Iedvesmu šai kūkai smēlos The Stonesoup blogā, ko pēdējā laikā esmu ļoti iecienījusi minimālisma pieejas dēļ – katrā tur publicētajā receptē ir ne vairāk par 5 sastāvdaļām!
Vielas:
250 g burkāni, sarīvēti uz rupjas rīves vai sakapāti smalcinātājā
250 g blanšētas, sasmalcinātas mandeles*
200 g gaišbrūnā cukura
100 ml neitrālas augu eļļas, piemēram vīnogu kauliņu
3 olas
glazūrai – 1 citrona sula un pāris ēdamkarotes pūdercukura
Gatavot:
Kūkas formu ar noņemamām malām (20-25 cm diametrā) izklāj ar cepampīru un ar eļļu iesmērē malas. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Ar elektrisko mikseri saputo olas ar cukuru līdz kamēr gaišas un pūkainas, iemaisa eļļu, un visubeidzot iecilā burkānus un mandeles. Visu labi samaisa un lej formā. Cep stundu. Gatavai kūkai jābūt valgai un jauki drupenai, nevis izkaltušai sausai.
Nevarēju nociesties un aprasināju šo kūku ar citronu glazūru, kas gan izjauc maģisko 5-sastāvdaļu recepti, bet manuprāt tai ļoti labi piestāv. Glazūrai mazā bļodiņā vai krūzītē ielejiet citrona sulu un iemaisiet pāris ēdamkarotes pūdercukura tā, lai veidojas šķidra, caurspīdīga glazūra, ko viegli pārsmērēt pāri atdzisušai kūkai. Glazūra šai gadījumā vairāk domāta citronīgās garšas piedošanai, ne smukumam, jo viņu nemaz īsti nevar uz aci pamanīt.
Ar šo minimālistisko kūku protams var eksperimentēt tālāk, piemēram, papildinot to ar dažādām garšvielām (ingveru, muskatriekstu, kanēli u.c.) un žāvētiem augļiem, vai smērējot tai virsū saputotu Mascarpones sieru. Lūk oriģinālā 5-sastāvdaļu recepte.
* Oriģinālajā receptē prasīti mandeļu milti, bet, kā es konstatēju, tos Latvijā nopirkt ir ļoti grūti. Labi var izlīdzēties ar pašrocīgi sasmalcinātām mandelēm – jānopērk blanšētas (bez miziņām) mandeles un jāsasmalcina kādā elektriskā smalcinātājā (es lietoju to pašu smalcinātāju, ar ko kapāju sīpolus vai burkānus vai sakaltušu maizi rīvmaizei).
Esmu ēdusi burkānu kūku ar šokolādes glazūru – absolūti debišķīga! Tā ka iesaku pamēģināt!
Šī burkānu kūka ir viena no vis-visgaršīgākajām kūkām, ko es jelkad esmu baudījis, no visu kūku kategorijām, ne tikai burkānkūku konkursā :). Tā bija viegla, gaisīga, ar mandeļu gabaliņiem apmēram smalkā cukura izmērā. Mmmmm.
Man jau samala mandeles, un diezgan smalki. Tā ka cukura izmēru gabaliņu nebūs. Bet šo kūku es noteikti uzcepšu.
Uzcepu – ļoti garšīgi vispār, bet – nez kāpēc man liekas, ka manā burkānkūkā ir mazāk burkānu kā jūsu kūkās. Pēc foto spriežot. Man viņa tāda dzeltenāka, ar borkānu oranžumiņiem. Neizskatās arī tik irdena kā Tavējā, bet ir ļoti sulīga. Cepu 25cm pannā, tāpēc plānāka. Nav arī baigi cēlusies.
Visu taisīju precīzi pēc receptes. Piespiedu caur ķiplokspiedi drusku ingvera, bet to nemaz nejūt. Liku arī citrona glazūru – ideāli, noteikti labāk kā bez. Nākamreiz es mēģināšu ar drusku mazāk eļļas un cukura.
paskatījos oriģinālo recepti- pavisam ne tā, kā te rakstīts, taisa.
Mīļais cilvēk, vai tad kaut kur ir rakstīts, ka es šajā blogā publicēju recepšu tulkojumus? Visas receptes, ko izmēģinu, es modificēju atbilstoši savai gaumei un/vai pieejamajām sastāvdaļām, un šajā blogā dalos ar rezultātu, kādu esmu atradusi par labu esam. Dzīvojam brīvā pasaulē, katrs var taisīt pēc savas vēlēšanās. Tāpēc jau ieliku saiti uz receptes oriģinālu, lai var ievērtēt un salīdzināt.
PS es noteikti iedrošinu sava bloga lasītājus eksperimentēt tālāk ar manām receptēm, ko, kā esmu pamanījusi, daudzi jau veiksmīgi dara.
Mandeļu miltus (jeb smalki maltas mandeles) sestdien manīju Gemosā. Tur gan bija lielais, šķiet, kilogramīgais iepakojums. 🙂
liels paldies par šo lielisko recepti. kopš brīža, kad izlasīju, ļoti gribēju izmēģināt. šodien to izdarīju un māja smaržo… nevarēju pat nociesties un apsmērēju ar citronu glazūru vēl siltu 🙂
tikai viens (droši vien retorisks) jautājums – vai to foršo slapjumu dod eļļa? nē, nu, protams, arī burkāni, bet cik daudz tur vainojama eļļa? man tomēr likās, ka eļļas ir nedaudz par daudz. droši vien tas ir subjektīvi, bet kaut kā likās, ka kūka sanākusi mazliet par taukainu.
Krasta SKY arī ir mandeļu milti. kūka fantastiska!
šī recepte ir ļoti labi arī priekš celiakijas cilvēkiem =) paldies, kūka jau krāsnī!
Pashlaik cepu!
Draudzenei uz dzimshanas dienu! Vinjai patiik netipiskas kuukas!
Paldies par recepti! Tu mani izglaabi, jo esmu pazaudeejusi recepti, peec kuras cepu ieprieksh.
Pamēģināju arī šo – ļoti patika! Varbūt nākamreiz nedaudz mazāk likšu eļļu vai arī jāpamēgina ar sviestiņu.
Izcepu – sanāca super! Vienīgi manā piemājas veikalā nebija citronu 🙁 Mana ideja – varētu pievienot apelsīna gabaliņus!
Izmēģināju, olu vietā liekot cepamo pulveri un ar valriekstiem. Super! Tikai sanāca ļoti plakana – drīzāk kā pīrāgs nevis kūka.
Prieks, ka labi sanāk arī bez saldā krējuma, kā taisīju iepriekš:)
Mandeļu miltus var nopirkt internetā. Pērku iherb`ā.
Vienkārši fantastiska kūka..un komplektā ar saldējuma bumbiņām pazuda kā nebijusi…
Sanāca salda, taukaina un ārkārtīgi drupana(sagriezt gabalos – neiespējami).
Kārtējo reizi taisu to pašu kūku, tiešām burvīga, ideāli iet kopā arī ar tumšās šokolādes glazūru.
Man nav pārtikas svari un tamdēļ, vienmēr apjūku, kad ieraugu- piem. 250.g. burkāni….un tml.
Pēc kaa labāk vadīties, cik tas ir!?
Liels paldies jau iepriekš!
Vadies pēc pieredzes, vai vislabāk – nopērc pārtikas svarus, tie ir lēti, nopērkami katrā lielveikalā un daudz vietas neaizņem. Es pati, kur vien varu, rakstu klāt ērtākas mērvienības nekā svaru, bet burkāni taču ir dažāda izmēra, savukārt citas lietas tiešām vislabāk ir nosvērt, lai būtu drošs par receptes labu izdošanos. Lai izdodas 🙂
Es modificēju piedāvāto recepti, mandeļu vietā pieliekot žāvētas aprikozes, sanāca gan dikti salda kūka, cukuru vareja pielikt mazāk ka receptē, un citrona glazūras vietā liku paštaisīto jāņogu želeju – gardi!!!!!
paldies par recepti! Es uztaisīju ‘krustojumu’ starp šo un ‘bērnu variantu’ – jo bija paredzēts gan lieliem, gan maziem. Tātad, šajā receptē mandeļu vietā liku miltus, citrona glazūras vietā noglazēju ar apelsīnu sulu (jo citrona vienkārši nebija) un vēl pāri vieglā kārtiņā pārsmērēju putukrējumu (kuru man bija slinkums kārtīgi saputot, tāpēc tas vairāk bija krāsai 🙂
Garšas ziņā brīnišķīga, konsistences ziņā – līdzīgi jau kā te komentēja 25 cm pannā iznāca plāna un nesacēlās (bet tas nekas, pieļauju arī, ka olas nebija saputotas max vajadzigajā singrumā). Bet man arī radās jautājums par eļļu – pielēju pēc receptes, bet tas likās baisi daudz. Ko viņa dod un kas būs, ja būtu mazāk? Laikam jāeksperimentē, kas arī reali paveicams, jo recepte tiešām vienkārši un ātri īstenojama.
Jebkurā gad., paldies vēlreiz, šis blogs ir brīnišīgs idvesmas avots!
Paldies par lielisko recepti.Ļoti, ļoti garšīgi sanāca un vēl tā citron sulas glazūra. Mmmm… Iesaku pamēģināt.
Paldies par recepti – sanāca super! Pa virsu vēl mascarpone+medus – vispār laime:)
Es arī pamēģināju – garšīgi un interesanti. Rīt nesīšu kolēģēm, tad redzēs,ko viņas teiks. Burkānus rīvēju uz smalkās rives, nezinu,kāpēc, un pieliku mandeļu miltus. Nākamreiz blendēšu mandeles.
Hmmm, interesanta ideja pievienot mandeļu miltus.
Arī sastāvdaļas ir niecīgi maz….
Manā burkānkūkas receptē ir daudz kanēļa – tas dos patīkamo smaržu un garšu ! 🙂
P.s. Manas burkānkūkas recepti meklējat 2014.g. Ievas virtuves februāra nummurā !
Paldies par recepti. Mandeļu miltu man nebiija, tā vietā pieliku miltos samaltas auzu pārslas. Un vēl peliku rozīnes. Iznāca looooooti laba. Glazūru neliku, tikai pārlēju ar apelsīnu sulu. Nākošreiz pamēģināšanu glazūru. Un nākošā reize būs drīz 😉
Man šī kūka tik ļoti garšoja, ka gribējās izmēģināt arī ar mandeļu miltiem, kā receptē. Un jāsaka, ka ar auzu miltiem man patika labāk, jo ar mandeļu miltiem kūka ir pārāk trekna.
Beidzot izcepu. Mandeles tik daudz man nebija, piemalu nedaudz pekanriekstus. Kūlu ar rokas putotāju, pieliku mazliet kanēļa un arī šķipsnu sāls, kā arī krietni mazāk eļļas, jo rieksti likās jau gana trekni. Kūka krāsnī smuki pacēlās, sanāca sulīga, smaržīga un arī šorīt brokastīs garšo brīnišķīgi.
Ilgi meklēju labu burkānu kūkas recepti, jo visas par sausu, bet bērnu dzimšanas dienai līkas visveselīgākā opcija. Recepti mazliet pamainiju pēc komentāru izlasīšanas. Taisīju dubultporciju, jo vajadzēja lielu kūku, visu liku 2x vairāk, bet eļļu pieleju 150ml nevis 200ml. Mandeles izmantoju samaltas, bet tikai 250g, otri 250 bija milti un 2 tējkarotes sodas. Tad iebēru klāt sasmalcinātas mandeles, lai ir gabaliņi. Arī cukuru liku pusi brūnu, pusi baltu. Dekorēju ar karameļu krēmu. Sanāca fantastiski, ļoti sulīga un garda kūka. Noteikti cepšu vēl. Paldies
Man arī nebija mandeļu, liku auzu pārslas, ko nebija īsti laika malt. Noriskēju ar veselām un sauju kliju. Burkāni bija smalkie pārpalikumi no sulas spiešanas. Rezultāts super! Pārslas nebija cietas, klijas pārāk nejūt un kopumā kūka gana mitra. Vidū vēl iesmērēju vērīto krēmu un drusciņ aveņu ievārījuma. Nakti noturēju ledusskapī. Viss varbūt ir dikti nesaderīgi ar burkānu kūkas ideju, bet manas improvizācijas rezultāts pazuda minūšu laikā! 🙂