Tamāras tītari un citi zvēri

Dec 16, 2014 | Pārdomas | 7 comments

Vairākus gadus svētku tītarus un citus putnus pērku Centrāltirgū pie Tamāras. Viņa mani visu laiku aicināja ciemos uz savu saimniecību, un nesen beidzot aizbraucu – gribēju ieskatīties tītaram acīs!

P1030576

“Jaunliepas” atrodas netālu no Iecavas. Tamāra mani ved cauri savam pagalmam un iepazīstina ar visu savu dzīvo radību: šķūnītī mīt truši, vienā kūtī dzīvo vistas, citā zosis un pīles, kas pamanot svešinieku, skaļi klaigā, bet kopumā uzvedas pieklājīgi.  Sētu pieskata milzīgi kaukāziešu šķirnes suņi, apkārt līksmi lēkā mazs kucēns un gar kājām tinas kaķi. Tepat blakus ir dīķi un pļavas, kur putni dzīvojas vasarās.

P1030560_fotor
Tamāra tur lielās franču baltās zosis, kas izaug līdz 8 kg smagas, un pelēkās Kubaņas. Viņa lepni stāsta, ka zosis ir filmējušās reklāmā, Rīgas kinostudijas pārstāvji apbraukājuši 10 saimniecības, no kurām izvēlējušies viņējo – jo viņas putni atzīti par viscēlākajiem. No pīlēm te dzīvo ukraiņu, Pekinas, muskusa gaļas pīles un skrējējpīles, kas skrienot “izskatās kā pudeļbirstes”. Broilercāļi līdz galdam izaug 3 mēnešos, pīles drusku ilgāk. Pagalmā kūp krāsniņa, kur gatavojas maltīte: kartupeļi, graudi un dārzeņi, ko iepērk no kaimiņiem un brāļa saimniecības. Pīlei un zosij garšo dabīgs, vārīts ēdiens, dažādas saknes, stāsta Tamāra, kas nekādu kombikormu saviem putniem nedod. Kopā viņai ir ap 1500 putnu, vasarā – vairāk kā 5000, ieskaitot broilerus un dējējvistas. Tamārai ir vairākas saimniecības, tajā skaitā viena Latgalē, kur audzē galvenokārt tītarus, darba ir daudz un tajā iesaistīta visa ģimene. Putnus viņa tirgo gan Centrāltirgū (uz pusi lētāk nekā veikalos), gan SKY un RIMI Klētī, gan piegādā restorāniem – viņas klientu vidū ir gan Lido, gan Valtera restorāns. Latvijā dzīvojošie amerikāņi katru gadu ņem tītarus uz Pateicības dienu.

P1030571

Tītarus cept es māku (lūk recepte), bet man nav liela pieredze ar zosīm un Tamāra pastāsta savu recepti: zosi viņa gatavo, pildītu ar apvārītām grūbām kopā ar zaļumiem, āboliem un žāvētiem persikiem – tad tauki sasūcas iekšā grūbās un sanākot ļoti garšīgi. Iepriekš putnu jāierīvē ar citronu, apelsīnu un/vai kivi un tajā marinādē jāpatur pa nakti vai ilgāk, lai ātrāk gatava un mazāk iztek taukos. “Zoss jācep ar mīlestību, to nevar darīt, ja esi noguris. Vajag labu garastāvokli un prieku par to, ka vari kādu pacienāt – tad izdodas ļoti garšīgi”. Manuprāt, ļoti labs padoms, ko atcerēties pirmssvētku sezonā 🙂

PS Tamāras telefons –  29147357, zvaniet un pasūtiet – tītari jo īpaši pazūd ātri! 

7 komentāru

  1. Jelena

    Iegadajos oliņas no Tamaras, šodien izšķilas pirmie titareni un pileni. Gaidu vel Holmogora zosis. Gribetos pateikties saimniecei. 🙂

  2. Jelena

    diemžēl Tamāra labi neizprot zoss šķirnes, nopērkot pie tās it kā Holmogoras zoss olas inkubēšanai un iznakums nez tik labs. no 10 olam iznāca tikai 4 zosulēni, parējais bija neapaugļots, kaut gan saimjniece solija ļoti labu iznākumu, ka arī olas bija diezgan netīras (bet priekš olām uz inkubacijam , tas ir kategoriski aizliegts)! no oliņam iznāca parastie kubanieši. zvanot otreiz un prasot: vai jums tiešam ir holmogora zosis? tā atkal teica, ka pie viņas ir holmogora zosiss. smieklīgi, bet, kad tu ar kaut ko nodarbojies varbūt vajadzētu ieiet internēta un palasīt informāciju par saviem putniem. Holmogoru zosss īpatnība ir tā . ka tam ir barda, bet viņas putniem tai nava. 🙁

  3. Krista>Jelenai

    Žēl, ka Tev tā sanāca – mana veiksmīgā pieredze ar Tamāru bija tikai ar putna gaļu, kā jau rakstīju. Varbūt cāļiem būtu jāpameklē citi putnu audzētāji, par kuriem vari iegūt atsauksmes no pircējiem tieši par olām uz inkubāciju.

    Veiksmi un paldies par atsauksmi!

  4. Regīna

    ka sasiet sparnus lai viņi ne lido,viņi lido pār žogam?

  5. Janis

    Apgriez sparnu spalvas

  6. annija

    pasakiet lūdzu cik zosīm var būt spalvu?

  7. Vaards

    Annij, 67 spalvas!

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂