Saldo kartupeļu un sarkano lēcu zupa

Feb 16, 2015 | Dārzeņi, Receptes, Zupas | 11 comments

Atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoju savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!

P1030877

Kad pirms pāris gadiem interneta dzīlēs atklāju šo recepti, nopriecājos par labo ideju zupai pievienot sarkanās lēcas – tās dod ne tikai uzturvērtību, bet padara zupu krēmīgu bez trekna krējuma līdzdalības.

Vielas (apmēram 4-6 porcijām):

1 lielāks vai 2 mazāki saldie kartupeļi (kopā apmēram 350-400 g)
1 burkāns
1 sīpols
pāris šķēles svaiga ingvera saknes
1,5 l dārzeņu vai vistas buljona (es parasti lietoju veģetāros bioloģiskos buljona kubiņus)
50-100 g sarkanās lēcas
sāls un pipari pēc garšas
neitrāla eļļa un/vai sviests cepšanai

pasniedzot var pārkaisīt ar garšaugiem, piemēram, svaigiem dīgstiem, pievienot karoti grieķu jogurta vai skāba krējuma

Gatavot:

Sīpolu nomizo, sakapā, liek zupas katlā un eļļā kopā ar sviesta piciņu sasautē, līdz mīksts un caurspīdīgs. Burkānu un saldos kartupeļus nomizo un sagriež apmēram vienāda izmēra nelielos gabaliņos. Liek klāt sīpolam, pielej buljonu, pieliek ingveru un pusaizvākotu uz nelielas uguns lēni vāra apmēram 15 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.

Lēcas sietā noskalo ar aukstu ūdeni un pievieno zupai, vāra vēl 10 minūtes. Zupu nedaudz atdzesē, izķeksē ingveru un sablenderē, ko visērtāk darīt ar iegremdējamo rokas blenderi. Pieregulē garšvielas un pasniedz!

Ar šo zupu var eksperimentēt daudz dažādos virzienos, piemēram, saldo kartupeļu vietā ņem ķirbi (ļoti labi sanāk ar sviesta ķirbīti), lēcu vietā vai papildus tām ņemt turku zirņus, pievienot ķiploku un/vai kādu sildošu garšvielu, piemēram, karija pastu, čili pārslas vai kurkumu.

Kopīgās zupas izmaksas sanāk nepilni 5 eiro, rēķinot nepieciešamo bioloģiski sertificēto produktu apjomu (lēcām, saldajiem kartupeļiem, burkānam, sīpolam, buljona kubiņiem, ingveram).

11 komentārs

  1. Sandra

    Sveika! Paldies par recepti. Noteikti drīzumā izmēģināšu. Tu ņem sarkano vai zaļo karija pastu? Un vēl – vai no saldajiem kartupeļiem neesi mēģinājusi gatavot kartupeļu biezputru meitai?

  2. Krista>Sandrai

    Es ņenu sarkano, bet tas nav tik svarīgi. Par saldo kartupeļu biezputru – esu gan taisījusi, viena versija ir tāda, ka novārītus vai krāsnī izceptus saldos kartupeļus (kad riktīgi mīksti) padzisušus nomizo un sastampā kopā ar sviestu un kādu šļuku svaigas apelsīnu sulas. Vēl viena versija ir, ka kartupeļus sastampā kopā ar banānu – tad sanāk gandrīz saldais ēdiens. RUnājot par saldajiem kartupeļiem, nesen atklāju šo fantastisko šokolādes pudiņa recepti, kas taisīts uz saldo kartupeļu bāzes: http://wholefoodsmarketcooking.com/recipes/13806_chocolate_sweet_potato_pudding

  3. Dace

    Sandra, es nezinu, zaļai karija pastai ir cirtonzāles garša, tā vairāk der tajiešu stila ēdienos, ar šo indiešu stila zupu labāk tomēr sarkanā karija pasta 🙂

  4. ElīnaR

    Šo zupu es šodien pagatavoju,- tikai beigās vēl arī sablenderēju – ir patiešām ļoti garšīgi! Un piedevām vēl arī diētiski!

  5. Sandra

    Paldies, meitenes! Arī es pagatavoju. Bija garšīgi! Man patika, tomēr man ir problēma maniem sīkajiem iebarot jaunas garšas reiz jau laikam neesmu to darījusi no paša sākuma. Viss saldais, protams, OK, bet solis pa labi vai kreisi no ierastā sāļajā daļā īsti nesanāk.

  6. Ilze

    Paldies, lieliska recepte! Mans vīrs vienīgi pieprasīja biezāku, tad otrajā piegājienā pieliku par 1/3 vairāk lēcu un patiešām mums garšoja vēl labāk!

  7. Lou

    Paldies par recepti, zupa vairākkārt jau vārīta un vienmēr ar gardu muti un uzslavām no ēdājiem notiesāta! Atbilstoši mūsmāju neasummīļu gaumei, nepievienoju nevienu no garšvielām, bet iznāk garšīgi un nebūt ne pliekani arī tāpat. Un jā, es viņu sablenderēju biezzupā.

  8. Bernadeta

    Laba recepte, bet varbuut nedaudz pa asu priekss berniem. Bet to var vienkarsi labot, pieliekot mazak garsvielu. Lai zupu atsvaidzinatu, pasniedzu to ar redisu salatiem (redisi ar krejumu). Sanaca lieliska garsas bukete.

  9. Linda

    Lieliska! Tikko uztaisījām. Lēcas liku drusku vairāk un beigās sablenderēju. Pastu vietā liku pulvera veida garšvielas – gan kariju, gan garam masalu – tādos pašos daudzumos – pa ēdamkarotei katru. Vienīgi aizmirsu izņemt ingveru pirms blenderēšanas un līdz ar to sanāca vēl asāka. Bērns īsti neēda – bija pa asu viņam. Bet mēs likām arī čili klāt, tā, ka saprotami.

    Paldies! Šito recepti lieku savu labo un biežu lietojamo recepšu krājumā 🙂

  10. Jolanta

    Ļoti laba zupa arī vienkāršotajā variantā (rakstu komentāru, kamēr divgadīgā meita ēd papildporciju). Mēs krāsai pasniedzām ar mazliet notvaicētiem zaļajiem zirnīšiem (saldētajiem). Man ļoti patīk tas ingvera maigais asums.

  11. Zane

    Recepte vienkārši fantastiska.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂