Pēc publikas pieprasījuma cenšos sarūpēt ķirbju receptes… šī ir ļoti laba un vienkārša!
Vielas 3 vidējām porcijām:
apmēram puslitrs dārzeņu vai cāļa buljona (var izmantot kubiņus)
1 neliels sīpols
pāris seleriju kāti (bez tiem var arī iztikt)
100 ml sausā vermuta vai baltvīna (bez tā var arī iztikt)
200 g risotto (Arborio vai Carnaroli) rīsi
300 g ķirbja mīkstuma bez mizas (var ņemt parasto ķirbi vai sviesta ķirbīti)
apmēram 75 g sviesta
apmēram 30 g sarīvēta Parmas vai cita cietā siera
olīveļļa
sāls, pipari pēc garšas
bunte svaigas salvijas lapu (apmēram 10 lapiņas vai vairāk, ja vēlaties to izmantot arī dekorēšanai)
Gatavot:
Ķirbi sagriež mazos gabaliņos un olīveļļā + drusku ūdenī sasautē pusmīkstu – tas prasīs nepilnas 10 minūtes. Uzslida buljonu un tur to katlā karstu. Sīpolu nomizo un kopā ar selerijas kātu sīki sasmalcina, sakapā salvijas lapas. Katlā uzkarsē olīveļļu ar sviesta piku un maisot sautē sīpolu, seleriju un salviju, kamēr sīpols caurspīdīgs. Ieliek katlā rīsus, palielina uguni/karstumu un visu laiku maisot karsē, līdz rīsi sāk sprakšķēt. Pielej vīnu/vermutu, maisa, kamēr alkohols iztvaiko. Tad pielej pirmo buljona kausiņu, samazina uguni uz nelielu un maisot sautē, līdz buljons uzsūcies. Pieliek ķirbi, vēl kausiņu buljona un samaisa. Turpina liet klāt buljonu pa kausiņam, kad iepriekšējais uzsūcies, ik pa brīdim pagaršojot vai rīsi jau nenāk gatavi un vai nevajag piebērt sāli. Ar sāli jāuzmanās, labāk sākumā pielikt nedaudz, tas jāsabalansē gan ar buljonu, gan sieru. Risotto gatavību izlemj katrs pavārs pēc saviem ieskatiem: oficiāli rīsiem jābūt vēl drusku stingriem, galvenais, lai ēdiens nav sauss, bet gan valgs un plūstošs. Kad ir gatavs, noņem no uguns, iemaisa piparus, atlikušo sviestu un sieru, uzliek katlam vāku un ļauj mazu mirklīti atpūsties. Pa to laiku, ja ir luste, vai sarūpēt dekorāciju: pannā uzkarsē neitrālu augu eļļu (piemēram, vīnogu kauliņu) un tajā veikli (pusminūti) apcep pāris veselas salvijas lapas, lai ir kraukšķīgas. Izzvejo no pannas, saliek uz papīra dvieļa, lai uzsūc lieko eļļu, un liek virsū risotto porcijām.
Interese par šo portālu un pārliecība par lielisku vienkāršības un meistarības apvienojumu strauji noplaka, izlasot “var izmantot kubiņus.” 🙁
nu bet Anna …
Krista taču nesaka – pielieciet 2 buljona kubiņus. Taču viņas piezīme, ka var lietot arī tos, šo recepti padara pieejamāku.
Es personīgi nepazīstu nevienu, kurš pats vāra buljonu, to saldē, lai tas vienmēr būtu pa rokai. Ticu, ka tas ir lieliski un nesalīdzināmi (un vienkārši), bet nav vēl iegājies.
Nevajag taču mētāties ar TIK snobiskiem izteicieniem!
No savas pieredzes neuzskatu, ka no kubiņiem gatavots buljons kompromitē risotto un atsevišķu zupu garšu – lietoju eko veikalos pirktus kubiņus un tiešām atrodu tos par gana labiem esam, kad nav pie rokas paštaisīta buljona. To dara (un citiem iesaka) arī vairums pavāru, kuru grāmatas es lietoju.
Es dzīvoju nevis ideālā bet reālā pasaulē, kur darba ir daudz bet laika vienmēr par maz, tāpēc uzskatu, ka dalīties ar dažādiem “īsceļiem” kā kvalitatīvu ēdienu pagatavot veiklāk ir viena no pievienotajām vērtībām manam portālam. Ja citiem šie īsceļi noder, man prieks! Izvēlēties, ko un kā taisīt ēst taču ir katra paša vaļā, ja Tev saldētava pilna ar paštaisītu buljonu, ko vari likt lietā, tad dari to 🙂
Ak, cik skaista bilde un skaista recepte!!! kaušu ķirbi šosvētdien 🙂
par kubiņiem runājot – es arī lietoju kubiņus, bet tikai tos, kas ir bioloģiskie. Tajos nav tās briesmīgās vielas, kuras atrodamas lētajos veikala kubiņos un laba garšas buķete. tieši tā kā Krista saka – labs risinājums reālās pasaules ēst gatavotājiem.
Krista – piektdienas ir ideālas dienas, kad iesviest blogā kādu jaunu receptīti, jo priekša vīkends 🙂 🙂 – paldies!
ak, jā – kur tos īstos rīsu var dabūt? Lielajā Maxima nav..
Ar risotto rīsiem ir kā ar bitēm… kādreiz bija Stockmann, bet pēdējā laikā nē. Es pēdējos krājumus pirku SKY
Es dažādus risotto ļoti veiksmigi esmu taisijusi gan ar suši domātajiem rīsiem, gan parastajiem “Galintas” – galvenais, lai būtu apaļgraudu!
Latvietis jau nebūs latvietis, ja ko sliktu nepateiks par citu.
Priecājos par visiem, kas prot pateitk arī ko labu!
Ar novēlošanos nopirku šīs nedēļas Rīgas Laiku. izrādās, RL iesērfojis Kristas blogā 🙂
Gribu padalīties – nebija ķirbja, bet risoto taisīt gribējās, tāpēc liku klāt rīsiem un dārzeņiem atkausētas, iepriekš apceptas sēnes. Un cietais siers iegadījās tāds, kas no kazas piena taisīts. Ekselents ēdiens sanāca.
Pilnīgi piekrītu Kristai! it taču bioloģiskie buljona kubiņi 🙂 Arī man ne vienmēr ir laiks’pašai vārīt buljonu! Te lieliski noder bioloģiskie buljona kubiņi!
Kuros ekoveikalos var dabūt buljona kubiņus? Biotēkā ir?
Jā, gan Biotēkās, gan Dabas Dobes veikalā (i-netā http://www.dabasdobe.lv un klātienē, Miera ielā.
Risoto gatavo no apaļgraudu rīsiem, taču Kristas īpaši pieminētos var nopirkt Gourmet Studio, Lienes ielā.
Prieks par sezonalitāti un spilgtumu bildēs 🙂
Šī recepte ir burvīga ar savām nebeidzamajām improvizācijas iespējām! Es biju sagatavojusies uz to ķirbja risoto, bet ķirbi neatveda lauku radinieki. Solīja šodien, bet būs tik rīt. Bet to risoto ļoti gribējās. Nebija ne ķirbja, ne sēņu. Nu uztaisīju pliku, ar seleriju kātiem, sīpolu un ķiploku, protams, ar vīnu. Atradu ledusskapī kriksīti zilā siera, iemaisīju beigās kopā ar cieto sieru. Sanāca dievīgi 🙂
nebija man ne salvijas, ne purava, ne vīna, bet risotto sanāca izcili perfekts. pat vīrs, kurš bija zvērējis neēst, apēda vairākas porcijas!
Izmēģināju recepti un patika. Vēl jo lielāks gandarījums par to, ka varēju izmantot ķirbja biezumus, kas palika pēc sulas spiešanas. Risoto rīsu vietā arī es pievienoju apaļgraudu rīsus un sieru pieliku kausēto. Tā teikt – tāds bija manā ledusskapī, bet pieļauju, ka cietais siers būtu devis citu garšas niansi 🙂
Par buljonu – arī es lietoju Biotēkā nopērkamo.
šķiet, ka sanāca – gan ne tik dzeltens 🙂
Tikai beigās piešāvu parasto kaut kādu sieru, jo cietais izrādās bija nobeidzies. To laikam nevajadzēja darīt, jo palika tāds skābens. aizdomas uz sieru …jeb varbūt vīnu?!
Nākamo reiz pamēģināšu ar mazāk sīpoliem un cieto sieru.
paldies par recepti. Risoto gatavot ir interesanti 🙂
Interesentiem – > Risotto rīsus nopirku mežciema Sky, tur pat Biotekā dārzeņu biobuljona kubiciņus (tos starpcitu izmantoju arī savai ķirbju/laša zupai, ļoti labi!) bet salviju Alfas Rimi, zaļumu stendā 😉 Risotto nekad iepriekš neesmu gatavojusi un pagaidām gatavošanas procesa vidū, bet smaržo jau tagad labi!
Man jau nu patīk šādi ķirbja ēdieni,ar kuriem var ”piesiet dūšu”,pie tam-parbaudītās un ieteiktās receptes ir un paliek vislabakās.Paldies Kristai un visām meitenēm ,kuras dalās pieredzē.
Paldies par recepti! Taisu jau otro reizi un iznāk nevainojami!
Šī recepte ir tik lieliska, ka rudeni varētu pasludināt par ķirbju risotto diētas mēnesi!!!
Paldies par iedvesmu sevi biežāk palutināt virtuvē 🙂
Risotto sanāca dievīgs un ķirbju pankūkas arī. Mans vīrs,kurš ir pārliecināts gaļas un kartupeļu ēdājs, nebeidz vien sajūsmināties par maniem (un Kristas,kā autores) ķirbju ēdieniem.
Man garšoja ļoti, arī pats gatavošanas process patīkams.
Šovakar taisīšu jau ceturto reizi mēneša laikā, jo manam mazajam gandrīz trīsgadniekam šis kļuvis par vienu no mīļākajiem ēdieniem.
Paldies par recepti! Izdevās lieliski ar pirmo reizi 🙂
Kur var nopirkt salvijas lapas? Līdz šim gatavoju bez tām, bet nu gribētos pamēģināt ar.
Parasti mēdz būt Stockmann un SKY, bet vienmēr ar to nevar rēķināties. Man dārzā aug milzu salvijas krūms, varu iedot!
Izrādās, ka arī vienai manai draudzenei dārzā aug salvija, to izmantoju. Bet liels paldies par piedāvājumu, tas ļoti iepriecināja! Pie reizes gribēju uzrakstīt, ka man ļoti noderēja arī Elzas ēdienkartes apraksti, tie šobrīd noder manai mazajai Emmai 🙂 Un vēl, pateicoties Jums, esmu atklājusi Grauda Spēku, kur ir lieliski cepumu maisījumi, no kuriem kopā ar četrgadnieku piesmaržojam māju. Un vēl tā plāno pankūku recepte, un frikadeļu zupas, un… Vienvārdsakot – lielisks un (lai cik arī šis vārds liktos novazāts, tomēr tā ir tiesa) iedvesmojošs blogs.
Pilnīgi piekrītu Jolantai, ka šis ir viens brīnumgards un lielisks blogs, frikadeļu zupa ir kļuvusi par manu novembra favorīti. It kā tik vienkārša, bet tur jau kā zināms tā ģenialitāte:) Rīt cienāšu viesus ar ķirbju risoto, paldies, Krista!
Es izmantoju produktus, kas man jau majas bija – svaigas salvijas vieta izmantoju kaltetu, nepieliku viinu, man bija parastie garenie riisi, un ka darzenu buljonu izmantoju udeni, kura varijas kirbis un pievienoju tam sali. Sanaca loti loti garsigi! Kirbis vareja but vairak, un nakamreiz pameginasu ar viinu. Paldies liels Kristai! :)”