Vienkārši Pavlova

Mai 8, 2015 | Kūkas, Receptes | 4 comments

Rabarberu laiks ir ļoti piemērots, kad gatavot eleganto balerīnas Annas Pavlovas vārdā nosaukto desertu, rotātu ar pirmajām zemenēm!

P1040119

Vielas 6 kūciņām:

3 olu baltumi
100 g pūdercukurs
šķipsna smalkā sāls
ēdamkarote citrona sulas
tējkarote kartupeļu vai kukurūzas cietes

Pildījumam ņemiet ap 400 g rabarberus, cukuru pēc garšas, un noformējumam – zemenes vai kādas citas odziņas. Var, protams, Pavlovu pasniegt ar kādu citu augļu vai ogu mērci atkarībā no sezonas un pieejamības

Vēl vajadzēs putukrējumu – apmēram 300 ml, kam pēc vēlēšanās var pievienot cukuru, vaniļu vai drusku krēmsiera, lai sanāk biezāks. Ja varu dabūt, es ir putukrējuma vietā ņemu saldskābo krējumu creme fraiche – Latvijā unikālu, brīnišķīgu, dabīgu produktu, ko ražo siernīca Soira un tirgo savā veikalā Ādažos, ka arī Kalnciema ielas tirdziņā:

P1040090

Cukuru krējumam klāt nelieku vispār, jo man bezē liekas jau gana salds.

Gatavot:

Bezē cepumiem olbaltumus un sāli puto – visērtāk ir mikserī ar statīvu, bet var, protams, arī ar rokas mikseri vai putuslotiņu, tikai tad ies ilgāk. Kad jau gandrīz saputoti, pievieno cukuru, citrona sulu un cieti, un turpina kult, līdz masa ir spoži balta un stingra. Ar divām ēdamkarotēm uz cepampapīra izklātas pannas krāmē vienāda izmēra pikas (es no 100 g olbaltumu veidoju sešas, kas labi satilpst vienā pannā), tad tās izlīdzina un ar karoti vidū izveido nelielas iedobītes – tā, lai cepumi izskatās kā ligzdiņas. Uzkarsē cepeškrāsni.

Cep vai pareizāk sakot kaltē cepeškrāsnī 110 grādos 2 stundas (tad cepumi sanāks sausi un lūstoši) vai 150 grādos 40 minūtes (tad cepumi vidū būs valgi un lipīgi), kā jums labāk patīk. Atdzesē.

Augļu/ogu mērci vislabāk sagatavot krietni iepriekš, lai kārtīgi atdziest – rabarberus nomizo, sagriež palielos gabalos un bļodā pārber ar cukuru un atstāj pusstundu vai ilgāk sasuloties. Tad lej katlā un uz nelielas uguns sautē, kamēr drusku izjūk – ar 10 minūtēm vajadzētu būt gana. Atdzesē.

Saputo krējumu mīkstās putās – tā, lai vēl ir drusku plūstošs, nevis stīvās putās.

Pasniedz, bezē ligzdiņām devīgi uzkrāmējot krējumu, ko aplej ar mērci un beigās noformē ar zemeni vai kādām citām odziņām. Kūkas jāliek kopā tieši pirms pasniegšanas un jāēd nekavējoties, lai kraukšķīgais cepums nesamirkst.

Ja nu gadījumā bezē ligzdiņas jums nesanāk pietiekami labas, variet Pavlovu pārveidot par klasisku angļu desertu, ko sauc “Eton mess” – tas ir sadrupināti bezē cepumi (vienalga, paštaisīti vai veikalā pirkti), deserta trauciņā samaisīti kopā ar putukrējumu un sagrieztiem sezonāliem augļiem vai ogām (tradicionāli zemenēm). Tādu vienvakar pasniedza mana draudzene, pie kuras ģimenes Londonā mēs ar Elzu palikām savā nesenajā ceļojumā – bija vienkārši, ģeniāli un ļoti garšīgi!

4 komentāru

  1. Liene

    Sakiet, lūdzu, kāpēc kūciņas krāsnī apbrūnē? Vai no tā var izvairīties?

  2. Krista>Lienei

    Mazāk apbrūnēs, cepot zemākā t ilgāku laiku. Krāsas maiņa, mājas kārtībā cepot bezē, ir normāla lieta!

  3. Solvita

    Man saplok bizē . Kāpēc? Izmantoju ventilatoru.

  4. Krista>Solvitai

    Pamēģini dažādas temperatūras un vaktē, kas notiek Tavā krāsnī! Cita padoma man nava, sorī 🙂

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂