusskapja vismaz pusstundu iepriekš. Ar mitrām, aukstā ūdenī noskalotām rokām izveidojiet burgeru formu. Lai pārliecinātos, ka burgeri ir vienādi, es tos katru nosveru – ideāli, ja tie ir ap 150 g katrs. Devīgi apkaisiet no abām pusēm ar smalko sāli un svaigi maltiem pipariem. Grilējiet uz vidēji-ļoti karsta grila apmēram 7 minūtes no vienas puses, 5 no otras vidējai cepuma pakāpei (ja lietojiet gaļas termometru – līdz 56-58 grādiem burgera iekšpusē). Cepot lieciet gaļu mierā, nebakstiet un neaiztieciet to, atskaitot brīdi, kad jāgriež uz otru pusi. Precīzs cepšanas laiks un pakāpe atkarīga no jūsu gaumes un grila īpatnībām. Gatavus lieciet atpūsties zem folijas segas vismaz 15 minūtes. Pasniedziet pēc vēlēšanās – es vienkārši lieku uz šķīvja un virsū devīgi uzkrāmēju marinētos sīpolus:

P1040040
NB! Šis nav reklāmraksts vai apmaksāta publikācija. Hereford Agro iesaku tāpēc, ka pati esmu vairākkārt pārliecinājusies par gaļas kvalitāti. Man arī ļoti patīk, ka maltā gaļa un citi gabali nāk iepakoti vakuumā, kas ir ērti, jo tādā veidā tos var ledusskapī bez bažām glabāt vairāk kā nedēļu, gaidot īsto dienu, kad vēlēšos tos gatavot. Pilnīgas atklātības labad ziņoju jums, ka Hereford Agro saimnieks Jespers Holms man laipni piegādā vairumu savas produkcijas bez maksas, lai ar to eksperimentēju un dalos tālāk ar receptēm pēc saviem ieskatiem.

4 komentāru

  1. Nadja

    Paldies par to, ka rakstiet kur var šo un to nopirkt, man tā informācija ir ļoti vajadzīga. Noteiktu meklēšu gaļu un mēģināšu.

  2. Egija

    Pilnībā piekrītu par Hereford Agro:) Gaidu citas receptes, kur var izmantot,piemēram, šķiņķa gabalu! Gatavoju šī gaļas piegādātajā ribiņas – man sanāca debešķīgas ( vispirms ribas izvārīju un tad noglazēju un krāsnī apgrillēju):)Paldies par receptēm!:)

  3. Krista>Egijai un Nadjai

    Forši, ka jums noder 🙂 mēs ģimenē vēl esam eksperimentējuši ar gulašu, sanāca superīgs, bet vēl drusku jāizstrādā recepte – solu uz rudeni, ja sanāks ar citiem gabaliem ātrāk, noteikti ziņošu!

  4. Sanita

    Esmu mēģinājusi viņu produkciju, apmierinoša kvalitāte. brīnos, kāpēc visa liellopu gala LV ir sīksta, atšķirības no FR. Viņu produkciju esmu saņēmusi divreiz un lidz šim nekas nav bijis vakuuma…

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂