Krāsnī cepti dārzeņi

Mar 21, 2010 | Dārzeņi, Receptes | 2 comments

Šādi var cept visdažādākos dārzeņus, sanāks garda piedeva gaļai vai kārtīgs ēdiens veģetāriešiem. Piedāvāju ziemas dārzeņu recepti:

Vielas:

dažādi sezonā pieejami dārzeņi. šajā receptē esmu izmantojusi saldos kartupeļus, parastos kartupeļus, pastinaku, pētersīļa sakni un ķirštomātiņus. varianti ir gandrīz bezgalīgi – lieciet klāt burkānus, kāļus, rāceņus, bieti, sarkanos sīpolus u.c.

svaigas garšvielas, ja ir pie rokas – piemēram timiāns

olīveļļa

sāls un pipari

Gatavot:

Cepeškrāsni kopā ar cepamo trauku (es lietoju smagu karstumizturīgu māla pannu/bļodu) uzkarsē līdz 180 grādiem. Dārzeņus nomizo un sagriež apmēram līdzīga izmēra gabalos, tomātiņus atstāj veselus. Visu liek cepamtraukā, pārlej drusku olīveļļas un izcilā tā, lai visi dārzeņi būtu pārklāti ar eļļas kārtiņu. Pārber ar no zariem nobraucītām timiāna lapiņām, apkaisa ar sāli un pipariem un šauj iekšā krāsnī apmēram uz stundu.

Cepšanās laikā vienīgais darbs ir reizi-divas dārzeņus apmaisīt, lai vienmērīgi izcepas un neapdeg.

Variants par tēmu: dārzeņiem pirms cepšanas uzplej drusku (ap 100 ml) baltvīnu vai vermutu, un tos pārklāj ar “sedziņu” (cepampapīra loksni zem auksta ūdens samitrina, izžmiedz sausu un pārklāj pannai kā segu, ko noņem pēdējās 15 minūtes), lai tvaicējas garšīgajos garaiņos.

2 komentāru

  1. Andra

    Mēs bieži cepam dārzeņus cepeškrāsnī – gan kopā ar gaļu (piemēram, cūkas vai liellopa fileju), gan vienus pašus. Kā jau Tu zini, vairos no treknuma, tāpec eļļu pāri nelejam, tikai drusku iesmērējam pannu. Garšvielas (tas pats timiāns), drusku sāls un piparu… ēlļas nudien nevajag daudz, arī maisīt nevajag, nekas nesadeg. Bet tas ir gadījumā, ka uz pannas ir viena kārta ar dārzeņiem. Gribu pilnīgi nevietā piebilst par saldo kartupeli. Nezinu, vai esmi mēģinājusi, bet no kartupeļa parastā ar kartuepli saldo iznāk brīnišķīgs biezenis (“kartupeļu biezputra”). Saldais dod krāsu un saldumu. Apmēram 2/3 kartupeļu parasto, 1/3 – saldo. Pārējais kā jau pie k. biezp.

  2. pieci vilki

    šim mēs dažreiz pie beigām mazliet pakaisām brūno cukuru pāri – īpaši, ja ir bijis svaigais timiāns klāt. dārzeņi glīti sakaramelizējas- tikai nevajag pārspīlēt ar cukura daudzumu. tomātiņus gan liekam vairāk uz procesa beigām, citādi visa tomātu sula iztek un tad dārzeņi mazliet vārās kā buljonā un kartupeļi sāk šķīst, kamēr burkāni vēl nav līdz galam gatavi.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri