Ķirbju zupa

Okt 24, 2010 | Dārzeņi, Receptes, Zupas

Turpinot sezonālo ķirbju tēmu, grūti izvairīties no zupas, ko ar garšvielu un piedevu variācijām var aiznest daudz dažādos virzienos. Piedāvāju savu iecienītāko versiju ar īsteni rudenīgu garšvielu – salviju.

Vielas:

apmēram 700 g ķirbja mīkstuma (bez sēklām un mizas)
apmēram 1,5 l vistas vai dārzeņu buljons (garšīgāk protams ir ar pašvārītu, bet var izmantot arī kubiņus)
sauja svaigu salvijas lapu
1 prāvs sīpols
citi dārzeņi pēc vēlēšanās, piemēram, pāris seleriju kāti, kāds burkāns, pētersīļa sakne
olīveļļa un sviests sautēšanai
sāls un pipari pēc garšas
pasniegšanai, pēc vēlēšanās, skābs krējums, maize, sēkliņas, zaļumi vai kas nu jums ienāk prātā

Gatavot:

Nomizotu un no sēklām atbrīvotu ķirbi sagriež mazākos gabalos. Nomizo un sakapā pārējos dārzeņus, salviju sīki sagriež. Katlā olīveļļā un sviesta piciņā pāris minūtes pasautē sīpolu, tad pieliek pārējos dārzeņus, ķirbi un salviju, pielej buljonu un uz nelielas liesmiņas vāra, līdz dārzeņi mīksti (20 minūtes – pusstunda). Pieregulē sāli un piparus, un tālāk noformē zupu pēc vēlēšanās – to var daļēji vai pilnīgi blenderēt, vienu pašu vai kopā ar krējumu, pasniegt ar skābu krējumu un/vai sēkliņām, grauzdētas maizes gabaliņiem, eļļā kraukšķīgi saceptam salvijas lapām, zaļumiem, vārdu sakot ar ko sirds kāro.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri