Burvīga šokolādes kūka, viegla kā pūka, nekādu miltu vai taukvielu, veikli un vienkārši uzcepama!
Vielas:
5 olas
175 g mandeļu miltu
200 g kvalitatīvas tumšās šokolādes
100 g cukura
ēdamkarote neitrālas augu eļļas formas iesmērēšanai
glazūrai: 1-2 citronu sula, pāris ēdamkarotes pūdercukura
noformēšanai: sezonas ogas, pēc vēlēšanās
Gatavot:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Kūkas formu (esmu lietojusi apaļu 24 cm diametra un kvadrātveida, kur mala 23 cm) izklāj ar cepampapīru un viegli ieeļļo gan papīru, gan malas.
Šokolādi ar elektrisku smalcinātāju sasmalcina līdz rupjas rīvmaizes konsistencei vai sarīvē (pēdējā laikā esmu pasākusi pusi šokolādes izkausēt un pievienot mīklai drusku padzisušu). Olas ar cukuru puto kā biskvītam – līdz gaišas un vairākkārt palielinājušās apjomā. Pa daļām iecilā mandeļu miltus un šokolādi, visu kārtīgi izmaisa (neputo!). Lej formā un cep pusstundu.
Man ļoti patīk šokolādes saldumu papildināt ar ko šokējoši skābu, tāpēc es šo kūku parasti glazēju: bļodiņā ar putuslotiņu sakuļ citrona sulu (vēlams to pēc izspiešanas nokāst sietiņā, lai glazūrai nav klāt gabaliņi), pakāpeniski pievienojot tik daudz pūdercukura, līdz veidojas pašķidra glazūra, ko ar pīrāgu smērējamo otiņu pārsmērē pāri atdzisušai kūkai. Kopš man aug meita, esmu ieviesusi vēl dažas variācijas – glazūrai pievienoju pārtikas krāsvielu un beigās ļauju Elzai kūku apkaisīt ar krāsainajiem cukura krikumiem. Bildē redzamajai kūkai uzbēru jāņogas un mellenes no sava dārza.
Caprese tik tiešām nāk no Kapri salas un šo kūku tradicionāli cep ar smalcinātām mandelēm vai valriekstiem miltu vietā. Visas šīs tortes receptes, ko man gadījies skatīt, ietver kādas nebūt taukvielas, galvenokārt sviestu – izņemot vienu, ko atradu mājās izkopētu no kāda žurnāla, un nu drusku uzlabotu piedāvāju jums! Ja vēlaties samaitāt kūkas lieso dabu, pasniedziet to ar putukrējumu vai vaniļas saldējumu – noteikti būs ļoti garšīgi.
*kad šo recepti publicēju pirms vairākiem gadiem, mandeļu milti vēl nebija veikalos nopērkami, tāpēc toreiz izmantoju mandeles, ko pati smalcināju. kopš mandeļu miltus var nopirkt gandrīz visos labos pārtikas veikalos, lietoju tos un aicinu jūs darīt tāpat.
>Saulei
Kur Jūs ņemat lazdu riekstu miltus? Rīgā pagaidām nav izdevies atrast. Paldies!
Šī ir super recepte, paldies! Kūkas “odziņa” ir citrona glazūra, sanāk brīnišķīga garšas kombinācija no šokolādes saldi rūgtenā, mandeļu īpašā un citrona svaigā!
Cepot 2 reizes izmēģināju gan Kristas ieteikto olu kulšanu (nedalot baltumus un dzeltenumus), gan arī savu biskvīta “zelta likumu” – baltumi un dzeltenumi jākuļ atsevišķi!
Abi varianti bija garšīgi, taču dalītā kulšana deva ļoti labu gaisīgumu, kāds pirmajā variantā man nesanāca. Baltumus atsevišķi var sakult tik superīgi stingrās putās, kā tas nav iespējams kuļot kopā ar dzentenumu. Tā kā mandeļu milti ir smagnējāki nekā parastie, tad tie stingrie baltumi ideāli notur kūkas struktūru. Tāpēc iesaku kult olas tomēr atsevišķi 🙂
ielikta cepeškrāsnī:) domāju, ka izdosies un būs garšīga, jo mīkla bija debišķīga:)Paldies par recepti:)
Brīnišķīgi garda kūka, liels paldies par recepti! 🙂
Vai nesit cauri izteiktu olu garsu?
Šo kūku nu jau daudzu gadus cepu meitas dzimšanas dienā. Lieliska. Mana variācija ir bijusi pārgriezt vidū un papildināt ar skābajiem ķiršiem un jogurta krēmu. Saprotu, ka tā vairs nav Caprese. Šogad pieturos pie oriģināla 🙂