Sātīgs itāļu ēdiens, kas īpaši piemērots aukstām ziemas brīvdienām un lielām ģimenēm. Recepte derēs 6 personām, tās autore ir britu pavāre Naidžela Losone (Nigella Lawson).
Vielas:
Frikadelēm
250 maltas liesas liellopu gaļas
250 maltas liesas cūkgaļas
1 ola
2 ēdamkarotes smalki rīvēta Parmas vai kāda cita cieta siera
1 sarīvēta vai saberzta ķiploka daiva
1 ēdamkarote žāvētas raudenes (oregano)
3 ēdamkarotes rīvmaizes
1 strīķēta tējkarote smalkā sāls
svaigi malti melnie pipari
Tomātu mērcei
1 sīpols
2 ķiploka daivas
1 ēdamkarote žāvētas raudenes (oregano)
700 gramu pudele ar passata (pašķidra tomātu mērce bez piedevām, veikala plauktā rodama stikla pudelēs. ja nevarat to atrast, var aizvietot ar rīvētiem tomātiem savā sulā, apjomā apmēram 750 ml)
100 ml piens
naža gals cukura
olīveļļa, sāls, svaigi malti melnie pipari
Pasniegšanai – garie makaroni (spaghetti vai tagliatelle) un svaigi rīvēts Parmas vai kāds cits cietais siers
Gatavot:
Es ar nolūku nerakstīju receptē “puskilo maltas gaļas”, jo daudz labāk par jau gatavu safasētu jauktu malto gaļu vai pasarg dies’ to, ko sauc par “kotlešu masu mājas”, ir nopirkt pa paša izvēlētam gabaliņam un palūgt pārdevēju samalt jūsu acu priekšā. Tirgū es tā daru katru reizi un dažreiz man šāds triks izdodas arī lielveikalos.
Visas frikadeļu sastāvdaļas ar rokām bļodā labi sajauc un veido nelielas bumbiņas, ik pa brīdim rokas noskalojot tekošā aukstā ūdenī, lai mīkla nelīp klāt. Šis ir lēns un piņķerīgs darbiņš, kur lieti noder vēl viens vai divi palīdzīgu roku pāri. Frikadeles krāmē uz šķīvjiem un, pārsegtas ar plēvi, glabā ledusskapī, līdz būs liekamas klāt mērcei.
Mērcei smalki sakapā sīpolu un ķiploku un kopā raudeni dziļā pannā olīveļļā lēnām sasautē mīkstu. Pielej passatu, tukšo pudeli līdz pusei pielej ar aukstu ūdeni, izskalo, un arī lej pannā. Pievieno nedaudz sāli, piparus un cukuru, izmaisa un karsē uz nelielas uguns kādas 10 minūtes. Tad pielej pienu, izmaisa, uzvāra un pa vienai uzmanīgi met iekšā frikadeles. Lai vienmērīgi izlīdzinātu frikadeles pa visu pannu, to var maigi sakratīt, bet maisīt vēl nevajag, lai tās neizjūk. Visu karsē uz mazas liesmiņas, daļēji apsegtu ar vāku, kādas 20 minūtes. Pa to laiku izvāra makaronus. Beigās nogaršo un piekoriģē sāli un piparus. Pasniedz, pārkaisītas ar rīvētu sieru.
Tā, tā, tā, šovakar bija pienācis laiks izmēģināt Krista.lv pirmo recepti – frikadeles itāļu gaumē. Lokālajā Rimi gan neatradās passata, bet tā kā bija slinkums doties tai pakaļ kur citur un tā kā BIJA pienācis laiks gatavot ŠĪS frikadeles un neko citu, tad passata tika aizstāta ar tomātu mērci, Spilvas parasto. Rezultāts droši vien garšoja mazliet vairāk nekā vajadzētu pēc Spilvas tomātu mērces, bet vienalga bija labs. Droši vien citā reizē passata deficīta apstākļos labāk to aizstāt ar sablenderētiem tomātiem savā sulā. Paldies par iedvesmu! 🙂
Nu, tad Tev sanāca Frikadeles Spilvas Gaumē, prieks, ka beigās bija labas 🙂 Eksperimentēt var un vajag, neviena recepte jau nav iekalta akmenī. Paldies, ka dalījies ar savu pieredzi!
Es gan Spilvas mērces nekad nelietoju, jo tur ir klāt daudz cukura un citas piedevas, kas uztaisa nomācoši spēcīgu fonu visam pārējam… izņēmums ir tomātu pasta, kur nekā lieka klāt nav.
Passata tiešām diemžēl ir visatbilstošākā lieta šai receptei, noteikti noprovē arī ar to! To var dabūt Stokmanī vai Sky, esmu kādreiz redzējusi arī Maximā, bet ar mūsu veikaliem protams neko pilnīgi droši zināt nevar… Kā vienīgo aizvietotāju, kā jau Tu pareizi minēji, varētu lietot rīvētus tomātus savā sulā bez nekādām piedevām (izņemot sāli), apjoma ziņā apmēram 750 ml.
Mīļš paldies par gardo recepti. Vakar pagatavoju un vēders vēl šodien priecīgs!:) silti iesaku visiem frikadeļu cienītājiem?