Zaļās tējas saldējums

Jūl 1, 2011 | Receptes, Saldējumi | 6 comments

Sveiciens Japānai, kur šo maigi rūgteno gardumu baudīju gandrīz katru dienu! Izrādās, ka to ir pavisam vienkārši uztaisīt – vaniļas saldējuma bāzei pievieno pāris karotes zaļās tējas pulvera.

Vielas, no kā sanāk 1 litrs saldējuma, kas ir pietiekoši 6 pieticīgām porcijām

250 ml piena
150 g cukura
naža gals sāls
puslitrs saldais krējuma
4 tējkarotes zaļās tējas pulvera*
6 olu dzeltenumi

Gatavot:

Pienu kopā ar cukuru un sāli katlā uzsilda (nevāra) maisot, lai cukurs izšķīst. Krējumu ielej lielā bļodā un ar putuslotiņu ieputo tējas pulveri, lai tas izšķīst. Ar mikseri labi saputo olu dzeltenumus, lēnām pielej silto pienu (visu laiku maisot ar metāla putuslotiņu, lai vienmērīgi sajaucas), lej šo masu atpakaļ katlā un uz vismazākās liesmiņas karsē, visu laiku maisot ar putuslotiņu vai koka karoti, lai vienmērīgi sabiezē. Karsēšanu maisot turpina kādas 10 minūtes, līdz kamēr olu masa sabiezē līdz pašķidras biezputras konsistencei. Tad to lej klāt krējumam un visu riktīgi ar putuslotiņu izmaisa, lai izšķīst pēdējie zaļās tējas krikumi.

Tagad saldējuma masu jāatdzesē – sākumā to var ievietot izlietnē vai lielā bļodā, kas pilna ar aukstu ūdeni un ledus gabaliņiem (es iemērcu ūdenī “aukstuma elementus”, kas man glabājas saldētavā, kurus parasti izmantoju aukstumkastēm jeb kūleriem). Kad saldējums vairs nav silts, to ielej kādā nebūt traukā un ieliek ledusskapī, lai labi atdziest.

Tad vai nu lej saldējuma mašīnā un rīkojas atbilstoši tās instrukcijām, vai arī lēzenā traukā, kas iepriekš pabijis saldētavā, un ik pa pusstundai labi samaisa, līdz sasalis (maisīt vajadzētu kādas 3-4 reizes). Maisīšana nepieciešama, lai saldējumam būtu gluda, vienmērīga konsistence – ja nemaisa, tad salstot veidojas kraukšķīgi ledus kristāli.

Šī recepte pilnībā aizgūta no David Lebovitz grāmatas “The Perfect Scoop“, man nebija ne ko pielikt ne atņemt! Piebildīšu vienīgi, ka autors iesaka lietot “matcha” tējas pulveri, kas ir daudz dārgāks par parasto zaļās tējas pulveri, ko lietoju es.

*zaļās tēja pulveri var nopirkt Japānas preču veikalā “AURY” tirdzniecības centrā Galleria Rīga.

6 komentāru

  1. Rita

    Sveika, Krista!
    Ļoti interesanta recepte, paldies! Saki, lūdzu, kur vēl var izmantot to zaļās tējas pulveri?

  2. LieneB

    ooo- beidzot zināšu, kur iegādāties zaļās tējas pulveri lētāk, jo tas matcha pulveris tiešām ir ārkārtīgi dārgs….. Paldies Krista!

  3. Inga

    sākumā šķita ļoti stipra garša, bet tad garšas kārpiņas pierada un kastīte no ledusskapja tika vilkta ārā aizvien biežāk. paldies par recepti! 🙂

  4. Danis

    Labdien,ļoti laba recepte!Es macha pulveri nopirku Ķīnā,bet tur nebija dargi.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri