Piparkūku mājiņas

Dec 22, 2015 | Cepumi, Receptes, Šis un tas | 4 comments

Piparkūku mājiņas pirmoreiz trīcošām rokām taisīju pasākumā patvēruma meklētājiem Kaņepes kultūras centrā, toreiz man bija virtuālas draudzenes sarūpētas sagataves un brīnišķīgi izstrādāts paraugs. Nedēļu vēlāk izdomāju taisīt pati kopā ar vīru un meitu, un iekritu azartā – tik daudz iespēju improvizācijai un prieka palīgiem!

P1050122_fotor

Vielas:

piparkūku mīkla – apmēram puskilo būs ar uzviju vienai mājiņai un pamatnei

glazūra, ar ko dekorēt un salīmēt mājiņas sastāvdaļas (1 olbaltumu saputo ar apmēram 150-200 g pūdercukura + ēdamkaroti citronas sulas, vai ņem pulverveida Royal Icing (nopērkams Gemosā), ko puto, atšķaidot ar pāris ēdamkarotēm auksta ūdens. no 500 g iepakojuma vajadzēs apmēram pusi)

mājiņas trafarets – akurāti izgriežiet paši no kartona pēc saviem ieskatiem (es tā izdarīju – ļoti vienkārši, vajadzīgi 3 trafareti – 2 dažādi sānu gabali un 1 jumta plakne. svarīgi, lai jumta plaknes būtu ar pārkari gan galos, gan sānos) vai sameklējiet piegrieztnes internetā. izmēri, ko es lietoju: sānu siena 13×9 cm, 13 ir horizontāli, 9 – vertikāli, gala siena 10×9 cm + jumta spice 8 cm no katras puses, un jumta plaknes 16×9 cm

citas dekorācijas pēc jūsu ieskatiem – piparkūku figūriņas, krāsaini cukura krikumi, mandeles, šokolādes gabaliņi, brokastu pārslas, garšaugi, kanēļa mizas, vārdu sakot – viss, ko sirds kāro

te ir viens video no DELFI/Tesco (angliski), kas man likās diezgan uzskatāms palīgs mājiņu lipināšanas procesā

Gatavot:

Mājiņas gabalus parasti izcepu iepriekšējā dienā vai no rīta, lai labi atdziest. Mīklu izrullē samērā plāni, bet ne papīrplāni. Izgriež mājiņas sastāvdaļas un detaļas, piemēram, logu vai durvju ailas (ja ir, ļoti ērti lietot picas griežamo ritenīti), uzmanīgi pārliek uz pannā ieklāta cepampapīra, cep 180 grādu karstumā nepilnas 10 minūtes. Pilnībā atdzesē. Es izcepu arī biezāku neregulāras formas pamatni, uz kuras mājiņu būvēt. Tas nav obligāti nepieciešams – mājiņu var likt kopā uz dēlīša vai, piemēram, spoža kartona gabala, kas speciāli domāts toršu un kūku pamatam (dabonams Gemosā). No atgriezumiem izcep figūriņas, ar ko dekorēt mājiņas “pagalmu”, vai vienkārši parastas piparkūkas apēšanai.

Saputo glazūru un sapilda konditorejas maisiņā ar metāla uzgali. Glazūras konsistencei jābūt samērā biezai – tad tā ātri sacietēs un mājiņu būs vieglāk salikt, tā negāzīsies tapšanas procesā. Bez uzgaļa var iztikt, konditorejas maisiņa var ņemt arī vienkāršu plasmasas zip-lock maisiņu, kam nogriež stūrīti.

Sānu detaļas visērtāk izdekorēt pirmās, t.i. uzzīmēt logus un durvis. Atstāj, lai apkalst.

Uz pamatnes ar glazūru uzzīmē divas asis, kas sanāk kopā taisnā leņķī un atbilst mājiņas sienu izmēriem. Uzziež glazūru uz vieniem sāniem 2 detaļām, ko gribiet likt kopā pirmās, un sastutējiet taisnā leņķī uz pamatnes izzīmētajās asīs. Ja glazūra ir bieza, pēc mazas pieturēšanas sienas stāvēs labi un ar šo darbiņu itin labi var tikt galā viena persona. Ja viss gāžas, ņemiet palīgā roku pāri vai kādu balstu, un/vai sabieziniet glazūru, pieputojot vēl pūdercukuru. Uzmanīgi turpina līmēt atlikušās sienas. Tad drusku atļauj apžūt, pirms likt virsū jumtu. Sienu augšējās malas nosmērē ar glazūru un uzmanīgi uztupina virsū jumta plaknes, patur līdz stabili turās un nobeidz ar treknu glazūras triepienu pār jumta kori. Mājiņa gatava – tagad jāļauj drusku apžūt līdz dekorēt tālāk – ar glazūru veidot dakstiņus, lāstekas, sniega kaudzes apkārt, kur var iespraust garšaugus vai saceptas figūriņas. Lāstekas ir viena no foršākajām lietām – velk glazūras kārtu gar jumta kori un ļauj tai notecēt uz leju. Beigās caur sietiņu visu viegli pārkaisa ar pūderkucukuru – sniedziņa efektam!

Lai izdodas un līksmi Ziemassvētki!

4 komentāru

  1. Ilze

    Žēl, ka nav bildes pilnā augumā. 🙂
    Mans nesenais atklājums, ka detaļas vislabāk rullēt pa taisno uz cepampapīra un nekur nav jāpārceļ.

  2. Krista>Ilzei

    Ilze, ieliku!

  3. simona

    Vai ir kāda alternatīiva ar mazāku cukur līmeni glazūrai ?

  4. Allets

    SWW

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂