Adventes laikā šo ruleti (vai torti) man nākas taisīt ik pārdienas, jo visi to pieprasa kā ciemakukuli. Ar samazinātu cukura daudzumu taisu to bērnu ballītēm un dodu līdzi Elzai uz bērnudārzu – visi mazie parasti ir sajūsmā. Recepte ir viegla un labi pakļaujas improvizācijām!
Rupjmaizes biskvītu man iemācīja taisīt mamma. Manā bērnībā viņa uz Ziemsvētkiem parasti cepa rupjmaizes torti, biskvīta kārtām pa vidu smērējot brūkleņu zapti un putukrējumu. Torte vienmēr tika dekorēta ar mandarīnu šķēlītēm, jo toreiz tie bija vienīgie pieejamie augļi. Rulete ir parocīgāks formāts, kādā tās pašas garšas savienot kopā veidā, ko vieglāk transportēt uz ciemiem.
Piedāvāju savu jaunāko variantu šim biskvītam, lūdzu eksperimentējiet ar pildījumu pēc sirds patikas – versijas ir bezgalīgi daudz!
Vielas
1 biskvītam, kas cepts 40×30 cm cepešpannā. to pašu apjomu var cept lielā apaļā formā ar noņemamu malu, tad sanāks ripas vai kantaini gabali tortei
5-6 olas (ja ņemsiet 6, biskvīts būs drusku biezāks)
4 strīķētas ēdamkarotes cukura (man patīk lietot gaišbrūno Demerera, bet var protams lietot arī balto, vai balto+brūno, kombinējot pēc patikas)
6-7 strīķētas ēdamkarotes rupjmaizes rīvmaizes (rīvmaizi ņemiet 1 ēdamkaroti vairāk, kā olu skaits). rīvmaizi var nopirkt gatavu, Lāču ceptuve to tirgo nelielās paciņās, ko var dabūt gan lielākajos veikalos, gan Lāču veikaliņos
pa šķipsniņai garšas vielas – rīvēts muskatrieksts, pūderingvers, kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari. ņemiet visas, vai tikai daļu, pēc patikas un pieejamības
krēmam :
250 g Mascarpones siera
100 ml saldā krējuma (35%)
drusku sarīvēta citrona miziņa un/vai ēdamkarote citrona sulas
pildījumam papildus krēmam vēl var izmantot kādu zapti (piemēram brūkleņu vai dzērveņu), svaigas ogas, želeju (es nupat izprovēju bioloģiskās saimniecības “Indrāni” pīlādžu un jāņogu) vai ko citu, piemēram kiršā mērcētus ķiršus
Gatavot:
Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Biskvītam bļodā ar mikseri puto olas ar cukuru, līdz gaišas un pūkainas (vismaz 10 minūtes). Pa karotei ieputo iekšā rīvmaizi, pievieno garšas vielas. Lej uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un vienmērīgi izlīdzina:
Cep 15 minūtes. Vēl siltu sarullē ar visu cepampapīru (no garākās malas paralēli darba virsmai/jums). Tas nepieciešams, jo pilnīgi atdzisušu biskvītu sarullēt būs grūti, tas var salūzt. Kad biskvīts atdzisis, papīru lēnām noloba nost – tas jādara uzmanīgi, jo ātri raujot, riskējiet noraut biskvītam ādu (kā man tas gadījās, bildē var redzēt, ka viens biskvīta rullis ir drusku sabojāts). Nolobīto biskvītu atkal sarullējiet, satiniet papīrā un paglabājiet, kamēr ir gatavs pildījums.
Ja vēlaties papildus krēmam biskvītu piesūcināt ar zapti vai želeju, to dara pēc atdzišanas – uz biskvīta vienmērīgi izsmērē pāris karotes ar zapti/želeju un atstāj pusstundu sasūkties.
Krēmam visas sastāvdaļas saputo, līdz iegūta bieza konsistence.
(iepriekš piesūcināto) biskvīta rulli vienmērīgi pārsmērē ar krēmu. Krēmam pa virsu saliek ogas vai augļus, ja tos izlemjat lietot. Ja lietojat konservētus ķiršus (vai ko citu), tos iepriekš sietiņā notecina.
Kad pildījums uzsmērēts, biskvītu cieši sarullē, atkal satin papīrā un varbūt vēl arī folijas gabalā kā konfekti, un liek ledusskapī, lai sasūcas garšas. Vislabāk ruleti atstāt vēsumā uz nakti, tad nākošajā dienā pirms pasniegšanas griež biezās šķēlēs. Priekā!
Ruletes ir tas ko gribētu mācēt taisīt arī es. Būs jādodas pie otras vecmāmiņas to mācīties, no bērnībā viņa braucot ciemos vienmēr tādu ņēma līdzi (pirmā mācīja plātsmaizes – http://www.signis.lv/platsmaize/)
Paldies par šīs brīnišķīgās receptes “izvešanu dienas gaismā”! Bērnībā rupmaizes torti cepa arī mana mamma, bet tas bija pilnīgi aizmirsies! Mmm, tagad atcerējos pat to lielisko garšu!
Klau, kā Tu domā – vai rīvmaizes vietā varētu lietot rudzu miltus? Vai tomēr labāk ne?
īsti nezinu, pati neesmu mēģinājusi. var pamēģināt, garša noteikti būs savādāka un iespējams ne tik īpaša, jo rīvmaizes gadījumā tā maize jau ir CEPTA. ja mēģini ar rudzu miltiem, lūdzu padalies ar rezultātu, būs interesanti uzzināt kā tad sanāca 🙂
Iesaku visiem, kas to nov garšojuši. Rulete bija vienkārši superīga 🙂
Paldies, tētuk 🙂
Paldies par ruletes (es gan teiktu pa vecam, “rolbiskvīts”) recepti! Bildes vien jau ir ko vērts. Vakar pagatavoju ar kārtiņu jāņogu želejas un maskarpones krēmu, rīt garšosim un rakstīsim recenziju. Vienīgais, kas procesā mani samulsināja, bija tas, ka tā puse, kam pēc visām pazīmēm vajadzētu būt “ādiņai”, iznāca rolbiskvīta iekšpuse (cepot tā bija “augša”). Tā kā mana plāts ir mazliet lielāka, biskvīts iznāca diezgan plāns un es baidījos no liekām darbībām, taču kādā brīdī pēc izlobīšanas no cepampapīra, tas “paladziņš” būtu jāapgriež otrādi (vēlāk skatījos vienu somu recepti un tur šis solis ir paredzēts). Lai nu kā, viss pārējais ritēja raiti un viegli, bet par rezultātu varēsim spriest rīt.
Man arī sanāca līdzīgi kā Ievai tā biskvīta daļa – šķita paplāna un nebija “ādiņas”. Iepsējams, ka rullēt vajadēja uz otru pusi (karstajā fāzē, kad jāatstāj cepampapīru iekšpusē) … un arī plāna likās, bet beigās, kad nonācām līdz degustācijas fāzei viss bija lieliski. Manējā rulete bija ar svaigo zemeņu mērci (atsaldēto). Ļoti ātri apēdās. Paldies autorei! 🙂
Ruletes plānumam var būt vismaz 2 iemesli: (1) nepietiekoši ilgi putots biskvīts; un/vai (2) pārāk liela panna 5-olu biskvītam. Esmu receptē uzrādījusi savas pannas izmēru (40×30 cm), ja jūsējās ir lielākas vai gluži vienkārši jums kārojas vēl biezāks biskvīts, pielieciet nākošreiz klāt vēl vienu olu un attiecīgi 1 ēdamkaroti rīvmaizes. Prieks, ka garšoja 🙂
Taisīju visu pēc receptes arī cepampanna man tieši tāda kā receptē un biskvīts sanāca lielisks. Tikai krēma šķita, ka sanāca par maz 🙁
Taisīju ar dzērveņu+ābolu ievārījumu un sanāca gardi.
Diemžēl vīrs komentēja, ka dikti stipra sanākusi. Tā nu visām mutēm neizpatiku 🙁
Te tā pirmā Ieva, kura solīja uzrakstīt par rezultātu. Tas bija teicams! Visi ēda un slavēja. Biskvīta plānumam nebija ne vainas — es to pieminēju tikai tāpēc, ka joprojām uzskatu, ka tas vienā brīdī jāgriež otrādi, lai “ādiņa” ir ārpusē un “šūnainā” daļa iekšā. Nākamreiz to darīšu, nebaidoties, ka biskvīts varētu pārplīst. Ēdējiem garšoja tik ļoti, ka Otrajām Lieldienām bija atstājuši tikai pāris gabaliņu. Nākamreiz noteikti taisīšu 2 ruletes.
Vakar izlasīju Santā par šo blogu un, ieraugot šo recepti, uzreiz sapratu,ka tas ir tas, ko vēlos izmēģināt! No rīta aizgāju uz veikala pēc nepieciešamajām sastāvdaļām. Es izmantoju skābo aliču ievārījumu un persiku kabaliņus…. laikam nedaudz pārspīlēju ar pildījumu daudzumu, taču izdevās sarullēt un tagad dzesējas ledusskapī! 🙂 garšošu vakarā, tā kā komentāri vēl sekos – to be continued 🙂
Skābie aliči izklausās gaužām piemēroti, par persikiem esmu mazāk droša… noteiktu uzraksti, kā sanāca!
Sanāca ļoti gardi Mmmmmm 🙂
p.s. Krista, vai tev biskvīts arī garšo lidzīgi kā piparkūka?
Prieks, ka izdevās 🙂 Par biskvītu un piparkūkām: taisnība ir, to līdzīgo garšu visticamāk dod muskatrieksts un tas, ka rupjamizes rīvmaizei salīdzinot ar vnk miltiem ir “grauzdējuma” efekts (jo maize jau ir bijusi cepta, lūk), kas uzlabo garšu.
Krista, kā tev šķiet, ja es šādu ruleti pildītu ar Nutella šokolādes krēmu, mascarpone, žāvētām plūmēm un lazdu riektiem – kā būtu?! 😉
Varbūt varētu plūmes atstāt uz nakti, lai ievelkas rumā?…
Manai gaumei viss tas kopā izklausās drusku par daudz. Man liekas, ka vienlaikus smērēt iekšā 2 krēmus nevajadzētu – bet ja Tev patīk, uz priekšu! Galvenais, lai pašai labi garšo 🙂
PS vienmēr jau var ruletes plāksni sagriezt uz pusēm un satīt divas dažādas!
Krista, gribēju pateikt, ka šāds pildījums: Nutella šokolādes krēms + mascarpone, žāvētas dzērvenes, žāvēti kirši, žāvētas plūmes, lazdu rieksti – ir dievīgs!!!!!!!!!! Nav par saldu, jo žāvētie augļi atsvaidzina 🙂 🙂 🙂
:)))) paldies par ieteikumu! vai Tu Nutellu ar Mascarponi jauc kopā bļodā vai smērē vienu otram virsū/blakus/marmora efektā?
Es abas sastāvdaļas sajaucu kopā ar mikseri, izsmērēju pa visu biskvītu un tad sabēru augļus pa virsu 🙂
Man uz vienu biskvītu aizgāja vesels iepakojums Mascarpone (250gr) un trīs kārtīgas ēdamkarotes Nutella krēma 🙂
Masina, sanaca loti garsigi – ari bez rupjmaizes un ar bruklenu ievarijumu kirsu vieta;-)!
Uzcepu arī es! Nedaudz pa savam. Es olu baltumus un dzeltenumus putoju atsevišķi, tad, manuprat, sanak čaganāks viss tas maisījums. Sanāca lieliski! Ar plumju zapti vienā un Shtroh mercētiem persikiem otrā (tā mana alternatīva Tavien dzērušajiem ķiršiem:). Viena “skaidra”, otra “neskaidra” rulete. Gan lielajiem, gan mazajiem edājiem!
Ņemot šo recepti par pamatu, izdevās superkūka. Sacepu 4 biskvītus un nerullēju, bet taisīju kā parastu kantīgo kūku ar krēma un zemeņu pildījumu. No ārpuses apziedu šokolādi un izrotāju ar meža zemenītēm. Paldies par iedvesmu-nākamais darāmais cūku pupu salāti!
Paldies par gardo recepti, gardums tika apēsts dažās minūtēs, vēl mazliet siltam esot, diemžēl nākamo dienu viņš nemaz nesagaidīja =o))
Meklēju piemērotu gardumu 18.11 un šis iekrita acīs. Mulsina rupjmaizes rīvmaize – tā jāpērk gatava, vai var grauzdēt maizi un to blenderēt?
Es arī domāju, ka šī rulete – vai, piemēram, rupjmaizes torte, kur pamatā šitas pats biskvīts – ir ļoti piemērots saldais 18. novembra svētku galdam. Es rīvmaizi vienmēr pērku gatavu, iesaku Lāču gatavoto, ko parasti var dabūt lielveikalos.
Nolēmu, ka šī būs arī mana 18. novembra saldā recepte:)
Paldies par recepti! Tā man ļoti atgādina rupjmaizes torti, kuru es bieži cepu vidusskolas laikā. Es tikai pie rupjmaizes parasti pievienoju arī pāris tējkarotes kanēli un maltas krustnagliņas. Un dzeltenumu es saputoju ar cukuru, pievienoju rupjmaizi un tad iecilāju stingri saputotu olas baltumu. Tad biskvīts sanāca tāds skaisti sacēlies. Brūnā cukura vietā, protams bija baltais un par mascarponi arī tolaik neviens vēl nebija dzirdējis … 🙂
Uztaisīšu ala rupjmaizes kārtojumu priekš valsts svētkiem rītā. Priecīgus svētkus!
Lielumliels paldies par šo lielisko recepti!!!
Gribēju padalīties savā pieredzē. Izcepu apaļajā 24cm formā divus biskvītus (katru ar 5 olām). Pārgriezu tos, rezultātā man sanāca 4 kārtas. Visam pilnīgi pietika ar 250g mascarpone un 200ml saldā krējuma (pietika arī apsmērēšanai!). Pildījumam izvēlējos vēl sasalušas saldētu blenderētu dzērveņu masas šķēlītes (nesaldinātas), kas pa nakti smuki atkusa un sasūcās biskvītā. Dekorējumam izlīdzējos ar rūgto melno šokolādi, ar ko, skaidiņās rīvējot, kūku pērkaisīju. Rezultāts patīkami pārsteidza visus degustētājus 🙂
Paldies, Krista!
Man sanāca par sausu 🙁 Darīju visu kā receptē. Laikam labākais variants, taisīt kā torti. nākamreiz mēģināšu tā.
Paldies par recepti! Šķiet, ka pirmo reizi man pašai tik ļoti garšoja savs darinājums 🙂
Klona maizes šķēles sagrauzdē un izmaļ caur gaļas mašīnu un to pievieno -rīvmaizes vietā ir garšīgāk…
Tiešām laba recepte. Esmu lietojusi kādus 3-4 gadus, kopš izlasīju. Rīvmaizes vietā lieku rupjos rudzu miltus. Iznāk labi. Pildījumam lieku biezpienu ar putukrējumu. Tas ir tā – ņem vājpiena biezpienu, pielej saldo krējumu un maisa. Sakuļas ātri. Saldā krējuma var būt mazāk vai vairāk, sanāk labi tik un tā. Cukuru, protams, lieku.
Dzivoju arpus Latvijas un pie rupjmaizes rivmaizes tik viegli netieku, bet radinieki bija aplam daudz piparkuku sasutijusi. Kafijas dzirnavinas samalu un izmanotju rivmaizes vieta. Sanaca loti interesanti un draugi slaveja par gardu esam, bet rupjmaizes ruleti tik un ta gribas 😉
Vieniga piebilde – varbut ieks “pa karotei ieputo ieksa rivmaizi” vajadzetu ieputo nomainit ar iecilat vai iemaisit, jo ar ieputosanu var saputotas olas noplicinatun biskvitam nebus vajadziga gaisiguma. Pieredzejusi cepeji to pasi zinas, bet kadam iesacejam var sanakt citos komentaros pieminetais planais biskvits.
Paldies par recepti, man tagad rupjmaizes rivmaize ir vedamo mantu saraksta kopa ar Madaras kosmetiku un mammas austajiem linu dvieliem. 🙂
Sveika, Krista!
Šo, pēdējo gadu laikā garšīgāko, Kūku (ar Lielo burtu) nogaršoju Elzas dzimšanas dienas ballītē dārziņā!
Esmu bezgala priecīga, ka nu ir pieejama arī recepte!
Paldies par komentāru, liels prieks, ka visiem garšoja 🙂
Klausos raidījumu LR1 par rupmaizes biskvītu, lasu komentārus un saprotu, ka rītdienas (sestdiena) rīts tiks veltīts šim saldajam ēdienam. Man ir savārīti tortu pildīšanai ābolu-brūkleņu ievārījumi. Pildīšu ar to un nedaudz putukrējuma. maskarpone un filadelfijas sieri jau ir atēsti siera kūkās.
P.S. putukrējumu var saglabāt stingru, pašās beigās, kad gatavs piepilināt 10-15 pilienus citrona sulas. Vēl 2 sekundes pakuļ.
Ari es noklausijos LR1 raidijumu un torte liekas loti garsiga un savdabiga. Lieta tada, ka te rupmaizes rivmaize nav noperkama. Toties, laimiga karta vel ir dazas vecakas damas, kuras cep rupmaizi un to var nopirkt. Ka tiek pie rivmaizes? Baltmaizi var izkaltet un ielikt Cuisinart (jus laikam to saucat par kombaini?) Rupmaize jau ir loti bliva.
Sirsnigs paldies un apsveicu ar blogg-osanu!
Šodien uzmanīgi izlasīju visu recepti un, ja drīkst, vēl viens neuzbāzīgs padomiņš. Papīru ņem nost nupat izceptam biskvītam. Priekš tā ir vajadzīgs sagatavots frotē, vai vafeļu dvielis, kurš apbērts ar cukuru. Kad izņem no cepeškrāsns gatavu biskvītu (jebkuru), to paņem aiz cepampapīra stūriem un apgriež otrādi virs dvieļa. Tur gan ir vajadzīgs palīgs, jo divatā vieglāk. Karstam ieeļļots cepampapīrs nāk nost ļoti viegli. Tad var sarullē dvielī, vai arī var likt atpakaļ uz papīra. nav tik grūti, kā izklausās. Galvenais izdresēt vīriešus, lai saprot, ko no viņiem grib:)
Krista!
Liels paldies par brīnišķīgo recepti!Visi slavēja.Trakākais tas, ka pati arī nevaru atturēties, lieku gabaliņu nereizē neiēdusi:)))
Cepu gan apaļajā formā un tad 2 kārtas tortes pamatam, gan uz pannas ruletei.Izmantoju “Ķelmēnu” (Rankas) rupjmaizi, izkaltēju un pēc tam sasmalcināju.Ieviesu vienu modifikāciju – lai būtu garantija, ka biskvīts nepielips pie cepampapīra, es ieziežu cepamo papīru ar sviestu vai margarīnu un tikai tad leju tam virsū biskvīta mīklu – ideāli nāk nost no cepamā papīra – biskvīts netiek bojāts.
Tiešām lieliska recepte! Pirmo reizi uztaisīju ar upeņu ievārījumu un visiem draugiem tā ļoti garšoja – apēdās ātri! Šodien iepriecināšu vecākus, bet vēl jāpadomā, kādu ievārījumu šoreiz likt. Pēc garšas nedaudz pirmais variants atgādināja rupjmaizes kārtojumu, kuru gan parasti neēdu, bet rulete bija burvīga! Paldies, šīs noteikti nebūs vienīgās reizes, kad to taisu! 🙂
uztaisīju uz valsts svētkiem. garšas ziņā sanāca ļoti labi, bet ne estētiskajā =( taisīju kā tortes apļus, apsmērēt sanāca nesmuki, laikam jālien pinterest un jāmācās šī sadaļa no kūku mākslas =) paldies par recepti, Krista!!!
Paldies par brinishkjigo recepti,tagat shii ir musu majas miljaakaa kuuka.Nevienu reizi nav pielipusi pie papira,es cepamo papiru apsmidzinu ar pushamo(noperkama Rimi)ellu un apkaisu ar rivmaizi,sarulleju karstu starp 2 tiriem dvieljiem.
paldies par atsauksmi, ļoti priecājos 🙂 šī kūka tiešām ir ļoti pakļāvīga eksperimentiem, bieži ceptu to tikai sasmērējot ar mascarponi Elzai uz dārziņu un bērnu ballītēm, visiem ļoti garšo! priekā!
Krista, vai variet lūdzu ielikt komentārā iepriekšējo pildījuma recepti, kad bija norādīts pildījums abām ruletēm. Man liekas ka tur bija citas proporcijas, vismaz iepriekš sanāca daudz labāk. Paldies un priecīgus svētkus
Milzīgs paldies par recepti! Darīju visu tieši tā, kā receptē norādīts, arī attiecībā uz biskvītu- nebija nekādu problēmu viņam atdzesētam norullēt nost cepampapīru. Rezultāts garšoja tiešām lieliski, kā jau kāds minēja- nedaudz atgādina rupjmaizes kārtojumu. Man šī bija pirmā reize, kad izdevās izcept ļoti labu ruleti, par ko arī prieks. Vēlreiz paldies un priecīgus Ziemassvētkus!