Saldo kartupeļu un sarkano lēcu zupa

Feb 16, 2015 | Dārzeņi, Receptes, Zupas

Atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoju savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!

P1030877

Kad pirms pāris gadiem interneta dzīlēs atklāju šo recepti, nopriecājos par labo ideju zupai pievienot sarkanās lēcas – tās dod ne tikai uzturvērtību, bet padara zupu krēmīgu bez trekna krējuma līdzdalības.

Vielas (apmēram 4-6 porcijām):

1 lielāks vai 2 mazāki saldie kartupeļi (kopā apmēram 350-400 g)
1 burkāns
1 sīpols
pāris šķēles svaiga ingvera saknes
1,5 l dārzeņu vai vistas buljona (es parasti lietoju veģetāros bioloģiskos buljona kubiņus)
50-100 g sarkanās lēcas
sāls un pipari pēc garšas
neitrāla eļļa un/vai sviests cepšanai

pasniedzot var pārkaisīt ar garšaugiem, piemēram, svaigiem dīgstiem, pievienot karoti grieķu jogurta vai skāba krējuma

Gatavot:

Sīpolu nomizo, sakapā, liek zupas katlā un eļļā kopā ar sviesta piciņu sasautē, līdz mīksts un caurspīdīgs. Burkānu un saldos kartupeļus nomizo un sagriež apmēram vienāda izmēra nelielos gabaliņos. Liek klāt sīpolam, pielej buljonu, pieliek ingveru un pusaizvākotu uz nelielas uguns lēni vāra apmēram 15 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.

Lēcas sietā noskalo ar aukstu ūdeni un pievieno zupai, vāra vēl 10 minūtes. Zupu nedaudz atdzesē, izķeksē ingveru un sablenderē, ko visērtāk darīt ar iegremdējamo rokas blenderi. Pieregulē garšvielas un pasniedz!

Ar šo zupu var eksperimentēt daudz dažādos virzienos, piemēram, saldo kartupeļu vietā ņem ķirbi (ļoti labi sanāk ar sviesta ķirbīti), lēcu vietā vai papildus tām ņemt turku zirņus, pievienot ķiploku un/vai kādu sildošu garšvielu, piemēram, karija pastu, čili pārslas vai kurkumu.

Kopīgās zupas izmaksas sanāk nepilni 5 eiro, rēķinot nepieciešamo bioloģiski sertificēto produktu apjomu (lēcām, saldajiem kartupeļiem, burkānam, sīpolam, buljona kubiņiem, ingveram).




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri