Kamēr rabarberu laiks vēl pašā plaukumā, re kur manu un citu avotu recepšu apkopojums – lai jums nav jārokas bloga dzīlēs! Uzrakstīju arī dažas improvizācijas idejas.
Rabarberi labi sader kopā ar zemenēm, apelsīniem un ingveru. To labi zināt, lai vieglāk improvizēt, kad negribas visu smalki svērt un mērīt. Es bieži daru tā: nomizoju un sagriežu rabarberus, pārberu ar cukuru un atstāju kādu laiku, lai sāk suloties. Tad savāru mīkstus (5-10 minūtes) vai nu pielejot drusku ūdeni, vai svaigu apelsīnu sulu. Var pielikt klāt pāris biezas ingvera šķēles, ko pēcāk izķeksēt laukā. Savārījums var būt par pamatu limonādei (atšķaidiet ar dzirkstošu minerālūdeni), vai debesmannā, vai sablenderēts un samaisīts ar saputotu krējumu (un krēmsiera karoti, ja ir) kļūt par desertu vai saldējumu uz kociņa, vai kopā ar svaigām zemenēm un jogurtu pārvērsties par smūziju. Rabarberu kompotu, kur kāti ir sagriezti lielākos gabalos un nav izjukuši, var pasniegt ar Mascarpones-putukrējuma krēmu. Kalnciema ielas tirdziņā restorāns “Vincents” piedāvā rabarberu Pavlovas – milzu bezē ligzdas ar putukrējumu un rabarberu mērci.
Rabarberus kopā ar zemenēm var cept krāsnī zem drumstalu segas, vai, ja vēlaties ieguldīt vairāk laika, iecept pīrāgā.
Šie rabarberu mufini ir vienkārši un gaužām dievīgi – biju par tiem aizmirsusi, līdz man Tviterī kāda jauka persona laipni atgādināja ar brīnišķīgu atsauksmi.
Portālā “Četras sezonas” atradu šādu rabarberu saldējuma recepti, kas izskatās ļoti laba un vienkārša (pati vēl neesmu izmēģinājusi).
Čaklā Ilze Lipska savā blogā apkopojusi lielu skaitu dažādu rabarberu recepšu.
Džeimijs Olivers arī mīl rabarberus – re kur viņa receptes, tajā skaitā “sāļās” (rabarberi ar cūkgaļu).
Žurnāla “Saveur” rabarberu recepšu izlase
Portāla Food52 rabarberu recepšu izlase
Priecāšos, ja komentāros padalīsieties arī ar savām iecienītajām rabarberu receptēm! Paldies un priecīgu rabarberu sezonu 🙂
Man ļoti patīk tā irāņu virtuves daļa, kur sautējumos (horešos)kombinē skābus augļus/ogas ar gaļu. Rabarbers tradicionāli tiek sautēts kopā ar liellopu vai jēru, nedaudz ingveru, safrānu un zaļumiem. Un ja vēl uzrāva rīsus persiešu tehnikā… Viegli skābens sautējums, ko bez problēmām var ieēst arī karstā laikā. Šosezon šo recepti esmu taisījusi vairākas reizes, gan ar liellopu, gan jēru http://vinotava1.blogspot.com/2014/05/liellopa-un-rabarberu-sautejums-koress.html . Varētu būt labi arī ar cūkgaļu, īpaši treknu, jo skābums “nokož” taukus.
Brīvdienās izcepu rabarberu mufinus. Visi cieņu – recepte ir izcila!
“Četras Sezonas” saldējums man kaut kā nesanāca labs (proporcijas laikam par daudz variēju), bet Ilzes šis (http://www.delfi.lv/receptes/rabarberu-saldejums.d?id=44457448) ar koksriekstu pienu ir dievīgs! Tikko apēdu krūzīti un mazuma piegarša :). Noteikti vajag klāt kanēli, doma ir nākamreiz parastā cukura vietā likt gaišbrūno.
Atkārtošos, bet rabarberu mufini ir debešķīgi! Cepu vēlā vakarā (man tā labāk patīk, jo neviens nemaisās pa kājām) un drīz vien sagaidīju virtuvē samiegojušos, segā satinušos kārumnieku ar jautājumu: kas te tik labi smaržo?!!! Ļoti garšīgi un nav sarežģīti pagatavojami
Sveika, Krista! Tev sunīgas bučas sūta mazie Austrālijas aitu suņi. Paskaties viņu bildes Facebook, Inga Cerbule Sentikki Aussies.
Ahh, tagad saprotu, ka tas nav par tēmu…. Paskaties suņus un izdzēs 🙂