Šo maizi sagatavot ir ātrāk, nekā uzsildīt cepeškrāsni! Ko jūs vēl gaidāt?
Sodas maize (angliski soda bread) ir īru virtuves klasika. To uzcept tiešām ir vienkāršāk par vienkāršu, nav arī stundām ilgi jāgaida, kamēr uzrūgst mīkla. Sodas maize ir domāta apēšanai cepšanas dienā, vai nākošajā dienā uzgrauzdēta – ilgāk glabāt to nav ieteicams, bet ticiet man, tas nebūs vajadzīgs! Pasaulē ir daudz šīs maizes recepšu variācijas, tajā skaitā saldā ar rozīnēm un vēl citas ar sēkliņām, bet klasiskā īstā ir pavisam vienkārša, bez piedevām. Man tā likās vislabākā. Recepti aizguvu no Jane Mason grāmatas “All You Knead Is Bread”, grāmatnīcā LukaBuka. Salīdzināšanai un idejām variet ieskatīties arī portālā Četras Sezonas, kur publicēta Elmāra Taņņa versija.
Vielas:
450 g pilngraudu miltu (es lietoju Grauda Spēks “0” vai “1” pakāpes maluma)
1 tējkarote sodas
1 tējkarote smalkās sāls
400 ml paniņu
Gatavot:
Uzsilda cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Pannu viegli iesmērē ar eļļu un vidu apkaisa ar miltiem vai polentu, lai maizīte nepielīp.
Bļodā iesijā miltus kopā ar sāli un sodu, ielej paniņas un visu veikli un viegli izcilā, kamēr mīkla viendabīga – daudz un spēcīgi mīcīt nevajag. Ar mitrām rokām izveido apaļu kukulīti, liek pannas vidū un drusku saplacina. Tad vidū iegriež dziļu krustu – tas veicinās labu izcepšanos. Šī nav māņticība, bet gluži praktisks norādījums, jo maizi cep salīdzinoši īsu laiku, un iegriezums nepieciešams, lai tā līdz galam izceptos arī vidū.
Šauj krāsnī, pēc 10 minūtēm karstumu samazina uz 200 grādiem un cep vēl 15-20 minūtes.
Gatavs!
0 Comments