Veikla, veģetāra zupa cepešu nomocītiem vēderiem jaunā gada sākumā!
Vielas:
3 lieli puravu kāti
3 kartupeļi
1,5 l dārzeņu buljona (no kubiņiem ir gana labs šai vajadzībai)
vīna glāze (apmēram 150 ml) sausa baltvīna
pāris ēdamkarotes olīveļļa
nedaudz sviesta (ēdamkarotes izmēra pika)
pāris melnie piparu graudi
sāls un malti melnie pipari pēc garšas
pasniegšanai – pētersīļu zaļumi un skābs krējums
Gatavot:
Puravu balto un gaišzaļo daļu sagriež plānās ripiņās, vaktējot, vai zaļajā galā starp kārtām nav sakrājušās smiltis – tad jāatloba un jānomazgā. Katlā uz lēnas uguns uzkarsē olīveļļu un sviestu un puravus kādas 10 minūtes maisot sautē, līdz tie mīksti. Pielej vīnu un ļauj, lai gandrīz viss novārās – alkohols iztvaikos, atstājot zupai savu garšu, kas arī ir mērķis. Tad liek klāt nomizotus un nelielos gabaliņos sagrieztus kartupeļus, pielej buljonu, pieliek drusku sāli, piparu graudus un visu vāra uz nelielas uguns apmēram pusstundu. Pagaršo, pieregulē sāli, un pasniedz ar skābu krējumu un svaigiem pētersīļu zaļumiem.
Puravi+kartupeļi ir klasika/pamats, ar ko var tālāk spēlēties pēc patikas un atkarībā ledusskapja satura. Piemēram, papildināt ar citiem dārzeņiem – pētersīļu sakni (izskatās kā balts burkāns), pastinaku (tāds pats kā pētersīlis, tikai iedzeltens), tomātu (vārīšanās beigās no zupas jāizzvejo miza) u.c. Lejiet klāt baltvīna vietā sauso vermutu, vai nelejiet nemaz, vai piemetiet klāt timiāna zariņu vai kādu citu garšaugu. Britu pavārs Naidžels Sleiters (Nigel Slater) iesaka šādai zupai vārīšanās sākumā piemest klāt sakaltušas Parmezāna siera miziņas, ko šim nolūkam krāt ledusskapī. Miziņas virumam piešķir jauku noti, tikai, kad zupa gatava, tās jāizķeksē no katla laukā. Zupu, protams, var arī blenderēt, ja ir patikšana.
Šis tiešām laikam ir pamatu pamats. Arī Julie&Julia grāmata sākas tieši ar šo recepti.
Apsveicu un lai veicas ar blogu!
Kad izlasiju paraugu, uztaisju šo zupu jo tirgū ieraudziju garus, garus puravus! Ņam, ņam, ēdu trīs dienas un valdzināju darba kolēģus ar smaržām . . . . .
Tieši vakar nopirku puravus & prātoju, ko garšīgu lai uztaisa!
vai patisons nav domāts pastinaks?.,
vai patisons nav domāts pastinaks?.,
Krista,Tu esi rakstniece..īsta
brīnišķigi..man patīk lasīt..
nopirku jaunus zupas šķivjus un domāju svētdien pameklēt kādu
labu recepti..un re,te tā ir..paldies..
lai Tev jaukas emocijas!
Patisons nu gan nav tas pats, kas pētersīlis tikai iedzeltens! Tas, kas līdzīgs pētersīlim, ir pastinaks. Patisons ir neliels, krokots un pēc garšas/miesas vairāk līdzīgs kabacim vai cukini.
jums taisnība par to pastinaku, mūždien šitos jaucu… paldies par norādi, izlaboju receptē!
Es līdzīgu zupu taisu sen, bet vienmēr blenderēju un pasniedzu bez krējuma, ar svaigi uzmaltiem melnajiel pipariem. Ļoti diētiska krēmzupa, un ļoti garšīga. Interesanta ir ideja par siera miziņām, būs kādreiz jāpamēģina.
Vakar gatavoju šo zupu, sanāca ne tik teicami, kā citas receptes no Tava bloga: vai nu tie puravi īsāku brīdi vieni paši jāsutina, vai vīnu vajag niknāku, asāku, raupjāku…Bet doma bija laba un nākamā zupa noteikti sanāks. Paldies par jauko blogu.
Ļoti, ļoti garšīga biezzupa sanāca! Vienmēr patīkami, ja tik nedaudzas sastāvdaļas dod tik labu iznākumu. Tagad sakārojās kādu sīpolzupu izvārīt – vai par to Tev nav kādas idejas?