“Šos cepumus tūlīt pat noslēp zem matrača un nevienam citam nedod! Tādus nevar nopirkt nevienā veikalā“.
Tā raksta Mārtiņš Rītiņš, no kura pavārgrāmatas “Mielasts ar Mārtiņu” aizgūts receptes pamats, tāpēc katram gadījumam esmu apjomu palielinājusi, lai pietiek visiem! Kopā sanāk 3 pannas vai apmēram 60 cepumi.
Vielas:
300 g miltu
200 g mīksta sviesta istabas temperatūrā
200 g cukura – apmēram pusi uz pusi gaiši un tumši brūnais
2 olas
strīķēta tējkarote sodas
pustējkarote sāls
tējkarote vaniļas esences (ir jauki, bet nav obligāti)
100-200 g rupji sakapātu riekstu – derēs valrieksti, pekanrieksti, blanšētas mandeles, Brazīlijas rieksti. dažus riekstus iepriekš apgrauzdēju (8 minūtes 180 grādu krāsnī), īpaši lazdu, lai no tiem varētu noberzt miziņas. riekstu daudzums ir gaumes lieta, pašiem jāpiekoriģē
100-200 g sakapātas tumšās šokolādes tāfeles – ņemiet labu šokolādi (es lietoju Lindt vismaz 70% kakao), nevis kaletes vai ko citu “cepšanai” domātu. šoko daudzums ir gaumes lieta, lūdzu paši piekoriģējiet
Gatavot:
Sviestu lielā bļodā ar mikseri kopā ar cukuru puto kādas 10 minūtes. Pa vienai ieputo olas, tad vaniļu. Sāli un sodu pievieno miltiem un tos, savukārt, pa daļām iejauc mīklā un atkal saputo. Visbeidzot iemaisa šokolādi un riekstus, pamatīgi izcilā un ieliek ledusskapī uz 2 stundām vai pa nakti. Mīklu var arī uz cepampapīra sarullēt “desās”, no kurām pēcāk ar nazi nogriezt cepumiņus. Atdzesēšana ir svarīgs cepumu izdošanās priekšnoteikums, to nevajadzētu ignorēt!

Cepumu mīkla gatava
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā liek vēlamā izmēra cepumus – ar karoti, pēcāk ar rokām pieveidojot/saplacinot. Ja jums ledusskapī ir cepampapīrā satītas mīklas “desas”, no tām ērti nogriezt šķēles, arī pirms likšanas uz pannas piekoriģējot. Cenšaties cepumus veidot apmēram vienāda izmēra, lai tie vienmērīgi izcepas, un likt ar atstarpi vienu no otra, jo cepoties tie drusku izplūdīs.

Cepumi gatavi laisties krāsnī
Cep apmēram 7-10 minūtes, tas atkarīgs no cepumu izmēra un jūsu krāsns dabas. Gatavi cepumi nav vis brūni, bet tikai viegli no malām apbrūnējuši. Tos nevajadzētu pārcept – lai cepumi, iznākot no krāsns, ir vēl mīksti, tie sacietēs atdziestot. Pareizā cepšanas laika noteikšana ir jūsu rokās – atkarībā no tā, cik kraukšķīgus cepumus vēlaties, jūsu krāsns dabas un izvēlētā cepumiņu izmēra. Tā ka vaktējiet, kas notiek jūsu krāsnī 🙂
Visgaršīgākie tie ir silti, kad šokolāde ir izkususi un lipīga. Ja vēlaties cepumus uzglabāt pa nakti vai vēl pāris dienas, vispiemērotākās šādam nolūkam ir skārda kārbas. Starp kārtām vēlams ielikt cepampapīru. Lai labi garšo!
http://www.signis.lv/sokolades-cepumi/
Paldies par recepti, priecājos, ka cilvēki visās malās fano par šokolādes cepumiem 🙂 Versijas tiem tiešām ir nebeidzami daudz. Vienīgais, ko gribēju piebilst – es šokolādi noteikti nerīvētu, jo man patīk, ka cepumos trāpās arī lielāki gabali. Tāpēc šokolādes tāfeles vnk sakapāju, rezultātā ir gan makani gabali, gan smalkas druskas.
Sveika Krista, paldies par recepti! Cepumi sanāca burvelīgi!! 🙂 Lai gan mazā māsa meitiņa teica, ka esot par saldu, visi pārējie slavēja!
Paldies, par recepti! Taisīju ar pekanriekstiem, sanāca lieliski un ļoti ātri nozuda mājinieku vēderos 🙂
Man prieks, paldies par atsauksmi 🙂
Krista, tiešām paldies par recepti!! Cepumi sanāca lieliski un man tie vislabāk garšoja otrajā dienā…ņammī!!
Šie ir “slavenie” chocolate chip cookies 🙂 es ieteiktu neizmantot parasto ēdamo šokolādi, bet pameklēt, kur nopirkt īpašas kulinārijā izmantojamās “šokolādes lāsītes”! Man ir krājumu no pagājušā gada, kad biju UK un tur tos sapirku lielos daudzumos. Vēl ir iespēja pasūtīt ebay.com 🙂
Man vislabāk patīk tos taisīt lielākus – īpašājās cepumu/keksiņu plātnēs… tad viņi sanāk tādi vienādi un apaļi 🙂
Cepumi sanāca ļoti garšīgi, vienīgi atstarpes starp viņiem tiešām vajag lielas, man veina paplāte saplūda kopā 🙂
Šie cepumi ir sacēluši furoru pozitīvā nozīmē mana trešklasnieka draugu vidū. pirmo reizi man kāds jautā, vai es par naudu varētu bērna klasesbiedrenei uz dzimšanas dienu uzcept superīgos šokolādes cepumus:)) Es jau necepšu – tā vietā ieteicu apskatīties recepti http://www.krista.lv🙂
O man prieks, pareizi darīji, ka aicini citus pašus cept (doma viņus tirgot par naudu principā arī varbūt var kādreiz noderēt)! Mīļš paldies par atsauksmi :))
Sveiki,Krista, prieks par tavu blogu! Pateicoties informācijasi SANTĀ, tajā ieskatos. Izmēģinājuši šo cepum u recepti, man tomēr nebija skaidrs, kas ir cepamā soda- pievienojot, parasto dzeramo sodu, juta sodas garšu, kas man nepatīk. Vai tu cep ar dzeramao sodu vai tomēr cepamo pulveru, kas tādā gadījumā būtu jāņem vairāk?
Hmm, manuprāt dzeramā soda un cepamā soda ir divas dažādas lietas, un cepamais pulveris ir vēl kas cits – ne velti receptēs minēts vai nu viens vai otrs. Man ir maza burciņa, kuru pirku ja nemaldos Stokmanī, un tai skaidrā somu valodā bija rakstīts, ka tā ir Ruuka (vai Ruoka) Soda, vai tamlīdzīgi, domāta kulināriem mērķiem. Nekādu nepatīkamu piegaršu tā neradīja.
Ceru, ka tas palīdz! Prieks, ka Tev patīk mans blogs, gaidīšu atkal virtuālos ciemos un vienmēr priecāšos par atsauksmēm/jautājumiem 🙂
par to sodu.. es parasti ņemu pusi uz pusi sodu un cepampulveri, piegaršas nav, bet visas kūka sun cepumus forši “paceļ”. un sodu- visparastāko sodu, ar ko i paklājus tīrīt, i kuņģa dedzinšāna novērst, i cepumu un mafinu mīklā bērt iekšā var. 🙂
Es šos laikam saukšu par saviem Mierinājuma cepumiem, kaut kā ir sakritis, ka viņus gatavoju tieši reizēs, kad ir nomākts noskaņojums. Lēna pastaiga uz Rimi, un pēc tam var labi izlikt dusmas kapājot šokolādi un riekstus.
Šobrīd mīkla atdzesējas ledusskapī un pēc 2 stundām šie cepumi jau būs aizdzinuši manu skumīgo noskaņojumu 🙂
Paldies par recepti!
Laba ideja, ceru, ka iedarbojās arī šoreiz 🙂 Varbūt šos cepumus būtu jāsauc par Burvju cepumiem, kam ir maģiska iedarbība tajā virzienā, kurā pavārs vēlas? Paldies apr atsauksmi, lai veicas arī turpmāk kulinārajos piedzīvojumos!
Bet vai šie cepumi, ja tos cep lielus, sanāk ar tādu pamīkstu vidus daļu, kā “īstie” Londonā? Ciemojoties pie draugiem, nonācām īstā atkarībā – ēdām tos katru dienu!
Varbūt mīkstuma noslēpums ir pavisam neilga cepšana?
Izmērs šoreiz nav galvenais, izšķirošais ir cepšanas laiks. T.i. nedrīkst pārcept. Ja Tev garšo pusjēli un īpaši alksti viņus mīkstus, tad nekautrējies un rauj laukā no krāsns jau pēc 5 minūtēm. Es parasti pāris cepumu tiesu apriju, kad viņi vēl mīklas stadijā – mīkla ir supergaršīga, to tiešām var ēst karotēm.
Uz priekšu!
Izcepu – debešķīgi! Slavēja gan pati cepēja, gan viesi!. Iznāca arī gana mīksti vidū, tā ka laime pilnīga! Man ir plānā nākamreiz pamēģināt bez riekstiem – lai var pilnībā nodoties sviesta/šokolādes baudai….
Cepu šos cepumus jau otro reizi pēdējās nedēļas laikā. Un tie ir dievīgi. Esmu patiesi lepna, ka māku tādus izcept :))
Vienīgās problēmas ir sakult sviestu. Manējais mikseris īsti nevelk – sviests sākumā saķep slotiņā un šķīst pa gaisu. Tāpēc ņemu visus 200g, zinot, ka daļa tāpat nepaliks bļodā 🙂
Paldies, Krista, par šo un citām lieliskajām receptēm. Lai Tev labs, laimīgs un jaunām garšīgām receptēm bagāts jaunais gads!
HA HA HA AHA HA ES TO ZINU ES PATI TO GATAVOJU!!!~~~:)
Vai mīklu var taisīt iepriekšējā vakarā un uz diennakti atstāt ledusskapī?
Jā!
Paldies par iedvesmu (lasit – recepti!) – sanaca vienkarsi super! Ka liela kanela fane, cepumiem izmantoju kanela cukuru un gribu teikt, ka ta ir lieliska iespeja uzburt ziemassvetkus jebkura gadalaikaa!!! 🙂
Izklausās jauki, bet vai brūnā cukura vietā var likt balto cukuru? un vai riekstus var ar kautko aizstāt, piemēram ar balto šokolādi?
Var brūno cukuru aizstāt ar balto (būs gaišāki), riekstur var nelikt vispār (balto šoko neieteiktu likt klāt, tā nav īsta šokolāde un nezinu, kā uzvedas sakapāta cepumos). Lai veicas, dod ziņu, kā sanāca!