Kraukšķīgs cūkas vēders

Jan 29, 2016 | Gaļa, Receptes | 3 comments

Visu janvāri eksperimentēju ar lēni ceptu kraukšķīgu cūkas pavēderi – galvenokārt tāpēc, ka tas ir sasodīti garšīgs, vienkāršs, pieejams un lēts cepetis, kam nav nekā kopīga ar karbonādēm franču gaumē vai citādi sacūkātu cūkgaļu, ko plaši piedāvā sabiedriskās ēdināšanas iestādēs. Piedāvāju jums vairākus variantus, ceru, ka patiks!

P1050218

Vielas:

1-1,5 kg liels cūkas pavēderes gabals ar ādu. es to pērku Jāņa Saukas veikaliņā Āgenskalnā, arī Centrāltirgū tāds ira

 

kāda garšas vielu pasta, piemēram

sauja svaigu salvijas lapu, norīvēta citrona miza, rozmarīns, pāris ķiploka daivas, sāls, pipari, olīveļļa – viss saberzts piestā, sasmalcināts smalcinātājā vai sakapāts un samaisīts kopā

4 ēdk. tahini (sezama sēklu pasta, nopērkama gatava burciņās garšvielu veikalos), 4 ēdk. sojas mērces, citrona un laima sula (vai 2 citronu sula)

Gatavot:

Gaļas gabalu novieto ar ādu uz augšu un ar ļoti asu nazi ādu iegriež rūtiņās vai strēmelēs (skārnī vai tirgū to var palūgt izdarīt pārdevējam). Apmēram tā:

P1050206

Tad apsmērē no visām pusēm ar izvēlēto garšas vielu pastu un satin/ievieto piemērotā glabājamā traukā vai maisiņā un pa nakti vai pusi dienas glabā ledusskapī. Pāris stundu pirms cepšanas izņem laukā, lai gaļa nonāk istabas temperatūrā. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Liek uz folijas izklātā lēzenā cepešpannā ar ādu uz augšu un cep 3 stundas. Tad temperatūru palielina līdz 200 grādiem un cep vēl 15 minūtes – pusstundu, lai āda paliktu kraukšķīga. Pirms sadalīšanas atpūtina. Gardākais cepetim ir kraukšķīgā āda, angliski saukta par crackling!

Oriģinālās receptes, no kurām aizguvu idejas – Nigella Lawson un Melissa Clark.

Vēl vienkāršāk ir cūkas gabalu uz nakti iemērkt spiestā ābolu sulā, pirms cepšanas notecināt un ierīvēt ar sāli un pipariem. Vēl vēl vienkāršāk ir ņemt cūku un ierīvēt tikai ar sāli – arī būs garšīgi! Nākošreiz taisīšu ar “Sirmā un Dreibanta” garšvielu maisījumu cūkgaļai, tam arī jābūt labi. Vārdu sakot – ir varianti.

 

3 komentāru

  1. Jana

    Krista, paldies! Šodien izmēğināšu:)

  2. Krista>Janai

    Jana, kā sanāca?

  3. Ieva

    Ļoti patīk šis krūtiņas pagatavošanas veids! Gatavoju ar sāli un pipariem. Sanāk ļoti garšīgi.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri