Ņemiet kaudzi ar lētākajiem lielveikala vai tirgus tomātiem, sacepiet tos krāsnī ar olīveļļu, un jums būs supergarda tomātu zupa pašā nesezonas vidū!
Nav ko ziemā vaidēt, ka tomāti nav sezonā, lielveikala ir bezgaršīgi, bet Getliņu – dārgi. Tāda ir dzīve! Izlasīju The New York Times šo rakstu, kas mani iedvesmoja rīkoties, un nepilnā stundā sarosīju tik gardu tomātu zupu, ka gribējās vienai pašai izēst visu katlu. Piezīme: to var darīt bez pārmetumiem, jo tomātos ir maz kaloriju, daudz likopēna un citu vērtīgu uzturvielu, olīveļļa ir labie tauki un tā tālāk.
Vielas:
1-1,5 kg lēti tomāti, rēķiniet ap puskilo 1 ēdājām (es pirku tirgū par nepilniem 2 eur/kg)
5 nolobītas ķiploka daivas
olīveļļa
sāls, pipari
citas garšas vielas pēc patikas – dīgsti, garšaugi, čili, kazas siers, grauzdiņi, citrona sula vai sarkanvīna etiķis, šķipsna cukura
Gatavot:
Tomātus nomazgā, izgriež serdes un izspiež iekšas (ūdeņainās sēklas) – iesaku to darīt sietiņā virs kāda trauka, jo no šāda apjoma tur satecēs supergaršīga tomātu sula (esmu manījusi, ka angliski to dažuviet sauc par tomato water jeb tomātūdeni), ko var vienkārši izdzert vai vēlāk pievienot sablenderētajai zupai.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Keramikas vai ugunsizturīgā stikla bļodā liek izspiestos tomātus, aplaista ar devīgu šļuku olīveļļas, apkaisa ar šķipsnu sāls un kārtīgi izmaisa. Ķiploka daivas iebāž dažiem tomātiem “vēderā” (tādējādi tās smuki izsutināsies, kļūs saldas un mīkstas) un liek bļodu krāsnī uz apmēram pusstundu. Pa vidu var apraudzīt, lai tomāti neapdeg un reizi-divas samaisīt.
Kad gatavs, drusku atdzesē un ar iegremdējamo rokas blenderi sablenderē. Ja to izberž caur sietu, zupa kļūs burvīgi zīdaina, jo siets uzķers mizu gabaliņus un atlikušās sēklas. Pagaršo un pieregulē garšas vielas, un liek galdā tāpat vai ar izvēlētajiem papildinājumiem – tomātiem labi der klāt svaigs baziliks, kinza, lociņi, pētersīļi, nu jūs jau zināt. Šādi gatavotus tomātus var pasniegt arī kā mērci makaroniem, vai sasaldēt un paglabāt nebaltai dienai. Lai labi garšo!
Lūk saite uz Amanda Cohen oriģinālo recepti, ko esmu novienkāršojusi
Ko darīt ar mizām? Noņemt izceptajiem pirms blenderēšanas?
Es nemizoju, jo mizas labi sablenderējās. Ja gribas pavisam “gludu” zupu, to var izbrzt caur sietu, lai izķertu atlikušos mizu krikumus.
čau, Krista! kā vienmēr kkas gards :)! klau, a kamdēļ Tu vispār tos tomātus “atsulo” vai ko Tu tur dari caur to sietiņu? oriģinālreceptē škiet tā Koenu Amanda to nedara … ???
Sēklas! Tās nevienam nav vajadzīgas un to pienesums zupai vai mērcei ir negatīvs. Vot lūk! Līdzīgi ir ar mizām, bet tās vismaz labi sablenderējas, savukārt no sēklām labāk tikt vaļā iepriekš. Lētajos ziemas tomātos tās parasti ir biezos baros, atšķirībā no lielajiem beef-tomatoes jeb vērša sirdīm, kas ēdamas vasaras beigās.
Nemācētu pagatavot, bet gribētos gan.
NOM nOM nOM
Viens no visvieglāk pagatojamajiem ēdieniem, ko pazīstu. Tūlīt nākamais aiz vārītām olām.
Sēklu un sulas izspiešana pa izgirezto serdes caurumiņu ir “pukš un viss”, jāskatās tikai lai pārāk nenošļakstītu visu apkārtni… Olīveļļa jāliek vairāk, nekā man sākumā likās. Pārējais ir tīrā bērnu spēle, bet rezultāts ir izcils.
Garšas/piepūles attiecība ir fenomenāla.
Šim ēdienam ir lieliska garša.
Es TV redzēju raidījumu kuru pati izmēģināju.
Lielus tomātus noplaucē, novelk mizu
Cepot tos pārgriež uz pusēm ,katrai tomāta pusei ieliku bazilika lapu , protams ķiplokus un sāli , pārslaka ar eļļu.
Cep 50 min, un tie saplok.tad uzreiz var likt burkā ( burku nevajag karsēt) un tur ledusskapī, jāapēd nedēļas laikā, citādi ieskābs. Lieliska piedeva ēdieniem . Izcili gardi;
Es domāju, ka šai zupai arī var lietot šo recepti pievienojot baziliku.