Vielas:
Svaigas spinātu lapas, liela kaudze, jo sautējot tās saplok
Olīveļļa, sviests cepšanai
Sāls un pipari pēc garšas
Sāls un pipari pēc garšas
Gatavot:
Spinātus pārlasa un rūpīgi nomazgā aukstā ūdenī, jo to lapu krokās mēdz aizķerties smiltis. Nosusina. Lielā pannā vai katliņā uzkarsē šļuku olīveļļas, iemet sviesta piciņu, krāmē iekšā spinātus un uz vidēji lielas uguns sautē pāris minūtes, visu laiku maisot/ izcilājot tā, lai lapas vienmērīgi saplok un sautējas ūdenī, kas izdalīsies no spinātiem. Beigās uzkaisa sāli in piparus. Pasniedz kā piedevu pie vārītiem kartupeļiem un/vai gaļas ēdieniem.
Vēl viens mans iecienīts spinātu gatavošanas veids ir jaunas spinātu lapiņas uzlikt virsū tikko vārītiem, nokāstiem un nosusinātiem kartupeļiem katlā, kam uzlikts vāks. Karstajos garaiņos spināti notvaicēsies pāris minūtēs, un tos var ņemt un pasniegt kopā ar kartupeļiem.
Es mēdzu apsautēt tikai mazā sviestiņā un ar pavisam niecīgu drusciņu ķiploka. Bet tā jau gaumes lieta.
Ljoti garsiigi ir ja pielej ‘sljuku’ saldo kreejumu, var arii muskatriekstu pieriiveet, njamm. Perfekti iet kopaa ar kaadu balto zivi:).