Brīnišķīgie burgeri

Mai 2, 2010 | Gaļa, Receptes | 9 comments

Gards burgeris ir grilsezonas nagla! LV nopērkamajai liellopa gaļai parasti nav daudz garšas, ko jākompensē ar aizdaru un garšaugiem. Daudzu eksperimentu rezultātā varu ar pārliecību piedāvāt šo kombināciju:

Vielas (no šī daudzuma sanāk 5 makani burgeri. jūsu vaļā ir izlemt, cik cilvēkus tas pabaro)

500 g labas, liesas maltas liellopa gaļas, vēlams šķiņķa. aizmirstiet par kotlešu masu!
1 ola
neliela buntīte smalki sakapātas kinzas, lapiņas kopā ar visiem kātiem
pāris stibas lociņu, smalki sakapātu
1 neliels smalki sakapāts sīpols
1 smalki sakapāta vai sarīvēta ķiploka daiviņa
1 svaigs čili pipars, atbrīvots no sēklām, smalki sakapāts
1 nepilna tējkarote kumina (vislabāk ņemt veselas sēklas un saberzt tās miezerī kopā ar koriandra sēklām)
1 nepilna tējkarote koriandra sēklu (vislabāk ņem veselas sēkliņas un saberzt miezerī kopā ar kuminu)
1 līdzena tējkarote smalkā sāls
drusku svaigi malti melnie pipari
pāris šķēlītes bekona vai Parmas šķiņķa, smalki sagriezta (bez tā var arī iztikt. es lieku klāt, ja ledusskapī ir aizķēries)

Gatavot:

Visas svaigās garšvielas, sīpolu un ķiploku smalki sakapā – to var darīt ar nazi, vai arī samest visu kopā mazā elektriskā smalcinātājā. Burgera sastāvdaļas liek bļodā un ar rokām labi samīca. Veido apaļus, plakanus burgerus, nu apmēram tādus:

Burgerus līdz cepšanai vēlams turēt istabas temperatūrā, nevis ledusskapī – protams, ja runa ir par ne vairāk kā pāris stundām. Cep uz grila (vai pannas, tad sanāks kotletes) no abām pusēm līdz vēlamajai cepuma pakāpei!

Es burgerus nelieku vidū bulkai, bet gan pasniedzu ar salātiem un dažādām mērcītēm, piemēram, Gandrīz Paštaisītu Kečupu. Var, protams, iet vēl tālāk, kā te daži gardēži to ir darījuši, un pie burgeriem pasniegt kādu atbilstošu čatniju!

9 komentāru

  1. Gita

    Es arī šādus burgerus esmu taisījusi 🙂 recepte ļoti līdzīga Jamie Oliver (grāmata – Ministry of Food) receptei 😀

    Es vēl lieku klāt Oregano garšvielu, kaperus un Dijon sinepes 😉

    Ļoti gardi sanāk!!!!!!!

  2. Ievina atkal Azija

    Hmm, loti garsigi, es vel varu piebilst, ka burgera viduci (paslept ta, lai nevar no arpuses redzet un lai netek ara) var ielikt kadu karoti zaptes – vislabak tadu ne parak saldu, piemeram, plumju vai olivju, vai sipolu, vai cidoniju. Ta padara burgerus fantastiski suligus!! It ipasi, ja gala pati par sevi tada sausaka. Ar jera galu ari loti labi garso!

  3. Krista>Ieviņai Āzijā

    Māsiņa, paldies par komentāru par zapti! Es to vakar neizmantoju, jo likās, ka tur jau tāpatās visādas garšas pārpārēm, bet citreiz noteikti noprovēšu 🙂

  4. jam

    Kādas markas smalcinātājs tas ir ko izmanto? Meklēju kaut ko tādu, bet izvēle knapa.

  5. Pauls

    Paldies par šo! Uz ātro izdomājām svinēt 4. maiju un par godu šim notikumam izmēģināt Tavu burgeru recepeti. Sanāca lieliski, lai gan necepām uz āra grila, bet uz čuguna grilpannas ātri aprāvām svītraini rūtainus un tad vēl drusku cepeškrāsnī. Un papildinājām ar sieru pa virsu. Ēdām ar rabarberu/sīpolu čatniju, smalki sagrieztiem tomātiem+sīpoliem un salātlapu salātiem ar sinepju/skābu gurķu mērci. Pētīt, kā teica Rainis.

  6. Krista>JAM

    Manējais ir Moulinex, no skata šāds: http://bit.ly/deoBak bet tā ir tik vienkārša lieta, ka manuprāt šajā gadījumā markai nav liela nozīme. Pirku LV, nebija dārgs, lietoju bieži un jau vairākus gadus.

  7. Krista>Paulam

    ak jūs izvirtuļi 🙂 čatnijs uz burgeriem protams ir īstā manta. prieks, ka patikās recepte, paldies par atsauksmi un padomiem!

  8. Dace

    Kur jūs pērkat pa īstam labu gaļu? Liellopa, piemēram?

  9. Krista>Dacei

    Vietu, kur konsekventi varētu dabūt labu gaļu, nevaru nosaukt. Jāskatās. Dažreiz Stokmanī, dažreiz tirgū, kādreiz Kalnciema ielas vai Berga Bazāra tirdziņos, retāk SKY un citos lielveikalos. Pēdējā laika atklājumi man ir specializētais gaļas veikals Hartvik Brīvības ielā 216 (netālu no VEF), kur nesen nopirku burvīgu jērgaļu, un ekoproduktu veikals Strēlnieku ielā netālu no Elizabetes ielas, kur tirgo lauku apstākļos augušas vistas (trešdienās, pēc iepriekšēja pasūtījuma). Laba gaļa jāmeklē, bet manuprāt lietas lēnām mainās uz labo pusi. Jo vairāk prasīgi pircēji paģērēs kvalitāti, jo ātrāk tas notiks!

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂