Tradīcija Lielajā piektdienā cept bagātinātas rauga mīklas bulciņas ar rozīnēm iekšā un krustu virsū nāk no Anglijas. Es tās cepu vairākus gadus pēc meitas pieprasījuma, jo viņai ļoti patīk populārā bērnu dziesmiņa Hot Cross Buns. Sāku ar Džeimija Olivera un Naidželas Losones receptēm, līdz izveidoju savējo, par pamatu ņemot puskilo miltu. Parasti mīklu taisu vakarā un pa nakti lieku rūgt ledusskapī, lai nākošajā rītā manai ģimenei brokastīs ir siltas maizītes!
Vielas:
350 ml piens
50 g sviests
3 ēdamkarotes cukurs (var ņemt brūno vai parasto)
2 strīķētas tējkarotes jūras sāls vai 1 tējkarote parastā smalkā sāls
1 paciņa (7g) sausais raugs
1 ola
500 g kviešu milti (es ņemu “Grauda Spēks” smalki maltos kviešu pilngraudu, vai parastos kviešu kombinācijā ar apmēram 100 g speltas kviešu)
garšas vielas: pa naža galam pūderingvera, kardamona, muskatrieksta, kanēļa
maza sauja vai apmēram 100 g rozīnes vai citas žāvētas ogas, piemēram, dzērvenes vai ķirši
apsmērēšanai: sakulta ola
krustiņam: baltie kviešu milti un ūdens tādās proporcijās, lai sanāktu pašķidra mīkla, nu apmēram 3 ēdamkarotes milti + 2 ēdamkarotes ūdens
Gatavot:
Rozīnes ieliek mērcēties siltā ūdenī vai apelsīnu sulā. Pienu uzsilda karstu (nevāra), ieliek tur iekšā sviestu un cukuru, lai izkūst. Atstāj atdzist līdz remdenai temperatūrai, kamēr sviests un cukurs gandrīz izkusuši.
Bļodā liek miltus kopā ar raugu un garšvielām, pievieno olu, padzisušo pienu ar sviestu un cukuru, visu labi samīca ar rokām vai mikserī ar mīklas āķi. Raudzē apmēram stundu, līdz dubultojas apjomā. Tad pievieno nosusinātas rozīnes, vēlreiz kārtīgi samīca un uz miltiem apkaisītas virsmas ar rokām saviļā apaļas bulciņas – vienalga, kāda izmēra, galvenais, lai apmēram vienādas. Kārto uz pannas un ļauj uzrūgt otrreiz (45 minūtes) vai ledusskapī pa nakti, pārklātas ar plēvi. Man šķiet parocīgi un daiļi otrreizējai rūgšanai izmantot lielo tortes formu ar noņemamām malām, izklātu ar cepampapīru, kur maizītes salīp ar malām kopā veidojot skaistu, saulainu ripuli. Pirms cepšanas es malu noņemu nost un ar cepampapīra palīdzību uzmanīgi pārlieku maizītes uz pannas.
Pirms laišanas krāsnī bulciņas jāapsmērē ar sakultu olu un jāuzzīmē krustiņi: mazā bļodiņā samaisiet baltos miltus ar ūdeni tā, lai veidojas vidēji šķidra putra, ko ievietojiet konditorejas tūtā vai parastā maisiņā ar galā izgrieztu nelielu caurumiņu (es lietoju vienreizējās plastmasas tūtas, ko pērku Gemosā) un uzspiežiet katrai bulciņai virsū krustu.
Cep krāsnī 200 grādos apmēram pusstundu, līdz maizītes jauki gaišbrūnas.
Priecīgas Lieldienas!
Lūk abas receptes, kas bija mani oriģinālie iedvesmas avoti: Jamie Oliver un Nigella Lawson.
Es gribu vēl! Man ļoti garšoja 🙂
Paldies, Lieldienas gan garām, bet šķiet ka jebkurā gadījumā ir īstais laiks visvisādu bulciņu, kūciņu, maizīšu gatavošanai, tāpēc ķersimies klāt jau šovakar. Lasīju ka ja lēni raudzē un atstāj pa Haiti leduskapī, tad maizīte veidojas gaisīgāka – vai tā ir arī jūsu pieredze?