Rupjmaizes biskvīta rulete, vai torte

Dec 15, 2016 | Kūkas, Receptes

Adventes laikā šo ruleti (vai torti) man nākas taisīt ik pārdienas, jo visi to pieprasa kā ciemakukuli. Ar samazinātu cukura daudzumu taisu to bērnu ballītēm un dodu līdzi Elzai uz bērnudārzu – visi mazie parasti ir sajūsmā. Recepte ir viegla un labi pakļaujas improvizācijām!

Rupjmaizes biskvītu man iemācīja taisīt mamma. Manā bērnībā viņa uz Ziemsvētkiem parasti cepa rupjmaizes torti, biskvīta kārtām pa vidu smērējot brūkleņu zapti un putukrējumu. Torte vienmēr tika dekorēta ar mandarīnu šķēlītēm, jo toreiz tie bija vienīgie pieejamie augļi. Rulete ir parocīgāks formāts, kādā tās pašas garšas savienot kopā veidā, ko vieglāk transportēt uz ciemiem.

Piedāvāju savu jaunāko variantu šim biskvītam, lūdzu eksperimentējiet ar pildījumu pēc sirds patikas – versijas ir bezgalīgi daudz!

Vielas

1 biskvītam, kas cepts 40×30 cm cepešpannā. to pašu apjomu var cept lielā apaļā formā ar noņemamu malu, tad sanāks ripas vai kantaini gabali tortei

5-6 olas (ja ņemsiet 6, biskvīts būs drusku biezāks)
4 strīķētas ēdamkarotes cukura (man patīk lietot gaišbrūno Demerera, bet var protams lietot arī balto, vai balto+brūno, kombinējot pēc patikas)
6-7 strīķētas ēdamkarotes rupjmaizes rīvmaizes (rīvmaizi ņemiet 1 ēdamkaroti vairāk, kā olu skaits). rīvmaizi var nopirkt gatavu, Lāču ceptuve to tirgo nelielās paciņās, ko var dabūt gan lielākajos veikalos, gan Lāču veikaliņos
pa šķipsniņai garšas vielas – rīvēts muskatrieksts, pūderingvers, kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari. ņemiet visas, vai tikai daļu, pēc patikas un pieejamības

krēmam :

250 g Mascarpones siera
100 ml saldā krējuma (35%)
drusku sarīvēta citrona miziņa un/vai ēdamkarote citrona sulas

pildījumam papildus krēmam vēl var izmantot kādu zapti (piemēram brūkleņu vai dzērveņu), svaigas ogas, želeju (es nupat izprovēju bioloģiskās saimniecības “Indrāni” pīlādžu un jāņogu) vai ko citu, piemēram kiršā mērcētus ķiršus

Gatavot:

Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Biskvītam bļodā ar mikseri puto olas ar cukuru, līdz gaišas un pūkainas (vismaz 10 minūtes). Pa karotei ieputo iekšā rīvmaizi, pievieno garšas vielas. Lej uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un vienmērīgi izlīdzina:

biskvīts pirms laišanās krāsnī

Cep 15 minūtes. Vēl siltu sarullē ar visu cepampapīru (no garākās malas paralēli darba virsmai/jums). Tas nepieciešams, jo pilnīgi atdzisušu biskvītu sarullēt būs grūti, tas var salūzt. Kad biskvīts atdzisis, papīru lēnām noloba nost – tas jādara uzmanīgi, jo ātri raujot, riskējiet noraut biskvītam ādu (kā man tas gadījās, bildē var redzēt, ka viens biskvīta rullis ir drusku sabojāts). Nolobīto biskvītu atkal sarullējiet, satiniet papīrā un paglabājiet, kamēr ir gatavs pildījums.

viens biskvīts ir skaisti gluds, kamēr otrs drusku ieskrambāts

Ja vēlaties papildus krēmam biskvītu piesūcināt ar zapti vai želeju, to dara pēc atdzišanas – uz biskvīta vienmērīgi izsmērē pāris karotes ar zapti/želeju un atstāj pusstundu sasūkties.

Krēmam visas sastāvdaļas saputo, līdz iegūta bieza konsistence.

(iepriekš piesūcināto) biskvīta rulli vienmērīgi pārsmērē ar krēmu. Krēmam pa virsu saliek ogas vai augļus, ja tos izlemjat lietot. Ja lietojat konservētus ķiršus (vai ko citu), tos iepriekš sietiņā notecina.

Kad pildījums uzsmērēts, biskvītu cieši sarullē, atkal satin papīrā un varbūt vēl arī folijas gabalā kā konfekti, un liek ledusskapī, lai sasūcas garšas. Vislabāk ruleti atstāt vēsumā uz nakti, tad nākošajā dienā pirms pasniegšanas griež biezās šķēlēs. Priekā!




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri