Jēra tažīns ar anšoviem, koriandru, čili, sarkanvīnu…

Mai 4, 2010 | Gaļa, Receptes | 2 comments

Šis nav klasisks Ziemeļāfrikas tažīns, drīzāk pavisam Eiropejisks sautējums, ko izmantoju par ieganstu, lai atkal izvilktu no skapja tažīna trauku.

Vielas:

pāris biezas šķēles jēra šķiņķa ar kaulu (kopā apmēram 600 grami)
tējkarote koriandra sēklas
pāris mazi kaltēti čili pipari ar visām sēklām
sāls, melnie pipari
pāris nelieli sīpoliņi
4 anšovu filejas
5 ķiploka daivas
divi burkāni
divas seleriju stibas
kādi 10 mazie ķiršu tomātiņi
glāze sarkanvīna (apmēram 150 ml)
olīveļļa, sviests
pāris svaigas kinzas lapiņas

Gatavot:

Gaļu nomazgā, nosusina sausu un nogriež liekos taukus un plēvītes, ja tādas tur ir klāt. Apkaisa ar sāli, pipariem un koriandra-čili maisījumu, visas garšvielas piespiež klāt/drusku ierīvē:

Sīpolus nomizo un sagriež uz pusēm vai 4 daļās, ķiplokus nomizo un ar naža spalu iedauza/sašķeļ, burkānus nomizo un sagriež prāvos gabalos. Selerijas kātus arī sagriež prāvos gabalos, tomātus atstāj veselus. Koriandra sēklas kopā ar čili pipariem miezerī saberž pulverī. Anšovus izķeksē no burciņa, notecina eļļu un rupji sakapā.

Uzkarsē parasto pannu labi karstu, uzkarsē tur šļuku olīveļļas ar sviesta piku un no abām pusēm apcep gaļu brūnu.

Uzkarsē tažīna trauku, ielej tur drusku olīveļļas, iemet sviesta piku un sasautē ķiplokus, sīpolus un anšovus, līdz kamēr anšovi pašķīst (pāris minūtes). Liek tur iekšā jēru, gaļas pannu izskalo ar drusku karstu ūdeni, ko ielej klāt tažīna traukā. Gaļai virsū krāmē burkānus, selerijas un tomātiņus, pārlej vīnu, liek virsū vāku un sautē uz vismazākās liesmiņas apmēram stundu – stundu divdesmit minūtes.

tažīns sakrauts (gaļa ir apakšā zem dārzeņu kaudzes)

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, biezeni vai kuskusu, noslēgumā var uzkaisīt kādu svaigu kinzas lapiņu.

Receptei iedvesmojos no Džeimija Olivera un Naidžela Sleitera kulinārās daiļrades. Piebildīšu, ka ar garšvielām noteikti var eksperimentēt pēc sirds patikas – te labi derēs gan tradicionālie jēra draugi rozmarīns un timiāns, gan citrona sula/miza, kas nu vien jums ienāk prātā un liekas labi saderam kopā. Mans personīgais atklājums, meklējot jēra receptes, bija anšovu klātbūtne – tie brīnišķīgi “padziļina” jērgaļas garšu.

2 komentāru

  1. Ilze

    Kārtējais piliens manā pēc tažīnas izsalkušajā dvēselē. Izskatās brīnumgardi.. 🙂

  2. Linda

    Tažīna ir lieliska! Man garšo gan latviskā variantā, gan autentiskākas marokāņu. Pēdējām piederas ne tikai saldumiņš – medus un žāvētasaprikozes un plūmes, bet arī sālī konservēti citroni. Parastākās garšvielas var sajaukt pats, rūpnieciski fasēto garšvielu maisījuma “epices tagina” sastavā ir kurkuma, kaltēts ingvers, koriandrs, baltie pipari un kanēlis (viss malts). Viscildinošākos vārdus varu teikt par šo vienkāršo tažīnu – jūras barbe (sarkanbārdīte), garneles, zaļās
    olīvas un sālī konservēti citroni. Cepšanas sākumā izmanto nedaudz olīveļļu un nedaudz vairāk baltvīnu, vislabāk to pašu, ko bauda ar izcepto tažīnu. Un vēl dažas iedvesmojošas receptes var smelties Džeimija Olivera grāmatā Jamie does… vai jaunajā Jamie’s 30 minute meals.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri