Ķirbju risotto

Okt 14, 2010 | Dārzeņi, Receptes, Rīsi | 32 comments

Pēc publikas pieprasījuma cenšos sarūpēt ķirbju receptes… šī ir ļoti laba un vienkārša!

Vielas 3 vidējām porcijām:

apmēram puslitrs dārzeņu vai cāļa buljona (var izmantot kubiņus)
1 neliels sīpols
pāris seleriju kāti (bez tiem var arī iztikt)
100 ml sausā vermuta vai baltvīna (bez tā var arī iztikt)
200 g risotto (Arborio vai Carnaroli) rīsi
300 g ķirbja mīkstuma bez mizas (var ņemt parasto ķirbi vai sviesta ķirbīti)
apmēram 75 g sviesta
apmēram 30 g sarīvēta Parmas vai cita cietā siera
olīveļļa
sāls, pipari pēc garšas
bunte svaigas salvijas lapu (apmēram 10 lapiņas vai vairāk, ja vēlaties to izmantot arī dekorēšanai)

Gatavot:

Ķirbi sagriež mazos gabaliņos un olīveļļā + drusku ūdenī sasautē pusmīkstu – tas prasīs nepilnas 10 minūtes. Uzslida buljonu un tur to katlā karstu. Sīpolu nomizo un kopā ar selerijas kātu sīki sasmalcina, sakapā salvijas lapas. Katlā uzkarsē olīveļļu ar sviesta piku un maisot sautē sīpolu, seleriju un salviju, kamēr sīpols caurspīdīgs. Ieliek katlā rīsus, palielina uguni/karstumu un visu laiku maisot karsē, līdz rīsi sāk sprakšķēt. Pielej vīnu/vermutu, maisa, kamēr alkohols iztvaiko. Tad pielej pirmo buljona kausiņu, samazina uguni uz nelielu un maisot sautē, līdz buljons uzsūcies. Pieliek ķirbi, vēl kausiņu buljona un samaisa. Turpina liet klāt buljonu pa kausiņam, kad iepriekšējais uzsūcies, ik pa brīdim pagaršojot vai rīsi jau nenāk gatavi un vai nevajag piebērt sāli. Ar sāli jāuzmanās, labāk sākumā pielikt nedaudz, tas jāsabalansē gan ar buljonu, gan sieru. Risotto gatavību izlemj katrs pavārs pēc saviem ieskatiem: oficiāli rīsiem jābūt vēl drusku stingriem, galvenais, lai ēdiens nav sauss, bet gan valgs un plūstošs. Kad ir gatavs, noņem no uguns, iemaisa piparus, atlikušo sviestu un sieru, uzliek katlam vāku un ļauj mazu mirklīti atpūsties. Pa to laiku, ja ir luste, vai sarūpēt dekorāciju: pannā uzkarsē neitrālu augu eļļu (piemēram, vīnogu kauliņu) un tajā veikli (pusminūti) apcep pāris veselas salvijas lapas, lai ir kraukšķīgas. Izzvejo no pannas, saliek uz papīra dvieļa, lai uzsūc lieko eļļu, un liek virsū risotto porcijām.

32 komentāru

  1. Anna

    Interese par šo portālu un pārliecība par lielisku vienkāršības un meistarības apvienojumu strauji noplaka, izlasot “var izmantot kubiņus.” 🙁

  2. Vija

    nu bet Anna …
    Krista taču nesaka – pielieciet 2 buljona kubiņus. Taču viņas piezīme, ka var lietot arī tos, šo recepti padara pieejamāku.
    Es personīgi nepazīstu nevienu, kurš pats vāra buljonu, to saldē, lai tas vienmēr būtu pa rokai. Ticu, ka tas ir lieliski un nesalīdzināmi (un vienkārši), bet nav vēl iegājies.

    Nevajag taču mētāties ar TIK snobiskiem izteicieniem!

  3. Krista>Annai

    No savas pieredzes neuzskatu, ka no kubiņiem gatavots buljons kompromitē risotto un atsevišķu zupu garšu – lietoju eko veikalos pirktus kubiņus un tiešām atrodu tos par gana labiem esam, kad nav pie rokas paštaisīta buljona. To dara (un citiem iesaka) arī vairums pavāru, kuru grāmatas es lietoju.

    Es dzīvoju nevis ideālā bet reālā pasaulē, kur darba ir daudz bet laika vienmēr par maz, tāpēc uzskatu, ka dalīties ar dažādiem “īsceļiem” kā kvalitatīvu ēdienu pagatavot veiklāk ir viena no pievienotajām vērtībām manam portālam. Ja citiem šie īsceļi noder, man prieks! Izvēlēties, ko un kā taisīt ēst taču ir katra paša vaļā, ja Tev saldētava pilna ar paštaisītu buljonu, ko vari likt lietā, tad dari to 🙂

  4. Liene

    Ak, cik skaista bilde un skaista recepte!!! kaušu ķirbi šosvētdien 🙂

    par kubiņiem runājot – es arī lietoju kubiņus, bet tikai tos, kas ir bioloģiskie. Tajos nav tās briesmīgās vielas, kuras atrodamas lētajos veikala kubiņos un laba garšas buķete. tieši tā kā Krista saka – labs risinājums reālās pasaules ēst gatavotājiem.

  5. Eliza

    Krista – piektdienas ir ideālas dienas, kad iesviest blogā kādu jaunu receptīti, jo priekša vīkends 🙂 🙂 – paldies!

  6. Eliza

    ak, jā – kur tos īstos rīsu var dabūt? Lielajā Maxima nav..

  7. Krista>Elizai

    Ar risotto rīsiem ir kā ar bitēm… kādreiz bija Stockmann, bet pēdējā laikā nē. Es pēdējos krājumus pirku SKY

  8. Ināra

    Es dažādus risotto ļoti veiksmigi esmu taisijusi gan ar suši domātajiem rīsiem, gan parastajiem “Galintas” – galvenais, lai būtu apaļgraudu!

  9. Signe

    Latvietis jau nebūs latvietis, ja ko sliktu nepateiks par citu.
    Priecājos par visiem, kas prot pateitk arī ko labu!

  10. Agnese

    Ar novēlošanos nopirku šīs nedēļas Rīgas Laiku. izrādās, RL iesērfojis Kristas blogā 🙂

  11. Agnese

    Gribu padalīties – nebija ķirbja, bet risoto taisīt gribējās, tāpēc liku klāt rīsiem un dārzeņiem atkausētas, iepriekš apceptas sēnes. Un cietais siers iegadījās tāds, kas no kazas piena taisīts. Ekselents ēdiens sanāca.

  12. Gunita

    Pilnīgi piekrītu Kristai! it taču bioloģiskie buljona kubiņi 🙂 Arī man ne vienmēr ir laiks’pašai vārīt buljonu! Te lieliski noder bioloģiskie buljona kubiņi!

  13. Antuanete

    Kuros ekoveikalos var dabūt buljona kubiņus? Biotēkā ir?

  14. Krista>Antuanetei

    Jā, gan Biotēkās, gan Dabas Dobes veikalā (i-netā http://www.dabasdobe.lv un klātienē, Miera ielā.

  15. Ieva

    Risoto gatavo no apaļgraudu rīsiem, taču Kristas īpaši pieminētos var nopirkt Gourmet Studio, Lienes ielā.

    Prieks par sezonalitāti un spilgtumu bildēs 🙂

  16. Kristine

    Šī recepte ir burvīga ar savām nebeidzamajām improvizācijas iespējām! Es biju sagatavojusies uz to ķirbja risoto, bet ķirbi neatveda lauku radinieki. Solīja šodien, bet būs tik rīt. Bet to risoto ļoti gribējās. Nebija ne ķirbja, ne sēņu. Nu uztaisīju pliku, ar seleriju kātiem, sīpolu un ķiploku, protams, ar vīnu. Atradu ledusskapī kriksīti zilā siera, iemaisīju beigās kopā ar cieto sieru. Sanāca dievīgi 🙂

  17. ligakrista

    nebija man ne salvijas, ne purava, ne vīna, bet risotto sanāca izcili perfekts. pat vīrs, kurš bija zvērējis neēst, apēda vairākas porcijas!

  18. Agita

    Izmēģināju recepti un patika. Vēl jo lielāks gandarījums par to, ka varēju izmantot ķirbja biezumus, kas palika pēc sulas spiešanas. Risoto rīsu vietā arī es pievienoju apaļgraudu rīsus un sieru pieliku kausēto. Tā teikt – tāds bija manā ledusskapī, bet pieļauju, ka cietais siers būtu devis citu garšas niansi 🙂
    Par buljonu – arī es lietoju Biotēkā nopērkamo.

  19. Vija

    šķiet, ka sanāca – gan ne tik dzeltens 🙂
    Tikai beigās piešāvu parasto kaut kādu sieru, jo cietais izrādās bija nobeidzies. To laikam nevajadzēja darīt, jo palika tāds skābens. aizdomas uz sieru …jeb varbūt vīnu?!
    Nākamo reiz pamēģināšu ar mazāk sīpoliem un cieto sieru.
    paldies par recepti. Risoto gatavot ir interesanti 🙂

  20. Jana

    Interesentiem – > Risotto rīsus nopirku mežciema Sky, tur pat Biotekā dārzeņu biobuljona kubiciņus (tos starpcitu izmantoju arī savai ķirbju/laša zupai, ļoti labi!) bet salviju Alfas Rimi, zaļumu stendā 😉 Risotto nekad iepriekš neesmu gatavojusi un pagaidām gatavošanas procesa vidū, bet smaržo jau tagad labi!

  21. anna-tā,kura ar mazo a

    Man jau nu patīk šādi ķirbja ēdieni,ar kuriem var ”piesiet dūšu”,pie tam-parbaudītās un ieteiktās receptes ir un paliek vislabakās.Paldies Kristai un visām meitenēm ,kuras dalās pieredzē.

  22. Lou

    Paldies par recepti! Taisu jau otro reizi un iznāk nevainojami!

  23. Inga

    Šī recepte ir tik lieliska, ka rudeni varētu pasludināt par ķirbju risotto diētas mēnesi!!!

    Paldies par iedvesmu sevi biežāk palutināt virtuvē 🙂

  24. Žanete

    Risotto sanāca dievīgs un ķirbju pankūkas arī. Mans vīrs,kurš ir pārliecināts gaļas un kartupeļu ēdājs, nebeidz vien sajūsmināties par maniem (un Kristas,kā autores) ķirbju ēdieniem.

  25. Jolanta

    Man garšoja ļoti, arī pats gatavošanas process patīkams.

  26. Jolanta

    Šovakar taisīšu jau ceturto reizi mēneša laikā, jo manam mazajam gandrīz trīsgadniekam šis kļuvis par vienu no mīļākajiem ēdieniem.

  27. Kristīne

    Paldies par recepti! Izdevās lieliski ar pirmo reizi 🙂

  28. Jolanta

    Kur var nopirkt salvijas lapas? Līdz šim gatavoju bez tām, bet nu gribētos pamēģināt ar.

  29. Krista>Jolantai

    Parasti mēdz būt Stockmann un SKY, bet vienmēr ar to nevar rēķināties. Man dārzā aug milzu salvijas krūms, varu iedot!

  30. Jolanta

    Izrādās, ka arī vienai manai draudzenei dārzā aug salvija, to izmantoju. Bet liels paldies par piedāvājumu, tas ļoti iepriecināja! Pie reizes gribēju uzrakstīt, ka man ļoti noderēja arī Elzas ēdienkartes apraksti, tie šobrīd noder manai mazajai Emmai 🙂 Un vēl, pateicoties Jums, esmu atklājusi Grauda Spēku, kur ir lieliski cepumu maisījumi, no kuriem kopā ar četrgadnieku piesmaržojam māju. Un vēl tā plāno pankūku recepte, un frikadeļu zupas, un… Vienvārdsakot – lielisks un (lai cik arī šis vārds liktos novazāts, tomēr tā ir tiesa) iedvesmojošs blogs.

  31. Ance

    Pilnīgi piekrītu Jolantai, ka šis ir viens brīnumgards un lielisks blogs, frikadeļu zupa ir kļuvusi par manu novembra favorīti. It kā tik vienkārša, bet tur jau kā zināms tā ģenialitāte:) Rīt cienāšu viesus ar ķirbju risoto, paldies, Krista!

  32. Liva

    Es izmantoju produktus, kas man jau majas bija – svaigas salvijas vieta izmantoju kaltetu, nepieliku viinu, man bija parastie garenie riisi, un ka darzenu buljonu izmantoju udeni, kura varijas kirbis un pievienoju tam sali. Sanaca loti loti garsigi! Kirbis vareja but vairak, un nakamreiz pameginasu ar viinu. Paldies liels Kristai! :)”

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂