Spaghetti alla Puttanesca

Jan 10, 2010 | Makaroni, Receptes | 10 comments

Šī spageti ēdiena nosaukums tulkojumā burtiski nozīmē “mauku spageti”, jo, kā vēsta leģenda, Itālijā tos vārīja bordeļos, lai ar smaržu pievilinātu klientus.


Man liekas, ka tā ir jauka tomātu mērce nūdelēm, kas turklāt izmanto manu jaunāko mīļāko vielu – anšovus, ko pa īstam atklāju Sicīlijā.

Vielas (2 personām):

6 anšovu filejas (tie dabūnami burciņās, iekonservēti eļļā)
1 liela vai 2 mazākas sakapātas ķiploka daivas
2-3 maziņi saberzti kaltēti čili pipari, vai apmēram tējkarote čili pārslu (NE pulveris!)
1 200-gramu bundža tomāti savā sulā (veseli vai kapāti, bet noteikti mizoti)
sauja rupji sakapātas melnās olīvas, bez kauliņiem
apmēram 50 ml sausa sarkanvīna
ēdamkarote mazo marinēto kaperu
olīveļļa

spagetti vai kādi citi makaroni

Gatavot:

Uzliek vārīties makaronus. Olīveļļā uz nelielas liesmas katliņā vai dziļākā pannā sasautē ķiploku un čili, pievieno anšovus un maisot sautē pārīs minūtes, līdz anšovi izšķīst. Pievieno tomātus un vīnu, labi samaisa, ļauj pavārīties uz mazas liesmiņas nepilnas 10 minūtes, līdz mērce drusku sabiezē. Beigās iemaisa iekšā kaperus un olīvas. Nokāš makaronus un samaisa ar mērci. Lūk, cik vienkārši!

NB! Dēļ anšovu un kaperu sāļuma, un čili piparotības, sāli un piparus šim ēdienam vēl papildus klāt likt neieteiktu!

Šīs receptes nianses dažādos avotos drusku atšķiras. Bez sarkanvīna labi var arī iztikt, un es personīgi vienmēr nelieku klāt arī olīvas (bildē, par piemēru, olīvas iztrūkst).

10 Comments

  1. Lisbeth

    pagatavoju, tiesham loti garshigi un vienkarshi! galvenais, ka garshoja musu gimenes lielakajam pavaram. tikai es nemu nevis kaltetu, bet svaigu chili. Seklas, protams, iznemu. un anshovi, mmmnjamm njamm.

  2. Krista>Lisbeth

    Super, man prieks, ka labi garšoja 🙂 paldies par atsauksmi!

  3. vin.

    meitenes, runājot par anšoviem, kur rīgā pērkat patiešām labus anšovus?? (nevis tadas, kas drīzāk ir par anšoviem nosauktas ķilavas)…

  4. Krista>Vin

    Stockmann, Sky un Gastronomā papildus ķilavām, kas izliekas par anšoviem, parasti ir arī īstie.

  5. Kristīne

    tie, kas ir reaton bundžiņās, tie neskaitās?

  6. Krista>Kristīnei

    Nē neskaitās, tās Reaton bundžās ir versija par ķilavām – anšovi ir pavisam cita štelle.

  7. JANČIKS

    Nu ziniet -nezinu kas ti Jums par čilli – es saberzu divus mazus no Itālijas un asums tāds, ka diemžēl neviens nevar dabūt iekšā.
    Pie tam man patīk ass.

  8. Krista>Jančikam

    Par saviem čili zinu visu, izklausās, ka Jūs nekontrolējat savējos 🙂

    Čili piparu asums mēdz būt atšķirīgs atkarībā no šķirnes, izmēra utt., tāpēc katram pavāram jābūt lietas kursā, kādus piparus viņš izmanto, cik tie ir asi, un kā tos dozēt atbilstoši savai gaumei.

    Vēlu veiksmi un atgūt kontroli pār čili pipariem!

  9. lisbeth

    esmu novērojusi, ka, jo mazāks čili, jo asāks. tā divi mazi čili var tiešām izrādīties letāli. es parasti ņemu tādus vidējus.

  10. Zane

    Paldies par recepti un ideju! Itāļu ēdienu aromāts nu valda pie mums Ziemassvētku gaidīšanas laikā 🙂

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂