Cepti āboli

Sep 4, 2010 | Receptes, Saldie | 4 comments

Cepti āboli ir veltījums bērnības vasarām, ko pavadīju savu vecvecāku dārzā. Lielā alumīnija bļodā sastūķēti baltie dzidrie, dāsni pārkaisīti ar cukuru un sacepti krāsnī bija ikdienas deserts ābolu sezonas laikā. Rumā mērcētās rozīnes ir mans papildinājums!

Vielas:

āboli, vienalga kādi, vēlams apmēram vienāda izmēra un vienas zortes. nav īsti piemēroti cietie ziemas āboli (piem. antonovkas), jo tie baigi ilgi cepsies
gaišās rozīnes bez kauliņiem
nedaudz ruma vai kāda cita alkohola vai šķidruma pēc jūsu izvēles (var lietot kaut ābolu vai dzērveņu sulu, vai vienkārši ūdeni)
gaišbrūnais cukurs
kanēlis

pasniegšanai – vaniļas saldējums vai putukrējums

Gatavot:

Rozīnes aplej ar rumu, sulu vai ko nu jūs esat izvēlējušies lietot un atstāj uzbriest. Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Ābolus nomazgā un ar mazu nazīti no kātiņa puses izdobj serdi, izkasa sēklas. Piemērota izmēra cepamtrauku izklāj ar cepampapīru (bez tā var arī iztikt. es to izmantoju, lai vieglāk iztīrīt trauku un pie tā nesalīp karamelizētās sulas). Ābolus kārto traukā cieši vienu pie otra, izdobtajās seržu vietās iepilda rozīnes, pa virsu uzber cukuru un liek cepeškrāsnī. Cepšanas ilgums atkarīgs no ābolu zortes, izmēra un jūsu vēlmēm – vidēji lieli baltie dzidrie būs gatavi jau pēc 20 minūtēm, pēc pusstundas tie būs gaužām izjukuši, bet varbūt kādam tieši tādi garšo labāk. Cietākus ābolus būs jācep ilgāk, to vaktējiet paši.

Gatavus pārkaisa ar kanēli un pasniedz siltus vai aukstus, vienus pašus vai kopā ar saldējumu/putukrējumu.

4 komentāru

  1. Diāna

    Es vēl dažreiz bez rozīnēm lieku sadrupinātu marcipānu un pārkaisu ar mandeļskaidām- nedaudz citas garšas nianses. Bet, ja gaidāmi ciemiņi, šitos pašus ābolīšus, sagatavotus tādā pašā veidā, tikai vēl iepriekš nomizotus, pirms likšanas pannā ievīstu kārtainās mīklas kvadrātos (nopērkama saldēta lielveikalos), veidojot tādus kā sainīšus, pārsmērēju ar sakultu oliņu un pasniedzu tāpat kā Krista- vēl siltus, bet ne karstus ar saldējumu. Visiem garšo- garantēju!!! Var arī ar biezu vaniļas mērci. Šāds deserts jau pilnībā var aizstāt kūkas gabalu pie kafijas.

  2. Laura Rumbina

    oo, cepti āboli ir mana aizraušanās – esmu šo procesu saīsinājusi līdz minimumam – sagriežu ābolus uz pusēm, izņemu vidiņus, uzlieku uz šķīvja, pa virsu pārlieku bļodiņu un uz 2 min mikroviļņu krāsnī iekšā ar max jaudu. Kad gatavs, klāt kādu bumbiņu kļavu sīrupa ar valriekstiem saldējuma un ir nu ļooooti ātrs saldais gatavs 🙂

  3. Zane

    Oi, šādi pagatavoti cepti āboli pilnībā mainīja manu priekšstatu par ceptiem āboliem! Bija ļooooti garšīgi un parastā darbdienas vakarā uzbūra svētku sajūtu!

  4. lisbeth

    āboli bija vienkārši ideāli, visiem ļoti garšoja! ar vaniļas krēmu un rozīnēm, kolosāli, mmmmm. negribējās pirkt lielo pudeli ruma, jo rumu nedzeram, iemērcu rozīnes ābolu eau de vie, garša bija super, īpaši, kad āboli atdzisa.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂