Šī spageti ēdiena nosaukums tulkojumā burtiski nozīmē “mauku spageti”, jo, kā vēsta leģenda, Itālijā tos vārīja bordeļos, lai ar smaržu pievilinātu klientus.
Man liekas, ka tā ir jauka tomātu mērce nūdelēm, kas turklāt izmanto manu jaunāko mīļāko vielu – anšovus, ko pa īstam atklāju Sicīlijā.
Vielas (2 personām):
6 anšovu filejas (tie dabūnami burciņās, iekonservēti eļļā)
1 liela vai 2 mazākas sakapātas ķiploka daivas
2-3 maziņi saberzti kaltēti čili pipari, vai apmēram tējkarote čili pārslu (NE pulveris!)
1 200-gramu bundža tomāti savā sulā (veseli vai kapāti, bet noteikti mizoti)
sauja rupji sakapātas melnās olīvas, bez kauliņiem
apmēram 50 ml sausa sarkanvīna
ēdamkarote mazo marinēto kaperu
olīveļļa
spagetti vai kādi citi makaroni
Gatavot:
Uzliek vārīties makaronus. Olīveļļā uz nelielas liesmas katliņā vai dziļākā pannā sasautē ķiploku un čili, pievieno anšovus un maisot sautē pārīs minūtes, līdz anšovi izšķīst. Pievieno tomātus un vīnu, labi samaisa, ļauj pavārīties uz mazas liesmiņas nepilnas 10 minūtes, līdz mērce drusku sabiezē. Beigās iemaisa iekšā kaperus un olīvas. Nokāš makaronus un samaisa ar mērci. Lūk, cik vienkārši!
NB! Dēļ anšovu un kaperu sāļuma, un čili piparotības, sāli un piparus šim ēdienam vēl papildus klāt likt neieteiktu!
Šīs receptes nianses dažādos avotos drusku atšķiras. Bez sarkanvīna labi var arī iztikt, un es personīgi vienmēr nelieku klāt arī olīvas (bildē, par piemēru, olīvas iztrūkst).
pagatavoju, tiesham loti garshigi un vienkarshi! galvenais, ka garshoja musu gimenes lielakajam pavaram. tikai es nemu nevis kaltetu, bet svaigu chili. Seklas, protams, iznemu. un anshovi, mmmnjamm njamm.
Super, man prieks, ka labi garšoja 🙂 paldies par atsauksmi!
meitenes, runājot par anšoviem, kur rīgā pērkat patiešām labus anšovus?? (nevis tadas, kas drīzāk ir par anšoviem nosauktas ķilavas)…
Stockmann, Sky un Gastronomā papildus ķilavām, kas izliekas par anšoviem, parasti ir arī īstie.
tie, kas ir reaton bundžiņās, tie neskaitās?
Nē neskaitās, tās Reaton bundžās ir versija par ķilavām – anšovi ir pavisam cita štelle.
Nu ziniet -nezinu kas ti Jums par čilli – es saberzu divus mazus no Itālijas un asums tāds, ka diemžēl neviens nevar dabūt iekšā.
Pie tam man patīk ass.
Par saviem čili zinu visu, izklausās, ka Jūs nekontrolējat savējos 🙂
Čili piparu asums mēdz būt atšķirīgs atkarībā no šķirnes, izmēra utt., tāpēc katram pavāram jābūt lietas kursā, kādus piparus viņš izmanto, cik tie ir asi, un kā tos dozēt atbilstoši savai gaumei.
Vēlu veiksmi un atgūt kontroli pār čili pipariem!
esmu novērojusi, ka, jo mazāks čili, jo asāks. tā divi mazi čili var tiešām izrādīties letāli. es parasti ņemu tādus vidējus.
Paldies par recepti un ideju! Itāļu ēdienu aromāts nu valda pie mums Ziemassvētku gaidīšanas laikā 🙂