Mana bioloģiskā vasara

Okt 14, 2015 | Pārdomas | 0 comments

Šovasar daudz laika pavadīju kūtīs un vagās, glaudot govis, meklējot olas, ostot zālītes, kaplējot nezāles un novācot ražu. Par šo privilēģiju pateicos kampaņas BioLoģiski rīkotājiem, kas man atvēra durvis uz daudzu Latvijas eko-zemnieku saimniecībām un sirdīm. Tas bija iedvesmojošs ceļojums, kurā sākot ar 18. oktobri ceru dalīties ar jums, kad TV3 sāks jaunu raidījumu sēriju ar nosaukumu “Ēdiena daba”.

Ediena_daba

Mans partneris šajā piedzīvojumā ir Ķīpsalas restorāna Ostas skati šefpavārs Ingmārs Lādigs – mēs abi būsim raidījuma vadītāji un kopā iztaujāsim zemniekus par to, ko īsti nozīmē saimniekot bioloģiski.

Mūsu ceļojums sākās jūlijā, kad devāmies pie Jāņa uz “Ragārēm” Daugavas krastā izzināt bioloģiski audzētas tējas un zālītes. Džūkstē, piensaimniecībā “Geidas”, es atkal satiku draudzīgo govi Cildu un kļuvu par krustmāti viņas teliņam. Netālu no Burtniekiem mēs kopā ar kovbojmeitenēm lauka malā ūjinājām un saucām uz saldo ēdienu pinkaino gaļas liellopu Hailanderu baru. Teiču purva malā dravenieks Andrejs mūs iepazīstināja ar savām bioloģiskajām bitēm, kuras dod saulaināko medu Latvijā, jo medus sviedi darbina saules baterijas. Raunas pagasta “Jaunieviņās” apbrīnojām daudz dažādas vistu šķirnes, lasījām olas un gatavojām putnu ziemas rezidencei bioloģiskos pakaišus. “Vizbuļos” burvīgās saimnieces Laimas vadībā rāvām dzeltenās bietes, bet pašā graudu kulšanas karstumā braucām uz “Kūdrājiem” vētīt rudzu ražu. Rudenī kāvām ķirbjus, lasījām ābolus un vācām cidonijas. Ceļojums nobeidzās Ingmāra virtuvē Ostas skatos, kur trīs dienas, galvu nepacēluši, no bioloģiskās ražas gatavojām gardus ēdienus.

Es nekad iepriekš nebiju tik intensīvi īsā laikā krustām šķērsām izbraukājusi Latvijas laukus un iedziļinājusies to cilvēku ikdienā, kas ar mīlestību pret dabu un lopiņiem audzē vislabāko un gardāko pārtiku, kas mums pieejama. Man galva ir pilna ar jaunu informāciju, atziņām un idejām, bet sirds – ar cieņu un pateicību zemniekiem, kas izvēlējušies ekoloģisko saimniekošanu savas pārliecības dēļ. Raidījumā “Ēdiena daba” viņi atklās, ar ko tad bioloģiskā saimniekošana atšķiras no parastās, kas ir viņu personiskie iemesli šādai dzīvesstila izvēlei, kādi ir ekoloģiskas saimniekošanas izaicinājumi un kā ar tiem tikt galā. Jūs arī uzzināsiet, kā atšķirt ekoloģiskus produktus, kur tos visizdevīgāk iegādāties un kas tos pārstrādā. Ļoti ceru, ka arī šī bloga lasītājiem būs interesanti sekot līdzi manas bioloģiskās vasaras piedzīvojiem. Pirmais raidījums – svētdienas, 18. oktobra, rītā! Ja svetdienās vēlaties ilgāk pagulēt, raidījumu varēs noskatīties arī internetā.

 

0 Comments

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂