Šai receptei uzdūros, klejojot pa Lindas Mazures blogu, un man uzreiz degunā iesitās silta kanēļa smarža. Savulaik pāris reizes cepu “parastas” kanēļmaizītes, kur galvenais īsceļš bija raudzēšana pa nakti, lai brīvdienu rītā tik vien darāmā, kā laicīgi izvilkt tās no ledusskapja un iešaut krāsnī. Piedāvāju jums Lindas recepti savā redakcijā ar autores laipnu atļauju. Esmu to kopš sākotnējās publicēšanas 2015.g. drusku uzlabojusi!
Vielas apmēram maizītēm
500 g kviešu milti
25 g sviests
200 ml piens
100 g brūnais cukurs
200 g ķirbju biezenis (krāsnī cepts ķirbis bez mizas, vai nelielā ūdens daudzumā savārīts, līdz mīksts, beigās sastampāts)
7 g sausais šķīstošais raugs
šķipsna sāls
pa naža galam garšas vielas – svaigi rīvēts muskatrieksts, kanēlis, pūderingvers, malts kardamons
Pildījumam:
100 g krēmsiera
1 tējkarote kanēļa
100 g brūnais cukurs
Pēc vēlēšanās pildījumam var pievienot arī apelsīnu sulā vai ūdenī izmērcētas rozīnes vai dzērvenes (nelielu sauju), bet tas galīgi nav obligāti
Gatavot:
Uzsilda pienu, tajā izkausē sviestu un cukuru. Bļodā iemēra visas sausās sastāvdaļas, pielej silto piena maisījumu, pievieno ķirbi un visu labi samīca – ar rokām vai pārtikas kombainā ar mīklas āķi. Mīklai jāsanāk vidēji stingrai, bet ne pārāk blīvai. Ja ķirbju biezenis gatavots krāsnī, tas būs sausāks, tāpēc varbūt vajadzēs drusku mazāk miltus. Samīcīto mīklu liek siltā vietā raudzēties apmēram stundu-pusotru, līdz apmēram dubultojas apjomā.
Rozīnes aplej ar apelsīnu sulu vai ūdeni un atstāj izmērcēties. Cepamtrauku ar augstām noņemamām malām (kantainu vai apaļu toršu veidni) izklāj ar cepampapīru tā, lai papīrs iet pāri malām. Krēmsieru izņem no ledusskapja, lai tas nonāk istabas temperatūrā un kļūst mīkstāks.
Uzrūgušo mīklu uz miltiem nokaisītas virsmas ar rokām izspaida taisnstūra formā tā, lai garākā mala ir pret jums, īsākās – perpendikulāri. Pildījumam ar karoti vai silikona lāpstiņu sakuļ krēmsieru ar cukuru un kanēli, pievieno nosusinātas (nospiestas) rozīnes un labi samaisa. Klāj taisnstūrim vidū, izsmērējot pa mīklu, no malām atstājot 1-2 cm brīvu. No garākās malas ņemot, mīklu cieši sarullē un ar asu vai robotu nazi sagriež līdzīgos, apmēram 2 cm biezos gabalos – galvenais, lai tie ir apmēram vienādi. Maizītes liek vienu otrai blakus uz cepampapīra un vai nu raudzē vēl 45 min-stundu istabas temperatūrā, vai aptin trauku ar plēvi un liek ledusskapī pa nakti. Ja raudzējiet ledusskapī, svarīgi trauku kādu stundu pirms cepšanas izņemt laukā, lai maizītes pabeidz rūgt istabas temperatūrā.
Cep 180 grādos pusstundu. Cepot maizītes salips kopā, bet tās viegli atkal atdalīt. Tām nebūs izteikta ķirbju garša, bet krāsa gan – no zeltainas līdz oranžai, atkarībā no tā, cik intensīvas krāsas ķirbi izvēlēsieties.
Lūk arī Lindas oriģinālā recepte.
izskatās gardi, atgādina nedaudz biezpiena būlciņas.
Tikko izmēģināju ķirbja biezeņa vietā saldā kartupeļa biezeni. Rezultāts ir tikpat labs!
Laba ideja! Krāsa noteikti gaužām burvīga 🙂
Izmēģināju recepti. Sastāvdaļu daudzumu nemainīju, bet atstāju mīklu raudzēties uz nakti, jo pārăk vēlu sāku gatavot, lai sagaidītu, kad būs uzrūgusi. Maizītes sanāca daudz un mīkstas, bet nedaudz garšo pēc rauga. Vai tas varētu būt tāpēc, ka mīkla tika tik ilgi raudzēta?
Ja atstāji mīklu pa nakti rūgt istabas temperatūrā, tad tā pārrūga, tāpēc arī izteiktā rauga garša…
Maizītes izskatījās tik labas. Noteikti izmēģināšu recepti.