Burvīga šokolādes kūka, viegla kā pūka, nekādu miltu vai taukvielu, veikli un vienkārši uzcepama!
Vielas:
5 olas
175 g mandeļu miltu
200 g kvalitatīvas tumšās šokolādes
100 g cukura
ēdamkarote neitrālas augu eļļas formas iesmērēšanai
glazūrai: 1-2 citronu sula, pāris ēdamkarotes pūdercukura
noformēšanai: sezonas ogas, pēc vēlēšanās
Gatavot:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Kūkas formu (esmu lietojusi apaļu 24 cm diametra un kvadrātveida, kur mala 23 cm) izklāj ar cepampapīru un viegli ieeļļo gan papīru, gan malas.
Šokolādi ar elektrisku smalcinātāju sasmalcina līdz rupjas rīvmaizes konsistencei vai sarīvē (pēdējā laikā esmu pasākusi pusi šokolādes izkausēt un pievienot mīklai drusku padzisušu). Olas ar cukuru puto kā biskvītam – līdz gaišas un vairākkārt palielinājušās apjomā. Pa daļām iecilā mandeļu miltus un šokolādi, visu kārtīgi izmaisa (neputo!). Lej formā un cep pusstundu.
Man ļoti patīk šokolādes saldumu papildināt ar ko šokējoši skābu, tāpēc es šo kūku parasti glazēju: bļodiņā ar putuslotiņu sakuļ citrona sulu (vēlams to pēc izspiešanas nokāst sietiņā, lai glazūrai nav klāt gabaliņi), pakāpeniski pievienojot tik daudz pūdercukura, līdz veidojas pašķidra glazūra, ko ar pīrāgu smērējamo otiņu pārsmērē pāri atdzisušai kūkai. Kopš man aug meita, esmu ieviesusi vēl dažas variācijas – glazūrai pievienoju pārtikas krāsvielu un beigās ļauju Elzai kūku apkaisīt ar krāsainajiem cukura krikumiem. Bildē redzamajai kūkai uzbēru jāņogas un mellenes no sava dārza.
Caprese tik tiešām nāk no Kapri salas un šo kūku tradicionāli cep ar smalcinātām mandelēm vai valriekstiem miltu vietā. Visas šīs tortes receptes, ko man gadījies skatīt, ietver kādas nebūt taukvielas, galvenokārt sviestu – izņemot vienu, ko atradu mājās izkopētu no kāda žurnāla, un nu drusku uzlabotu piedāvāju jums! Ja vēlaties samaitāt kūkas lieso dabu, pasniedziet to ar putukrējumu vai vaniļas saldējumu – noteikti būs ļoti garšīgi.
*kad šo recepti publicēju pirms vairākiem gadiem, mandeļu milti vēl nebija veikalos nopērkami, tāpēc toreiz izmantoju mandeles, ko pati smalcināju. kopš mandeļu miltus var nopirkt gandrīz visos labos pārtikas veikalos, lietoju tos un aicinu jūs darīt tāpat.
Lūdzu, padalies, kāds ir Tavs elektriskais smalcinātājs – izskatās, ka tā ir virtuvē mega palīdzīga lieta!
Un priecājos par bloga atgriešanos!! Cerams, ka pēc kāda laika parādīsies arī bēbīšēdieni 🙂
Liels prieks par Tavu atgriešanos! Ik pa brīdim ielūkojos šeit, vai nav kas jauns 🙂
Bēbīšēdieni arī man ir nu ļooooti aktuāli, tāpēc ar nepacietību gaidīšu!
Milzīgs prieks par Tavu atgriešanos! Ļoti ieinteresēja šī kūka. Esmu mēģinājusi līdzīgu recepti no “edimdoma.ru” Jūlijas Visockas krājumiem, kur šokolādes vietā sviests un kukurūzas milti, kā arī citronu sula un miziņa. Pa virsu liek karamelizētas citronu šķēlītes (2 saujās cukura + 4 ēdamkarotēs ūdens vāra plāni sagrieztas nemizotas 1-2 citronu šķēlītes, kamēr šķidrums sabiezē, karstas liek uz izceptas kūkas, pārlej radušos citronu-cukura sabiezējušo sīrupu). Smuki izskatās un ir tas vajadzīgais skābumiņš.
Tagad gaidu piemērotu brīdi Tavas receptes izmēģināšanai, jo ar šokolādi- tas būs savādāk!
Gaidīšu nākošās receptes, kas vienmēr tā iedvesmo!!!
Taisīju ar 3 olām un visu biku mazak..- sanāca ļoti labi!! 🙂
tikai nesanaaca taa glazura .. bija par šķidru.. viss sasūcās kuukaa.. 🙂 bet nekas.. uzliku zemenes pa virsu 😉
bet recepte super- ātri un garšīgi!! un svaigi!!!
Šajā gadījumā glazūras uzdevums kā reizi ir sasūkties iekšā kūkā, nevis dekoratīvi spīdēt pa virsu, tā ka viss Tev izdevies kā nākas!
Vienkārši excelenta kūka, izmēģināju šodien ar “Gemosa” mandeļu miltiem, taisīšu pavisam noteikti atkal. Nav manā virtuvē elektriskā smalcinātāja, tāpēc šokolādi rīvēju uz rupjās rīves. Atklājums bija citronu glazūra, lieliska. Paldies.
Nolasījās ļoti gardi.
Man ir iepirkta tada lieta ka lazdu riekstu milti. Doma, tos varetu seit lietot kapato mandelu vieta? Ja ja, tad kadas butu proporcijas – nomerit tos miltus 150g lidzigi ka mandeles? Milti patiesiba ir loti smalki sakapati rieksti.
Domāju, ka jā, gan jau sanāks un garšos labi! (un lūdzu paziņo par rezultātu)
Brīnišķīga kūka! Pēc sastāvdaļām ikzlausījās diezgna neticami, bet tā kā šī bolga autore savu uzticību ir izplenījusies, tad nolēmām riskēt! Un tiešām sanāca! Karsta un ar balto plombīru….mmmm
Vienīgi mandeles gan nemācējām nolobīt. Kāds diez ir triks? It kā apgrauzdējām, bet miza kā nenāca, tā nenāca.
Mandeles ir jāaplej ar verdošu ūdeni, pāris minūtes jāpatur, tad jāpārlej ar aukstu ūdeni, pēc kā rieksti paši leks no mizām ārā 🙂
Ui, ļoti garšīgi! Var arī pasniegt ar skābu krējumu saldējuma un saldā krējuma vietā – ļoti labi kontrastē ar citām garšām.
Es nekrāmējos ar lobīšanu, bet vnk Gemosā pērku gatavas jau lobītas mandeles.
Atvaino par novēlotu atbildi – smalcinātāji man bijuši vairāki, viņi visi ir gandrīz vienādi un nekrīt svarā, kādas firmas vai kādā veidā darbināmi: ka tik caurspīdīgs cilindrveida bundulis, kam iekšā griežas asmenīši. Lietoju visam kam, sākot ar sīpolu kapāšanu beidzot ar riekstu un šokolādes smalcināšanu.
nupat izcepu, cepoties skaisti pufiiga bija, bet tad saplaka, durvis netika virinaatas…interesanti,kas notika? bet garda vienalga =)
lasu un priecājos, ku` gardi izklausās. 🙂
mandeļu smalcināšana mulsina, bet vai nevar caur gaļas mašīnu izlaist, ja virtuvē nav tādas “speciālās uzpariktes”?
tā,tā, sanāca tā, ka viena mirklī mandeļu skaidas un šokolāde no rīvmaizes formas pārvērtās pesto. varbūt vajadzēja blendēt atsevišķi? šodien olas arī nesakūlas, kā gribētos, beigu beigās vārds iecilāt nenozīmēja neko. abas masas nebija savienojamas, žēl bija izmest, ieliku cepties tadu, kāda bija- ar šokolādes/mandeļu masas kunkuļiem. pufīga neizskatījās. glazēšu šā vai tā un tad rīt pateikšu, kā garšoja. skaidrs, ka šī nebija Capreses diena.
toties mafini, kurus taisīju pēc citas receptes, izdevās pa pirmo.
Krista, iedodiet lūdzu no pieredzes mazliet vairāk informāciju par mandeļu/šokolādes masas konsistenci un kādai jābūt kopējai cepamajai masai, kad lej formā. paldies
Šī kūka tāda riktīgi pufīga beigās nav, jo dēļ mandelēm uzvedas savādāk, kā biskvīts, kas cepts ar miltiem.
Baiba – ja mandeles maļ/kapā pārāk ilgi, ir reāls risks, ka viņas beigās saķeps kopā ceļā uz marcipānu. Es neieteiktu kā izejmateriālu izmantot mandeļu skaidas (receptē to arī neesmu minējusi), bet veselas mandeles, ar tām rezultāts ir prognozējamāks. Mandeles un šokolādi kapāju atsevišķi, nevis kopā – man likās tas bija skaidrs, bet katram gadījumam tagad izlaboju recepti tā lai ir nepārprotami. “Iecilāt” ir kulinārs termins, ar ko apzīmē “viegli samaisīt”, piemēram, “iecilāt olu baltumus” – kad ir svarīgi nepārkult vai nemaisīt riktīgi ilgi, tikai drusciņ, tā lai sajaucas kopā. Ļoti ceru, ka mēģināsi vēlreiz un pūliņi attaisnosies 🙂
paldies, Krista. vispār jau labi orientējos terminos, tomēr šoreiz olas izskatījas netādas, kādas gaidīju. beigās viss bija labi. lai arī nebija pati pufīgākā kūka, garšoja visiem. 2 atziņas- lai arī nav laika un atmiņā ir sastāvdaļas un recepte, tomēr velams soli pa solim to pārskatīt tieši gatavojot pirmo reizi. man nebija īsti mandeļu skaidas, bet drīzāk lobītu mandeļu lieli gabali, lai arī ne veselas mandeles. kritiski bija blenēt šokolādi un mandeles atseviķi.
otra atziņa- lai arī, liekot visu to saķepuši kunkuļaino masu cepties, domāju, ka labs tur nekas nav gaidāms, faktiski rezultāts bija pārsteidzoši garšīgs un nezinātājs ij nepateiktu, ka kļūda gadījusies, tapēc pa paša kļūdām vienmēr jāklusē.
Izcepu uz Lieldienaam. Saplaka taapat kaa te jau meitenes mineeja – es lietoju lazdu riekstu miltus. Veel miiklai klaat pieriiveeju apelsiina mizinnu, un glazuurai lietoju no taa passa apelsiina izspiestu sulu un bisskki Cointreau likkieri. Uzsildiita mikrovillnnu kraasnii un ar saldeejumu bija diezgan gardi.
Man bija tas prieks un laime Lieldienu svētdienu pavadīt brīnišķīgajā Kapri salā, kur sanāca nogaršot arī “īsto” Torta Caprese, un zini, Krista, man tagad ir ar ko salīdzināt, un tas viennozīmīgi ir Tev par labu! Tā kūka, ko baudījām Kapri, drīzāk bija līdzīga amerikāņu braunijam- smagnējāka, blīvāka, sausāka. Domāju, ka daļa mandeļu bija aizstāta ar miltiem, iespējams, bija arī taukvielas pievienotas. Tā vai citādi- Tavs gaisīgais, drupanais konditorejas izstrādājums noteikti ir garšīgāks, par ko šodien pārliecinājos, kad beidzot izcepu pēc Tavas receptes! Kapri kūka bija pavisam plika, pat bez pūdercukura. Es savējo pārklāju ar cukura sīrupā karamelizētu gareniski uz pusēm pārgrieztu kumkuatu pusītēm, tādējādi ar šo oranžo oliņu dekorāciju atsaucot atmiņā gan Lieldienas, gan paradīzes stūrīti Kapri, kas vienmēr paliks manā atmiņā ar visur ziedošajām puķēm, citronkokiem, Aksela Muntes dievišķo Sanmikelu, mieru, klusumu, putnu dziesmām un debeszilu jūru kaut kur tālu lejā… Un ar Limončello, nevis ar Torta Caprese, Krista, jo šajā ziņā mēs Latvijā, pateicoties Tev un citiem nesavtīgiem ļautiņiem, kas nežēlo savu laiku un enerģiju, lai dalītos brīnišķīgajā ēdienu gatavošanas mākslā, varam droši “turēt kanti” un turpināt pārsteigt sevi un pasauli. Lai Tev veicas, gaidu jaunas receptes!!!
tikko savai pirmajai maaminjdienai par godu izcepu! Iznaaca ljoti garda. Serveeju bez glazuuras, bet ar saadu piedevu: sadrupinatas bezee kuukas, sajauktas ar melleneem, zemeneem un balto jogurtu. Viss kopaa bija debeskjiigi!
Sanāca garšīga. Vienīgi apakša laikam neizcepās – bija gaiša un apakšējā daļa tāda mitra. Laikam vajadzēja cept krāsns apakšējā stāvā nevis pa vidu.
Citronu glazūra ir izcila!
paldies, Kristai! 🙂
Es lietoju mandeļu miltus un no Ziemsvētkiem saglabājušos 85% un 70% “aizlauzto” šokolādes tāfelīšu paliekas. Kūka sanāca ļoti laba, kompakta, jā, bet tas nebūt netraucēja. Vienīgi meitai, kura atšķirībā no manis nejūt mīlestību pret skābeno (glazūra!), laikam vajadzēja piedāvāt ar saldējumu.
Paldies, Krista, par šo recepti! Cepu kūku jau divas reizes un abas tā izdevās brīnišķīga. Turklāt statistikai varu pateikt, ka izmantoju gatavos manedeļu miltus (neLatvijā pirktus), kas bija gana smalki, bet tā kā es olas uzputoja megaputās, tad mana caprese nesakritās.
Tiesa, pirmajā reizē es palaidu garām, ka cepamplātī jāieklāj papīrs un mana kūka visu eļļu “izdzēra” un beigās neglābjami pielipa pie veidnes. Tā kā pēc skrāpēšanas nost no plāts kūkas malas bija nepasmukas, es izdomāju pagatavot citu citronu krēmu (ko angļi sauc par lemon curd). Tas nav caurspīdīgs un ļoti labi pieslēpa robus. Rezultāts – uz goda! Un galvenais, ka pavisam nesāpīgi un ātri. Šī recepte ieguls manā pārbaudīto vērtību krājumā. 🙂
Man diemžēl kūka iznāca tik drupena, ka, ņemot ārā no formas, izjuka pa daļām 🙁 Kāds tam varētu būt iemesls?
Mandeļu miltus taisīju pati, bet būs jāpamēģina ar nopērkamajiem. Glazūrai citrona vietā izmantoju apelsīnu, tas man šķiet maigāks un piedod īpašāku garšu. 🙂
Beidzot nopirku kārtējo Ievas virtuvi un redz kā nokļuvu šeit!:) Šī kūka manī rada interesi. Uzgatavošu uz meitiņas 2 mēn,jubileju, ciemiņiem, laikam pašai nesanāks nogaršot, nu varbūt mazu gabaliņu!
Man radās jaut.par šokolādi, kā ‘to apstrādājot tā nemaina struktūru?:)
Īsti nesapratu jautājumu…. varbūt Jūs varētu precizēt? Kas tieši Jūs uztrauc šokolādes struktūrā?
Pēc “Ievas” virtuves izlasīšanas arī man šīs “tortas” recepte nedeva mieru… pat tortes formu nopirku. Rezultātā – garšīgi.
Bet mani nedaudz samulsināja žurnālā redzamās tortes mīklas krāsa, konsistence un gatavās tortes krāsa… nezinu, kur es kļūdījos, jo tortes mīkla man sanāca tumši brūna, ļoti bieza (formā bija jāizlīdzina ar karotes palīdzību) un arī gala rezultāts, t.i. gatavā torte izteikti brūnā (gandrīz šokolādes) krāsā. Izmantoju receptē norādīto daudzumu un svaru.
Jau iepriekš pateicos par atbildi.
Grūti pateikt – iespējams, nepietiekoši daudz saputoji olas. Ja tās saputotas, līdz galīgi gaišas un vairākkārt palielinās apjomā, tad grūti iedomnāties, kā mīkla varētu sanākt brūna un bieza – tai jābūt gaisīgai un plūstošai arī pēc mandeļu un šokolādes iemaisīšanas. Mēģini atkal, garšos vēl labāk 🙂
Saki, vai samaltas mandeles ar visu brūno miziņu kaut kā varētu sabojāt torti?
Domāju, ka nē, lai gan neesmu mēģinājusi… Ja izmēģini, padod ziņu, kā sanāca 🙂
Tu tiešām esi pārliecināta, ka nepieciešams 200 g šokolādes? Es izmantoju konditorejas šokolādi, bet sarīvēju. Olas bija ļoti labi uzputotas, bet pēc 200 g šokolādes pievienošanas, masa saplaka un kļuva ķepīga un tumši brūna. Man šķiet, ka ar 100g šokolādes varētu pietikt. Mandeles patiešām var arī nelobīt.
Kāds ir kakao procents tai šokolādei, ko Tu lieto, un kas tur vēl ir klāt? Es lietoju tumšo šokolādi ar 65-70% kakao un iespējami mazāk visādiem piemaisījumiem, vienmēr izdodas lieliski.
Šokolādi kapājot, man sanāk graudiņi, ne pulveris, iespējams, arī tas iztaisa starpību.
Krāsnis, šokolāde, rīvēšana, visādas mazas atšķirības var kopā iztaisīt starpību rezultātā. Mēģini variēt ar šokolādes daudzumu, līdz atrodi formulu, kas Tev labi strādā!
Es izmantoju Lindt kulināro (postres, culinaria) šokolādi ar 70% kakao saturu un bez jebkādām piedevām. Desertiem es parasti izmantoju šo vai citas kulinārijai domātās šokolādes, piemēram, Cailler (Cuisine) vai Chocolat Patissier. Šķiet, ka tā arī ir lielākā problēma šai kūkai, jo šīs šokolādes viegli un viendabīgi kūst un ir ideālas desertiem, kur nepieciešama kausēta šokolāde vai šokolādes glazūra. Visiem, kuri ceps šo kūku, neiesaku kulināro/labi kūstošu šokolādi, šokolādi ar izteikti intensīvu garšu (ja vien nevēlas šokolādes kūku) un noteikti neiesaku šokolādi rīvēt vai to ļoti/pārāk smalki sasmalcināt.
Lieliska kūka sanāca! Pēc daudzajiem komentāriem par saplakšanu un tamldz. gandrīz vai šaubījos vai mēģināt.
Un citrona glazūra! Tas ir vienkārši šīs kūkas oriģinālais pārsteigums.
Paldies Krista par dalīšanos 🙂
Mums šī bija Ziemassvētku kūka. No bailēm samalt mandeles pārāk sīki, tās laikam bija pārāk rupjas un ēdot mazliet domāju par šokolādes omleti ar mandelēm 😀 bet bija ļoti gardi un nākamreiz mēģināsim ar gatavajiem miltiem…
Paldies, Krista! Torte sanāca pasakaina!!! Es arī baidoties samalt mandeles pārāk smalki, tās atstāju nedaudz rupjākas un torte sanāca ar riekstu gabaliņiem, bet bija ļoti gaisīga un garda. Šokolādi rīvēju uz rīves. Ļoti vienkārši un rezultāts lielisks.
Beidzot pamatīgāk apskatīju savas Ziemassvētku dāvanas, starp tām arī latviski tulkoto Marinas Neri grāmatu Kūkas.Tajā atradu Mandeļu kūkas recepti, kas faktiski ir Kapri torte, bet bez šokolādes. Pārējo sastāvdaļu proporcijas ir gaumes jautājums. Garšo lieliski!
Dievīga kūka vai kā nu tas ir dēvējams..
Vakar izcepu- šodien ir pāris mazi gabaliņi 😀 🙁
Vienīgi liku nevis tumšo, bet balto šokolādi- ļoooooti labi 🙂
ak jā- un mandeles bija nelobītās- nezinu, kas būtu ar lobītām, bet nebija ne vainas 🙂
Krista! Man radās doma – maltu mandeļu vietā izmantot samaltas linsēklas (vienkārši tās mājās ir un gribēju rast pielietojumu). Kā Tu domā, vai šādā gadījumā man šī torte izdotos? Garša noteikti nedaudz atšķirtos, bet vai tās neglābjami nesabojātu tortes struktūru?
Gaidīšu atbildi.
Paldies jau iepriekš!
Grūti teikt, neesmu nekad ar linsēklām cepusi… esmu eksperimentējusi, aizstājot mandeles ar pilngraudu miltiem, sanāca savādāk, bet nemaz ne slikti. Varbūt pirmoreiz neņem tikai linsēklas, bet pusi uz pusi ar ko neitrālu, piemēram, pilngraudu miltiem?
Krista, paldies par recepti! Sanāca ļoti labi. Es gan neriskēju pirmajā reizē likt tās maltās linsēklas (jo cepu to drauga mātes viesiem). Man pietrūka pacietības sasmalcināt visas blanšētās mandeles, tādēļ puse riekstu daudzuma man bija sasmalcinātas mandeļu skaidiņas. Perfekta kūka sanāca. Vidū tāda mitra mazliet un tas skabumiņš no citrna glazūras.. ļoti garšīga. Bet ar tām linsēklām tomēr noteikti izmēģināšu, kaut vai tikai nedaudz klāt, jo nav miera par to, kāds iznākums varētu sanākt 🙂
Saki,ludzu,kaa Tev skiet,ja nav smalcinataja,vai var izlidzeties un mandeles smalcinat blenderi?
Tu doma to blenderi, kas domats skidrumu maisisanai? Neesmu drosa par rezultatu, varbut pamegini un paturi rezerve planu B gadijuma, ja blenderis nenostrada
Domaju blenderi,kuraa var samalt visu,pat galu 🙂
Skiet,ka ar to jautajumu viss bus kartiba,vienigais jautajums,vai cepamais papirs jaliek formas apaksa jeb uz saniem ari? Uzliku ari sanos un man tie kukas sani tadu nesmuki izskatas. Starp citu visi te runa par saplaksanu,man kuka cepsanas procesa loti pacelas
Jaatzist shoreiz kuka nesanaca zhel gan. Nemot vera,ka vairak ka stunda aizgaja shokolades riveshana. Nezinu vai taa vajag,bet kuka pec teksturas ir miksta tacu tai pasa laika irdena,atgadina shokolades irdenu masu un vel nelaime,ka pa zobiem rieksti griezas,kaut ari tika labi samalti,ne putraa,bet rivmaize.
Žēl gan! Mani mulsina, kā un ar ko Tu veselu stundu (?!) rīvēji šokolādi – ja ar smalko rīvi, tad tas noteikti ir par smalku un atstāj acīmredzami negatīvu iespaidu uz kūkas kopīgo konsistenci. Šajā receptē es rīvēt neieteiktu, ne uz smalkas, ne kādas citas rīves. Kādus riekstus Tu lietoji un kādā veidā tos smalcināji?