Mans mīļākais brīvdienu brokastu ēdiens, jo īpaši tāpēc, ka tās parasti taisa mans vīrs 🙂
Pirms kāda laika Twitterī manīju saraksti par tēmu “cik grūti izcept labas plānās pankūkas, jo tās vienmēr izjūk/saplīst”, tapēc gribu piedāvāt savas ģimenes recepti, kas pārbaudīta 10 gadu garumā. Recepti atradām grāmatiņā, kas nāca līdzi blenderim. Kāds gan blenderim varētu būt sakar ar pankūkām, jūs varbūt brīnīsieties. Sakars ir tāds, ka ar blenderi vislabāk var mīklā iejaukt maģisko sastāvdaļu, kas šajā gadījumā ir sviests – tas gan padara pankūkas elastīgas, gan garantē, ka tās cepšanas procesā nelips pie pannas un nesaplīsīs (cepot pannu vispār nav nepieciešams ietaukot).
Vielas:
1/2 l piena
2 olas
200 g miltu
50 g sviesta (jāņem tiešām īsts, kvalitatīvs sviests, nevis margarīns vai augu tauku pasta)
pa nelielai šķipsniņai sāls un cukura
Gatavot:
Blenderī liek olas, pienu, garšvielas un sviestu (aukstu, var ņemt taisni no ledusskapja), un sāk kult. Pakāpeniski pievieno miltus un visu labi sakuļ. Vislielāko pieejamo pannu labi uzkarsē un ar kausiņu lej virsū mīklu, to vienmērīgi izlīdzinot, kustinot pannu. Lai pankūkas sanāktu iespējami plānas, jācenšas liet iespējami nedaudz mīklas – tieši cik, atkarīgs no pannas izmēra, to jūs paši pēc pirmās pankūkas sapratīsiet un varēsiet piekoriģēt. Pankūka izcepsies ļoti ātri, faktiski tiklīdz tā ir izlīdzināta, jāsāk jau skatīties, vai nevajag griezt otrādi.
No šāda mīklas daudzuma sanāk apmēram 10-12 pankūkas. Ja ar to nepietiek, ļoti vienkārši ir palielināt mīklas apjomu par trešdaļu (+ 1 ola, 25 g sviesta, 250 ml piena, 100 g miltu) vai divām.
Esmu šīs pankūkas taisījusi arī ar griķu miltiem – sanāca labas, griķu garšu jūt cauri diezgan spēcīgi, tāpēc tās noteikti nepatiks griķu nīdējiem.
Der arii rokas blenderis? Un panna labaak ja ir bez augstam malaam, vai ne? Biju sadomaajusi pirkt crepes cepamo mashinu ebay, plano pankuku milestibas deelj, bet varbut pirms tam jaizmegina tava recepte!
Ņu tad divas lietas:
1. Par pankūku plīšanu atbild nevis taukvielas, bet gan olas un miltu lipeklis (nu +/-)
2. Piens deg. Pēc definīcijas. Pankūkas, kurās tiek izmantotas piens iegūs nelielu deguma piegaršu.
Manas 20 gados pārbaudītās un noslīpētās receptes pienesums šai būtu:
a) ņemt par vienu olu vairāk
b) piena vietā salds krējums, ūdens un olīveļļa… (zinu, ka nav labi mikseet dzīvnieku un augu taukus, bet common – neviens tak nesagaida, lai pankūkas būtu veselīgas… )
Un jā – blenderējot produkti var izmainīt molekulu, sastāvdaļu formu – tāpēc atbilde ir pareiza jaukšanas secība. jo kāpēc tiek lietots blenderis? nu ja! lai nebuutu kunkulji… Tātad, pareizā jaukšana – miltus ar ūdeni atjauc biezā putrā – no ūdens veidojas viendabīga masa.
Es lietoju konusveida blenderi, ar rokas neesmu provējusi, bet droši vien der tas arī – noteikti izmēģini un padalies ar pieredzi, kā sanāca! Esmu skeptiska par speciālām mašīnām bez ļoti nopietna iemesla kamdēļ tās būtu nepieciešamas, vairumā gadījumu tas ir naudas izvilināšanas triks. Ja ir kvalitatīva parastā panna ar vidēji augstām malām, visam jāsanāk OK!
Nevaru piekrist Lacim par pienu – deguma piegaršu nekad neesmu jutusi… Blenderis šajā gadījumā galvenokārt tiek lietots, lai vienmērīgi iemaisītu sviestu, ko savādāk nevarētu panākt.
Klau, bet kā ar sāli un cukuru? Vai tos nemaz nevajag pievienot?
prieks tiem, kam majas nav svarinu – cik glazes vai tases miltu ir janem lai butu tie 200 g? es dzivoju amerika, izmantoju sejienes mertases (cups)…
nelietoju “cups”, nemācēšu teikt, bet par dažādu mērvienību atbilstībām atbildi var viegli atrast ar Google palīdzību, piemēram šeit:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20071224182324AANYYIp
es nelieku, bet Tu protams vari pielikt pēc patikšanas!
Par pienu un deguma garšu pilnīgs sviests.
Njā, nekas vairs nebūs kā agrāk 🙂 Turpmāk plānās pankūkas mūsmājās tiks ceptas atbilstoši šai receptei.
Es ņemu glāzi (lielo, graņonku) miltu, glāzi piena, mazliet ūdeni (ja pārāk biezs sanāk) vienu olu, mazliet sāli, dažas karotes cukuru, divas ēdamkarotes eļļu un maisu ar roku. Sanāk biezaķas kā Tev bildē, bet vismaz var zapti normāli ietīt.
Un vēl – plānās pankūkas ar šokolādes sviestu (piem. nutella vai līdzīgiem) svētdienas rītā, gultā un kopā ar kafiju un TV ir… Nu jūs sapratāt… 😀
Jā, plānās pankūkas ir lielais pārbaudījums daudziem. Man ir paveicies mantot gadu desmitos pārbaudītu recepti un pati jau vismaz 10 gadus veiksmīgi to izmantoju. Līdzīga Kristas receptei, bet bez sviesta.
Sakuļ vienu ola ar cukuru un šķipsniņu sāls. Pielej nedaudz piena un sajauc. Tad ber miltus, līdz mīkla kļuvusi bieza un viendabīga. Pēcāk mīklu ar aukstu ūdeni šķaida, līdz tā kļuvusi pietiekami šķidra. Pēdājais – pielej eļļu un iejauc mīklā. Tad ļauj mīklai pus stundu aukstumā atpūsties. Un pēcāk jau tikai cepšanas vaina.
Ar mazliet eļļas pannu ietaukoju tikai pirmajai pankūkai, pēc tam jau pietiek ar to eļļu, kas piejaukta masai.
Man patīk gatavajās pankūkās ievīstīt arī rīvētu sieru ar šķiņķīti un vēl mazliet pasildīt.
Dievīgas brīvdienu broakstis!
Krista, paldies!
Plānās pankūkas cepu 15 gadus, likās baigi labās, bet šī recepte ir vnk super! Pankūkas sanāca dievīgas, turpmāk tikai tā!
O man prieks, ka labi sanāca, liels paldies par atsauksmi 🙂
Krista, nu super vienkārši un ātri! turpmāk arī mūsmājās šīs būs tradicionālas brokastis kombinācijā ar brūkleņu ievārojumu.. mmmm.. mmmmmmmmmmmmm… 😀
recepte nodota vīrietim un līdz ar to arī izpildījums! 🙂
Labās atsauksmes ir pilnīgi noteikti pelnītas!
To, ka mīkla labi turas kopā dod šķisniņa sāls! Vajag kādreiz seriālu vietā skatīties arī ko jēdzīgu piemēram Discavery.
Milti, ūdens, sāls, cukurs, karote vai mikseris slinkajiem. Viss, kas vajadzīgs labām plānām pankūkām. Ja gribas dažādot garšu – kanēlis, vaniļas cukurs.
Taukviela pannā uz katrām 10 pankūkām pa 3 pilēm.
Nevajag sarežģīt vienkāršas lietas!!!
Būs jāpamēģina! Izklausās gardi 🙂 Sastāvdaļas jau iepirku 🙂 Paldies!
nopirku vakar vēl speciālo plāno pankūku pannu un šorīt nespēju ticēt savām acīm, cik plānas pankūkas izcepu! manai gaumei nākamnedēļ pielikšu klāt arī mazliet garšvielu. ar rokas blenderi arī viss izdevās. paldies par recepti!
Paldies par recepti! Sanāca burvīgas pankūkas.
super recepte! super pankūkas sanāca! liels prieks :)))
Paldies par recepti! Sanaca, ipasi erti ir miklu liet pa tieso no blendera kruzes uz pannas. Loti labs risinajums, ja ir jacep lielakam cilveku skaitam, iet atri, un bez taukvielam, jo sviests jau rada pareizo konsistenci.
recepte vienkārši super izcepām ļoti gardas pankūkas.!;)
Nekad gan nebiju sūdzējusies, ka man nesanāktu pankūkas, bet pamēģinot šito… the best! 🙂 Paldies! 😉
Produktu mērvienības – mililitri, grami, karotes, glāzes
Ja vēlaties pagatavot ko garšīgu, bet receptē kādai no sastāvdaļām ir norādīts noteikts daudzums gramos un mērglāze mājās nav atrodama – neskumstiet un ieskatieties produktu mēru un masas salīdzinājuma tabulā.
Piemēram: ja receptē ir norādīts, ka ēdiena pagatavošanai nepieciešams 100 g miltu, ieskatieties tabulā pie miltiem, putrimiem un pākšaugiem sadaļā Kviešu milti. Tur ir redzams, ka vienā ēdamkarotē ietilpst 25 g miltu. Tātad, lai mēs iegūtu 100 g, mums ir nepieciešamas 4 ēdamkarotes miltu. Pavisam vienkārsi un parocīgi!
Milti, putraimi pākšaugi
Glāze (250ml) Ēdamkarote Tējkarote
Produktu masa gramos
Kviešu milti 160 25 10
Kartupeļu ciete 200 30 10
Manna 200 25 8
Miežu putraimi 180 20 8
Grūbas, rīsi, prosa 230 25 8
Griķi 220 20 8
Auzu pārslas 90 15 4
Pupiņas 220 30 10
Zirņi 200 28 7
Šķeltie zirņi 230 29 9
Piens, piena produkti, tauki Glāze (250ml) Ēdamkarote Tējkarote
Produktu masa gramos
Piens 250 20 5
Kefīrs 250 18 5
Rūgušpiens 250 18 5
Paniņas 250 18 5
Jogurts 250 18 5
Iebiezināts piens – 30 12
Saldais krējums 250 15 5
Skābais krējums 250 25 10
Majonēze 230 15 4
Kausēts sviests, tauki, augu eļļa 240 20 5
Sviests 210 20 10
Eļļa 240 17 5
Cukurs, sāls, garšvielas
Produktu mērvienības – Cukurs, sāls, garšvielas Glāze (250ml) Ēdamkarote Tējkarote
Produktu masa gramos
Smalkais cukurs 200 25 10
Pūdercukurs 180 15 8
Medus 325 30 10
Sāls 320 30 10
Malti melnie pipari – 12 6
Magones 114 17 4
Citronskābe – 25 8
Dzeramā soda – 28 12
Tēja – 28 3
Kafija (malta) – 20 8
Kakao – 20 10
Želantīns (pulveris) – 15 5
Rīvmaize 150 18 5
Rozīnes 165 25 –
Etiķis 250 15 5
Tomātu sula 250 20 8
Tomātu biezenis 220 25 10
Tomātu pasta 230 30 10
Sinepju pulveris – – 2
Sinepes – 25 4
Kanēlis – 20 8
Krustnagliņas – 20 4
Sasodīts! Man nevienas pankūkas nav vēl tik ļoti plīsušas! Taisīšu jaunas bez tā sviesta.. :@
Mans tetis nez kapec pieliek skipsninju cepamas sodas 🙂
ari musmajas sis nu bus TOP pankukas – smarza, krasa un garsa ar to druscinu sviesta vnk fantastiska!!! Plus patiesam nelietoju ne pili taukvielu panna 🙂
Paldies!
Izmēģiniet jau gatavu pankūku salocīt 4 daļās, iemērkt sakultā olā un apcept! Garšīgi!
Viena no labākajām plāno pankūku receptēm. Paldies!
Liels paldies, laba recepte. Sanaca tiesham planas pankukas….
Nu jau mēnesi šīs ir arī mūsu svētdienas rītu pankūkas. Man prieks, ka nu ir atradies pielietojums lielajam blenderim, kura karstākais darbalaiks līdz šim bija saldējuma kokteiļu sezonā. Paldies par šo recepti!
Man prieks, ka patīk un noder 🙂 Blenderi ne-kokteiļu sezonā var nodarbināt arī, taisot smūzijus jeb “mūzijus”, kā Elza tos sauc: sakuļ grieķu vai kādu citu bezpiedevu jogurtu ar svaigām vai saldētām ogām (es nesezonā ņemu mellenes vai zemenes taisni no saldētavas), banānu, kādu sulu/nektāru (piemēram apelsīnu vai persiku vai mango) vai pienu un gatavs! Ja nu dikti gribas saldāku, var piešaut kādu šļuku kļavu sīrupa.
Laba recepte- sviests tieshaam dara garshiigas pankuukas
tā kā nevarēju lietot ne pienu, ne sviestu, noimprovizēju aizstājot ar ūdeni un vīnogu kauliņu eļļu. nejuka, pie pannas nelipa (tikai pašā sākumā mazliet eļļas uzlēju). vienīgi pielikt pavairāk sāli, cukuru gan prasījās. bet tas laikam arī atkarīgs no tā, ar ko kopā pēc tam pankūkas ēd.
šorīt izmēģinājām – sanāca lieliski! ļoti garšoja!
Pankūkas gatavoju tikai pēc šīs receptes un tās sanāk dievīgas!Mazliet gan pielieku vaniļas cukuru,bet rezultāts ir ideāls!:)Un vīriņa sirdi tieši ar pankūkām esmu līdz galam ieguvusi!!!Paldies Krista!:)
Nu, meitenes!
Vai tiešām jūs domājat, ka vīri iet pie mīļākajām plānās pankūkas ēst?
Baigais mikslis sanāca. Sakūlu pienu ar olām,kad konstatēju,ka kviešu milti beigušies!!! Pieliku rudzu…. Labāk nemēģiniet! 🙂 gaidu mājās vīru ar kviešu miltiem 🙂
Ir! Super!!!
Ilgi briedu uz pamēģināšanu. Šorīt nolēmu izmēģināt – dēls pieteicās palīdzēt mīklas maisīšanā ar mikseri ( rokas ) Atziņas 1) aukstu sviestu iemaisīt tomēr ar rokas mikseri ( ne blenderi) ir tikpat kā neiespējami
2) saslaukot no grīdas un virtuves skapīšu sienām un krēsla uz kura stāvēja miksera operators 3/4 no sākotnējās masas daudzuma ( dēls- 4 gadi pamanījās maisot visu bļodu nogāzt no galda) bļodā pāri paliek tik daudz lai sanāktu ~3 pankūkas… 😀
3) pēc virtuves grīdas, mēbeļu uzkopšanas un atlikušās pankūku masas izcepšanas un izbarošanas bērniem, pašam vēsu prātu pārlasīt vēlreiz receptes sastāvdaļas, jo –
4) ja ir bada sajūta un taisat 2x mīklu pārliecinaties ka pievienojāt visas sastāvdaļas- es piemēram aizmirsu 2 Olas
Neskatoties uz to ka 2x taisot bija mīklas masa bez olām – pankūkas sanāca – ēst varēja , pats un bērni nepamanījām neko savādu 😀
Tagad kad pirmās reizes ir paspēts kaut ko sačakarēt ar 3x piegājienu taisīšu arī sievai, šoreiz ievērojot iepriekš pieļautās kļūdas – vajadzētu būt vēl labāk
Vislabākās plānās pankūkas iznāk, ja piena vietā lej ūdeni. Nekad neplīst, kraukšķīgas maliņas. Tādas cep mana mamma.
Sanaaca kaa gaidiiu gaisiigas plaanas pankuukas. es gan sviestu neliku (iztiku ar augu ellju)
un japievienojas pārējiem komentāriem ka no piena deguma piegarša tiešām nav 100%
man normāla panna nerauj neko klāt 😀
un nekas “neplīsa” jo pareizās mīklas proporcijas.
Prieks 🙂 klau, cik daudz eļļu liki sviesta vietā?
Manas favorītpankūkas ir plānās pankūkas. Vienā mājas sakopšanas talkā kāda dzīvokļu īpašniece talkotājus cienāja ar kraukšķīgām plānajām pankūkām.
Paldies! Pie šīs receptes es arvien atgriežos. Nekas neplīst un nedeg. Ātra, vienkārša un garšo visiem 🙂
Šī pankūku recepte (gan nākusi no citiem avotiem) ir arī mūsmājas klasika. Vien miltiem lietojam pašu maltus speltas miltus, esam maluši un lietojuši arī rudzu un griķu miltu kombināciju un arī garšo labi. Pamatā cepam ar speltu, kazas pienu un 3 lielām pīļu olām (uz litru piena) 4 vistu olu vietā, jo meitai alerlgija uz vistu olām un govs pienu. Ziemas periodā, kad nebija dabūjams normāls (lasi, lauku) kazas piens un pīļu olas, cepu ar tām pašām proporcijām, bez olām, bez piena (tikai tad mīkla pēc iejaukšanas jāpatur vismaz pusstundu, lai milti “sabriest”) un arī garšoja labi.
Lies liels paldies. Patiesiba jau 4 gadus cepu pankukas pec sis receptes. Ne reizes nav nogajis greizi. Super ka padalijies.
Paldies, šī ir vislabākā recepte, ko esmu atradusi, vairākas reizes jau sekoju un izdevās lieliskas, biezums tieši tāds, kā vajag.
Paldies, vakar izdevās ideālas plānās pankūkas, turpmāk mūsmājās šī recepte ir uz palikšanu!??