Šim ēdienam ir nepārspējama garšas, efekta un gatavošanas vienkāršības attiecība.
Diemžēl jaukās ķemmītes – angliski scallops – nav gluži lētas, tomēr vēlaizvien izcili piemērotas Īpašiem Gadījumiem, kad vēlaties palutināt sevi un/vai mīļoto cilvēku.
Vielas:
pāris ķemmītes katram ēdājam – uzkodai pietiks kādas 3
sviests
olīveļļa
1 citrona sula
sāls, pipari
grauzdēta maizīte un/vai dažas salātu lapas pasniegšanai
Gatavot:
Ķemmītes nevajadzētu likt uz pannas tieši no ledusskapja, būtu labi tās kādu pusstundu paturēt istabas temperatūrā. Sākumā tās noskalo aukstā ūdenī un nosusina sausas. Uzkarsē grilpannu vai parasto pannu, ielej tur nedaudz olīveļļas, iemet nelielu sviesta piciņu un sakarsē. Tad pannā liek ķemmītes un cep no abām pusēm viegli iebrūnas – tas jādara uz palielas uguns veikli, tā lai tās nesautējas. Ķemmītes ēd arī jēlas, tātad tām nav jāizcepas pilnīgi cauri līdz vidum. Savukārt pārcepot tās var kļūt sīkstas un mazāk gardas.
Ja jums ir grilpanna, ar to var veidot skaistas rūtiņas, kā redzams bildē: mazos spilventiņus cepšanas vidū vienkārši pagriež citā virzienā un ar karoti/lāpstiņu uzspiež ar virsū. Pēc apgriešanas uz otru pusi dara tāpat.
Kad ķemmītes jau apgrieztas un tūliņ nāks gatavas, uzlejiet uz pannas citrona sulu, iemetiet klāt nelielu sviesta piciņu un visu labi sakratiet – tādējādi ķemmītes parklāsies ar citronīgu glazūru. Lieciet uz šķīvja, apkaisiet ar drusku sāli un pipariem un pārlejiet pāri atlikušos mērces pilienus.
bet ku gardi ir apcept ķemmītes lazdu riekstu eļļā… mmmmmmmm.!!
Vispār jau, šķiet, neko nav ieteicams likt cepties uzreiz no ledusskapja (jebkura gaļa, zivis), jo sanāk tāda sildīšana, kas garšas rezultātu manāmi sabojā.
Taisnība. Cenšos katrā receptē pie iespējas to atgādināt.
Juras kemmites ir shausmigi gardas, bet nez kapec vinas nevar daudz apest. Restoranos parasti vinas ir loti nedaudz pie risotto vai kada juras velshu plate paris gabalini un es vienreiz nopirku veikala, lai var izesties cik lien, bet izradijas, ka vinas nemaz tik daudz neapedisi. vinam ir tada specifiska garsha un substance, kas nav nekadai citai dzivai radibai. Interesanti.
Nekad vairāk par 3 vienā piegājienā neesmu mēģinājusi apēst, parasti kā uzkodu vai minimālas vakariņas… kam, manuprāt, viņas ir ideāli piemērotas, jo ir taču tik dārgas un smalkas, ka kaut kā šķiet būtu zaimošana ēst uzreiz lielu kaudzi 🙂
Nesen iemacijos labu padomu no kadas pavares francuzietes saistiba ar saldetam juras kemmitem – tas nekad nevajag atsaldet udeni vai ‘plikas’, jo vinas izzust un tad zud visa jauka garsa. Saldetas kemmites vajag iemerkt blodina ar aukstu pienu un tad so blodinu atstat istabas temperatura lidz kemmites pilnigi atsalusas (kas notiek loti atri). Pirms cepsanas lieko pienu nosusinat ar papira salveti. Works like a charm!
paldies, māsiņa, par padomu, gan jau noderēs 🙂 man gan līdz šim trāpījies ķemmītes nopirkt jau atsaldētas, saldētas vēl neesmu provējusi. nu tad gaidu Tavas receptes – cilvēki jau pieprasa īpaši āziešu un veģētāras!
Mmm..interesanti, būs ideja manas dzimšanas dienas galdam, citādāk katru reizi eju garām stendam veikalā un prātoju ko lai ar tiem “klucīšiem” pasāk 🙂 Klāt jātaisa lapu salāti vai kas cits labi der?
nu, ar piedevām šeit nevajadzētu pārcensties. es parasti pasniedzu vispār plikas, tikai aplaistītas ar mērcīti. labāk tā, lai var izbaudīt, un tad citi ēdieni var sekot.