Kas ir dārzenis, kas no ārpuses izskatās pēc melones, bet no iekšpuses – pēc makaroniem?
Tas ir burvīgais spageti ķirbītis, angliski saukts par spaghetti squash. Pirms kaušanas tas izskatās šādi:
Visvienkāršākais veids, kā to pagatavot, ir pārgriezt gareniski uz pusēm (ņemiet lielu, asu nazi, un rīkojieties uzmanīgi – ķirbis ir ciets kā krams), izkasīt sēklas, apsmērēt ar olīveļļu un cept līdz 180 grādiem uzsildītā cepeškrāsnī pusstundu. Izceptais rezultāts vēl pēc makaroniem neizskatās:
Drusku padzesējiet un izkasiet mīkstumu ar dakšu – un tad pēkšņi sanāk “makaroni”, kā redzams pirmajā bildē! Ķirbītim ir maiga, jauka garša, ko es negribēju nosmacēt ar garšvielu miksli, tāpēc vienkārši uzpilināju drusku olīveļļu un apkaisīju ar sāli un pipariem.
Svarīgākais jautājums – kur lai šo brīnumu dabū? Es savējo ieguvu no Ilzes Lipskas, kolēģes-kulinārās-blogeres (Ilzes blogu Absolūts Ēd meklēt šeit), kura vienlaikus ir arī liela dārzniece un audzē daudz dažādus ķirbīšus, tajā skaitā arī manu iemīļoto sviesta ķirbi, par ko rakstīju pagājšsezon. Paldies Ilzei par spageti ķirbi, par ko biju daudz dzirdējusi/lasījusi, bet baudīju pirmoreiz. Ceru, ka arī citi Latvijas dārznieki un zemnieki sarosīsies un diversificēs savu ķirbju ražu tā, pabarotu visus ķirbju daudzveidības fanus!
Labdien , vai ir speciāls nazis / instruments , ka tik skaisti makaroni sanāk ?
Elmāra T.virtuvē redzēju speciālu ierīci , lai rezultātā būtu gari spageti no kabačiem , ļoti tādu gribētos…
Ar cieņu , Maija.
“Sāls” ir ķirbī, nevis ierīcē. Kā jau receptē rakstīju, lietoju visparastāko dakšu, var lietot arī karoti, jo tos makaronus jau neveido mākslīgi ar kādu rīku – noteiktu sugu ķirbju iekšpusē šķiedras vienkārši atgādina makaronus.
Ļoti priecājos par šo recepšu vietni, jo pateicoties tai man beidzot garšo pašas gatavotais ēdiens. Paldies un atklājumiem bagātu jauno gadu!
Kristas vārdi ir sadzirdēti. Varu iepriecināt visus, kas vēlas izmēģināt šo vai kādu citu spageti ķirbja recepti. Šogad pirmos spageti ķirbīšus redzēju pārdošanā Valdemāra ielas Rimi.
Paldies Kristai par ēdienu blogu – raita valoda, kārdinošas un veselīgas receptes. Par spageti ķirbjiem – esmu Miera ielas tiešās pirkšanas pulkā (no zemniekiem pasūtam BIO produktus) un tur Laima no zs VIZBUĻI arī spagetti ķirbīti ielika produktu listē (augusta vidū). Interesenti ar Laimu var sazināties par dažādiem dārzeņiem un zaļumiem.
Ja nebūtu šī raksta, vēl ilgi būtu knibinājusi centimetru pa centimetram mizu nost, paldies par recepti!