Ziemeļu restorāns dienvidos vai kur citur

Mai 7, 2017 | Pārdomas | 3 comments

Ja es gribētu atvērt restorānu kādā saulainā dienvidu zemē, ko celt galdā?

P1050950

Pēc burvīgas ciemošanās pie draugiem, kas no Latvijas pārcēlušies uz dzīvi Spānijas dienvidos un savu kaķi nosaukuši par Pīrādziņu, mēs ģimenē nopietni jokojam, ka arī gribētu pārvākties tuvāk saulei. Loģiska atbilde uz jautājumu “un ko tad es tur darītu?” ir “beidzot atvērtu savu restorānu”. Ēstuves piejūras kūrortpilsētiņās noteikti netrūkst un būtu nopietni jādomā par konkurētspējīgu piedāvājumu, kas nesacenstos ar grilētiem astoņkājiem, bet drīzāk tos gaumīgi papildinātu. Lai tiktu vaļā no uzmācīgajām domām, izlēmu tās pierakstīt. Tuvākajā laikā no Latvijas braukt projām noteikti negrasos, bet varbūt kādam citam drosmīgam pavāram manas idejas noder!

Īsumā, man ir pārliecība, ka dienvidos labi varētu noderēt kāds ziemeļniecisks restorāns. Neesmu tādus tur manījusi. Potenciālie klienti – gan lielie ekspatu bari, kas tur pārvākušies uz dzīvi no Eiropas ziemeļiem, gan vietējie, kam ziemeļnieciska pārtika varētu likties eksotiska.

Kas būtu ēdienkartē?

Uzkodas

Rudzu sausmaizītes ar dipiem/smērēm (kaņepju, mārrutku etc.)
Kārtainās mīklas siera standziņas ar ķimenēm
Ķimeņmaizītes
Mazsālīti gurķi un redīsi
Avokado, garneles un vārīta ola uz rudzu maizes ar aioli
Marinēts ķirbis

Salāti

Tomātu, gurķu, redīsu un lociņu salāti ar skābu krējumu un dillēm
Biešu, kazas siera un zaļo lēcu salāti ar bērzu sīrupa un olīveļļas mērci
Pildītas rozā olas, noturētas biešu marinādē
Kartupeļu salāti
Skābu kāpostu salāti ar mārrutkiem
Siļķe kažokā
Cūkupupu-tomātu salāti

Zupas

Aukstā biešu zupa
Okroška
Kefīra zupa ar skābenēm, citiem zaļumiem un svaigiem dārzeņiem
Skābeņu zupa ar grūbām
Skābu kāpostu zupa
Ķirbju-burkānu-ingvera-apelsīnu zupa

Pamatēdieni

Marinēta siļķe ar biezpienu, vārītiem kartupeļiem un biešu salātiem
Kartupeļu pankūkas ar skābo krējumu un mazsālītu lasi
Vārīti jaunie kartupeļi ar dillēm un gaileņu/baraviku mērci
Gaileņu-cukurzirņu risotto
Grilēts lasis ar sparģeļiem un marinētu fenheli
Frikadeles zviedru gaumē ar kartupeļu biezeni un brūkleņu zapti
Cūkgaļas kotletes ar ceptiem kartupeļiem un marinētiem dārzeņiem
Cūkas karbonāde rīvmaizes panējumā ar ērkšķogu mērci

Saldie

Zemeņu debesmannā ar vaniļas mērci
Ogu želeja ar putukrējumu
Zemeņu-rabarberu kompots ar vaniļas krēmu
Buberts ar jāņogu/dzērveņu mērci
Pankūkas un vafeles ar dažādu ogu mērcēm
Griķu pankūkas un vafeles ar rabarberu/smiltsēršķu mērci un medu

Kūkas

Ābolu, rabarberu, citronu plātsmaizes
Eklēri ar skābu ogu krēmu un saldu glazūru
Burkānkūka ar apelsīnu sukāžu-krēmsiera pildījumu
Rupjmaizes rulete (kūka) ar putukrējumu un brūkleņu ievārījumu
Biskvītkūka (vai rulete) ar putukrējumu un svaigām zemenēm

Dzērieni

Plūškoka ziedu, dzērveņu, jāņogu, upeņu, rabarberu limonādes
Smiltsērkšķu-zemeņu smūzijs
Latvijas alus un citi grādīgie dzērieni, piemēram Abavas meistaru sidri

Priecāšos, ja komentāros papildināsiet manu paviršo melnrakstu 🙂 Kas zina, varbūt kādam iekrīt sirdī un noder!

3 komentāru

  1. Kaija

    Ar atplēstām rokām gaidīsim latviešus, mazsālītos gurķīšus un Plūškoka rādleri!

  2. SANDIS

    Vai Jums jau ir savs restorāns?

  3. Eva

    Lai sapņi piepildās!

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂