Orzotto, jeb grūbu risotto

Dec 23, 2009 | Dārzeņi, Receptes | 6 comments

Orzotto ir pēc risotto metodes gatavots virums, kur rīsu vietā lieto grūbas. Pamatsastāvdaļas ir līdzīgas: sīpols, baltvīns, buljons, cietais siers, un papildus garšai var piešaut klāt arī ko citu – šajā gadījumā gailenes.

Vielas: (4 izsalkušām personām)

400 g grūbas
1 liels vai 2 vidēji sīpoli
200 ml baltvīns
1 līdz 1,5 l dārzeņu vai vistas buljons (no kubiņiem ir gana labs šai receptei)
pāris saujas saceptas gailenes (daudzums šeit tiešām nav izšķirošs)
olīveļļa
apmēram 75 g sviests
apmēram 100 g sarīvēts cietais siers – Parmas, Gran Padano vai Rigamont
ja ir – no pāris timiāna zariņiem nobraucītas lapiņas
sāls, pipari pēc garšas

Gatavot:

Grūbas uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī, tad ātrāk nāks gatavas. Katlā ietaisa buljonu un liek uz mazītiņas uguns, lai neatdziest. Sīki sakapā sīpolu.

Lielā katlā uzsilda olīveļļu ar nelielu sviesta piciņu un uz nelielas uguns izsautē sīpolus, līdz caurspīdīgi (kādas 5 minūtes). Nolej no grūbām ūdeni un ber tās katlā, rūpīgi maisot, lai nedaudz apsautētu kopā ar sīpoliem. Pielej vīnu un maisot gaida, līdz tas uzsūcas un alkohols iztvaiko. Tad pielej pirmo zupas kausiņu buljona, samaisa, un uz lēnas uguns turpina sautēt. Kad buljons uzsūcies, pieliek sēnītes un timiānu, atkal samaisa. Buljonu turpina liet klāt pa kausiņam tad, kad iepriekšējais uzsūcies, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg – un tā apmēram pusstundu, vai stundu, ja grūbas nav tikušas iepriekš nomērcētas. Pagaršojiet savu orzotto, lai konstatētu, vai grūbas jau mīkstas. Klasiskā variantā tām jābūt pusmīkstām, bet te nu tiešām rīkojieties pēc saviem personiskajiem ieskatiem. Ja nav vēl gatavs, turpiniet tik liet klāt buljonu pa kausiņam vien, un ja pirmais litrs izbeidzies, uztaisiet vēl! Pašās beigās vēlreiz nogaršojiet, pielieciet sāli un svaigi maltus melnos piparus, noņemiet no uguns un iemaisiet sieru un atlikušo sviestu. Gatavs!

6 komentāru

  1. Zane

    Orzotto izdevās lielisks. Papildnāju recepti, pievienojot iepriekš krāsnī izceptas bietes. Paldies par iedvesmu izmantot grūbas ierasto rīsu vietā!

  2. Ilona

    Vai orzo nav mazi rīsveida makaroniņi?

  3. Krista>Ilonai

    Ir, ir – orzo itāliski nozīmē grūbas. Tos makaronus sauc par orzo un arī par risoni – jo forma atgādina grūbas/rīsus.

  4. Lou

    paldies par lielisko ideju, nebiju tādu ne dzirdējusi, ne iedomājusies, bet noteikti izmēģināšu pie iespējas.
    Vien neliels precizējums – to sieru sauc Grana Padano.

  5. Eliza

    Fantastiski! Paldies! Sieru gan pieliku citu, biki pa sālītu sanāca, bet kopa ar glāzi sarkanvīna bija dievīgi. Kur to Grana Padano var meklet? Rimi?

  6. karro

    J.Oliver saviem risotto baltvīna vietā izmanto sauso vermutu un, vismaz risotto gadījumā, garša ir krietni “pilnasinīgāka” un intensīvāka. man ar grūbām attiecības ir vēsas kopš bērnības, tāpēc pats diez vai ķeršos klāt, bet drosmīgāki ļaudis var paeksperimentēt 🙂

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri