Lēcu zupa

Feb 10, 2010 | Dārzeņi, Receptes, Zupas | 8 comments

Aukstā ziemas vakarā, balansējot uz slimības robežas, sagribējās zupu. Pieliekamajā atradu lēcas, Epicurious.com pāris receptes un lūk, kas sanāca:

Vielas:

200 g zaļpelēkās lēcas
1,5 l dārzeņu buljona (no kubiņiem ir gana labs)
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
1 lielāks vai 2 nelieli selerijas kāti
1 burkāns
1 pētersīļa sakne vai liels kartupelis
pāris tomāti (svaigi, vai no bundžas “savā sulā”)
garšvielas pēc patikas – sāls, pipari, šķipsna saberzta čili, pētersīļu zaļumi, timiāna zariņš, laurlapa…
olīveļļa un sviesta piciņa
skābs krējums pasniegšanai

Gatavot:

Ietaisa buljonu. Sīpolu un ķiploku smalki sakapā, selerijas, burkānu un pētersīļa sakni vai kartupeli drusku rupjāk. Katliņā uzkarsē šļuku olīveļļas, iemet klāt sviesta piciņu, un sīpolu, ķiploku un selerijas lēnām uz mazas uguns kādas 5 minūtes sautē, ik pa laikam maisot. Pieliek pārējos dārzeņus un lēcas, pielej buljonu un uz nelielas liesmas daļēji apsegtu ar vāku vāra 45 minūtes. Ja zupa šķiet par biezu (lēcas vāroties uzbriedīs), pielej klāt karstu ūdeni. Beigās noprovē, vai lēcas ir mīkstas un vai nevajag piekoriģēt garšvielas. Tas arī viss!

8 komentāru

  1. Zane

    O, paldies par šo recepti! Atvilknē stāv pirms kāda laika iepirkta lēcu paciņa, uz kuru šad tad domīgi noskatos, nevarot izdomāt pielietojumu. Ideja par zupu šķiet ļoti jauka! 🙂

  2. ilizana

    Lēcas ir kolosāli, bet buljona kubiņš!! Nu to gan esmu simts gadus metusi novārtā, garša sitas visam cauri. Pat ja bioeko kubiņš, tomēr ne. Labāk tad jau tikai dārzeņi, garša būs gana laba, īpaši ja sacep dārzenīšus sviestā.

  3. Krista>ilizanai

    visu cieņu cilvēkiem, kas spēj izvārīt nepieciešamos buljona daudzumus, bet es to nespēju, tāpēc atsevišķās receptēs (zupās, risotto, mērcēs) tomēr izlīdzos ar kubiņiem, ko pērku Biotēkā 🙂

  4. vin.

    bet tas ir vienkāršākais, ko virtuvē vispār var izdarīt – samet visu lielā katlā un ļauj tam vārīties. pats tikmēr dara, ko grib. vēlāk tik nokāš, salej traukos jeb trauciņos un sasaldē. tad katrā reizē paņem vajadzīgo daudzumu, atkausē un izmanto!
    reizi mēnesī vai reizi divos uzvara lielu katlu buljona un dzīvo bez bēdu! 😉
    es tiešām no sirds iesaku – tāpat, kā “nepērciet mīklu veikalos” vai “nepērciet sieru, kas jau ir sarīvēts”.. tā arī, manuprāt, vēl svarīgāk ir tieši neizmantot buljona kubiņus!!
    😉

  5. Linda

    Izdevās pilnīgi lieliski arī ar kubiņiem! Paldies par ideju, ko darīt ar lēcām 🙂

  6. IEVA

    Lieliska zupiņa! Nezinu, Krista, kā tas var būt, bet kā pamēģinu kādu no tavām receptēm , tā gribas to taisīt vēl un vēl.Padies. 🙂

  7. Li Li

    Forsha zupa, paldies par recepti. Neesmu no lielgatavotaajaam, taapeec jo sevishkji prieks par vienkarshu un garshigu eedienu maajaas 🙂

  8. anete

    zupa ļoti garšīga!paldies par dalīšanos ar recepti!

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂