Ķirbju risotto

Okt 14, 2010 | Dārzeņi, Receptes, Rīsi

Pēc publikas pieprasījuma cenšos sarūpēt ķirbju receptes… šī ir ļoti laba un vienkārša!

Vielas 3 vidējām porcijām:

apmēram puslitrs dārzeņu vai cāļa buljona (var izmantot kubiņus)
1 neliels sīpols
pāris seleriju kāti (bez tiem var arī iztikt)
100 ml sausā vermuta vai baltvīna (bez tā var arī iztikt)
200 g risotto (Arborio vai Carnaroli) rīsi
300 g ķirbja mīkstuma bez mizas (var ņemt parasto ķirbi vai sviesta ķirbīti)
apmēram 75 g sviesta
apmēram 30 g sarīvēta Parmas vai cita cietā siera
olīveļļa
sāls, pipari pēc garšas
bunte svaigas salvijas lapu (apmēram 10 lapiņas vai vairāk, ja vēlaties to izmantot arī dekorēšanai)

Gatavot:

Ķirbi sagriež mazos gabaliņos un olīveļļā + drusku ūdenī sasautē pusmīkstu – tas prasīs nepilnas 10 minūtes. Uzslida buljonu un tur to katlā karstu. Sīpolu nomizo un kopā ar selerijas kātu sīki sasmalcina, sakapā salvijas lapas. Katlā uzkarsē olīveļļu ar sviesta piku un maisot sautē sīpolu, seleriju un salviju, kamēr sīpols caurspīdīgs. Ieliek katlā rīsus, palielina uguni/karstumu un visu laiku maisot karsē, līdz rīsi sāk sprakšķēt. Pielej vīnu/vermutu, maisa, kamēr alkohols iztvaiko. Tad pielej pirmo buljona kausiņu, samazina uguni uz nelielu un maisot sautē, līdz buljons uzsūcies. Pieliek ķirbi, vēl kausiņu buljona un samaisa. Turpina liet klāt buljonu pa kausiņam, kad iepriekšējais uzsūcies, ik pa brīdim pagaršojot vai rīsi jau nenāk gatavi un vai nevajag piebērt sāli. Ar sāli jāuzmanās, labāk sākumā pielikt nedaudz, tas jāsabalansē gan ar buljonu, gan sieru. Risotto gatavību izlemj katrs pavārs pēc saviem ieskatiem: oficiāli rīsiem jābūt vēl drusku stingriem, galvenais, lai ēdiens nav sauss, bet gan valgs un plūstošs. Kad ir gatavs, noņem no uguns, iemaisa piparus, atlikušo sviestu un sieru, uzliek katlam vāku un ļauj mazu mirklīti atpūsties. Pa to laiku, ja ir luste, vai sarūpēt dekorāciju: pannā uzkarsē neitrālu augu eļļu (piemēram, vīnogu kauliņu) un tajā veikli (pusminūti) apcep pāris veselas salvijas lapas, lai ir kraukšķīgas. Izzvejo no pannas, saliek uz papīra dvieļa, lai uzsūc lieko eļļu, un liek virsū risotto porcijām.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri