Gada nogalē viss liekas pārspīlēts, īpaši deserti – nekur nevar glābties no kūkām, cepumiem, trekniem uzputojumiem un karameļu cakām. Tāpēc ir īstais laiks atcerēties par liesiem augļu saldajiem jeb želejām! Šogad nesīšu to ciemos pēc sātīgām svētku vakariņām.
Vielas (apmēram litram jeb 6 porcijām)
litrs augļu/ogu kopā ar šķidrumu, piemēram saldēti ķirši – es ņemu puskilo iepakojumu LV bio saimniecībā audzētus ķiršus bez kauliņiem ar cukuru, nopērkami RIMI Kētī un Zaļajā govī
cukurs pēc garšas
10 lapas želatīna (krāsainā vai baltā, vienalga. uz pakas rakstīts, ka litram vajag 12 lapas, bet man tas likās par daudz, želeja sanāca ļoti stingra, tāpēc ņemu 10)
putukrējums pasniegšanai
Gatavot:
Augļus un ogas atkausē (ja saldēti) un savieno ar šķidrumu – ūdeni vai sulu – tā, lai kopā sanāk litrs. Želatīna lapas izmērcē aukstā ūdenī pāris minūtes, tad nospiež, pieliek augļiem un silda, līdz izkusušas (vārīt nevajag). Želeju liek atdzesēties – uz balkona vai istabas temperatūrā – tad salej stikla bļodā vai citā piemērotā traukā un liek ledusskapī, lai sastingst. Pasniedz ar saputotu krējumu.
Krista! Pilnībā pievienojos pirmajā rindkopā rakstītajam. sapratu – nekādu treknu kūku Zsv vakarā. Tāpat jau mājās visās malās stāv bļodas ar piparkūkām, cepumiem un Zsv štollēm (mūsu ģimenē nav cieņā klasiskā rumā mērcētā žāvēto augļu un citu labumu kūka – pērn pēdējo gabaliņu ledusskapī atklāju Lieldienās). Arī es svētkiem uztaisīju ogu želeju – ‘kraukļa krājumos” jeb saldētavā esmu salikusi asorti ogas – avenes, ķirši un upenes. Bija ātri un garšīgi 🙂