Viena ideja, divas receptes!
Vielas:
lobītas nevārītas tīģergarneles bez galvām un astēm – apmēram 4-5 gab. uz personu, skaits atkarīgs no izsalkuma un jūsu dāsnuma! var pirkt jau lobītas, variet lobīt paši
gatavi tomāti, pāris lieli vai kādi 5 vidēji – labi der vērša sirds, jo tur maz sēklu un sulas, bet var ņemt jebkurus
2 ķiploku daivas (un neliels svaiga ingvera gabals receptes 2. versijai)
1 citrona sula
apmēram 100 ml saldais krējums (vai kokospiens receptes 2. versijai)
olīveļļa, sviesta pika cepšanai
sāls un pipari pēc garšas
Gatavot:
Sagatavo garneles: ja tās ir saldētas, vislabāk atkausēt pa nakti ledusskapī. Ja nepieciešams, nolobiet tās un izņemiet tumšo vēnu, kas stiepjas pa muguru (šim nolūkam ar mazu nazīti mugura jāpārgriež pušu). Kad visas garneles iztīrītas, aplejat ar puscitrona sulu un izcilājiet.
Tomātus sakapā palielos gabalos, ja tiem ir sēklas un sula, tās griežot izķeksējiet laukā un izmetiet. Ķiploku nomizo un sagriež plānās šķēlītēs.
Pannā uzkarsē olīvelļu un sviesta piku, un veikli apsautē ķiploku – burtiski nepilnu minūtu, citādi tas apdegs. Pievieno garneles un uz lielas liesmas, pannu kratot aprauj, līdz sārtas no visām pusēm – līdz galam tās pagūs izcepties vēlāk. Pievieno tomātus un citrona sulu, visu samaisa un turpina sautēt, līdz tomāti pašķīduši. Pievieno sāli un piparus, visbeidzot iemaisa saldo krējumu tā, lai sanāk skaista mērce, karsē, līdz uzmet burbuli un gatavs!
Šo mērces versiju man patīk pasniegt ar spageti makaroniem, kurus paralēli jānovāra un tad jāieceļ pannā, samaisot kopā ar mērci.
Receptes otrai versijai olīveļļas un sviesta vietā ņem kādu neitrālu eļļu (piemēram zemesriekstu vai vīnogu kauliņu), kopā ar ķiploku sacep nomizotu un smalki sakapātu ingveru, bet saldā krējuma vietā ņem kokospienu. Pasniedz, piemēram, ar rīsiem.
Piedodiet, ka apjomi ir tik aptuveni – šai receptei tiešām neko nav vērts smalki mērīt, skatieties pēc savām sajūtām – ja garšo šķidrāka mērce, pielejiet vairāk krējuma/kokospiena, ja vēlaties izēsties garneles, nu ņemiet kaut 10 uz personu! Droši vien mērci varētu papildināt ar baltvīnu un citām garšvielām – laipni lūdzu eksperimentējiet, šī ir tikai bāzes versija.
Es līdzīgi gatavoju pastu ar jūras veltēm, tikai bez saldā krējuma. Lieku gan arī nedaudz sīpola un šļuku baltvīna, no garšaugiem baziliku un raudeni. Perfektākais šāda tipa ēdieniem ir tas, ka elegantam rezultātam nav vajadzīgs vairāk laika kā nepieciešams pastas uzvārīšanai.
Feina recepte, paldies 🙂
Man pie kokosriekstu piena patīk laima garša, tāpēc ņēmu uz pusēm citronu un laimu. Un šodien negribējās vārīt rīsus, tāpēc izmēģināju šo mērci ar pilngraudu pastu, bija ļoti gardi!