Piedāvāju jums labāko, veiklāko un vienkāršāko Tiramisu recepti, kādu man gadījies uziet.
Tā varbūt nav ļoti autentiska, bet vēlaizvien izcili garšīga un to var uztaisīt pusstundas laikā! Receptē izpaliek olu dzeltenumi un to kulšanas karsta ūdens peldē, bet kuram gan mūsdienās vajadzīgs lieks holesterīns, ja bez tā šajā gadījumā var iztikt, nekompromitējot garšu? Receptes avots: grāmata “Basic Italian”, šajā sērijā ir vēl dažas ļoti foršas pavārgrāmatas, piemēram “Basic Asian”, “Basic Baking” un “Party Basics”.
Vielas:
1 400-g paka ar Savoiardi (dāmu pirkstiņu) cepumiem
500 g Mascarpones siera
300 ml saldā krējuma
5 ēdamkarotes pūdercukura (vai vairāk, ja ir vēlēšanās)
apmēram 250 ml atdzesētas espresso kafijas
no 1 citrona norīvēta miziņa un apmēram 2 ēdamkarotes sulas
1/2 vaniļas pāksts vai naža gals vaniļas cukura
tējkarote kvalitatīva kakao pulvera
Gatavot:
Uzvāriet un atdzesējiet kafiju, vai arī nopērciet pa ceļam uz mājām kafejnīcā lielu papīra krūzīti pilnu ar espresso. Es zinu, ka daudzas pavārgrāmatas iesaka izmantot šķīstošo kafiju, bet man neliekas, ka to vispār var dzert – kur nu vēl izmantot šādā desertā!
Krēmam lielā bļodā Marcarponi, krējumu un cukuru ar mikseri lēnām saputo – ja puto uz visātrākajiem apgirezieniem, nošķīdīs visas malas, turklāt jūs riskējat sakult sviestu. Pieliek klāt citrona miziņu, sulu un no gareniski pārgrieztas vaniļas pāksts izskrāpētas sēkliņas (vai attiecīgi vaniļas cukuru), nogaršo vai ir gana salds. Krēmam jābūt tādam mīkstam, ne galīgi stīvam – pāris minūtes ir viss, kas tam nepieciešams.
Dziļā stikla traukā apakšā saliek pirmo kārtu cepumu, un viegli aplaista ar daļu kafijas. Es pēc pirmā pārlējiena trauku drusku pagrozu uz visām pusēm tā, lai kafija vienmērīgi uzsūktos. Tieši cik daudz kafijas laistīt ir grūti pateikt, tur jāskatās ar kritisku aci un jāvērtē: cepumiem jābūt vienmērīgi samirkušiem, bet tiem nevajadzētu gulēt peļķē. Labāk sāciet ar mazāku kafijas apjomu, un ja šķiet, ka vajag vēl, pielejiet vēl drusku, atkal pagroziet, un gan jau būs labi! Man tas šķiet vienkāršākais cepumu samitrināšanas veids, doma par katra cepuma mērcēšanu kafijā ar cerību, ka tas pirkstos neizšķīdīs, mani biedē.
Kad pirmie cepumi samērcēti, tiem virsū uzmanīgi klāj krēmu, vienmērīgi izsmērējot. Jāizlieto apmēram pusi krēma. Tad krēmam virsū klāj vēl vienu cepumu kārtu, ko arī aplaista ar kafiju. Nevajadzētu satraukties, ja kafija paliek pāri – labāk ka tā, nekā, ja pietrūkst un tad jātaisa un jādzesē jauna. Otrajai cepumu kārtai klāj virsū atlikušo krēmu, tad bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi (lai nepiesūcas ar svešām smaržām) un liek ledusskapī uz nakti vai vismaz 4 stundām. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kakao – to var darīt, ieberot kakao pulveri nelielā sietiņā, vai arī vienkārši ar plata naža palīdzību.
Es šajā receptē esmu atteikusies arī no citām tradicionālām piedevām – piemēram, kafijai piemaisīt klāt drusku grappu vai olu liķierus, vai krēmam maisīt klāt Marsalas vīnu. Man vienkārši tas neliekas nepieciešami, bet katrs, protams, var rīkoties pēc savas gaumes.
Atzīšos, ka arī “vielu” daudzumi ir visai aptuveni. Tas, cik tieši cepumus jums vajadzēs, ir atkarīgs no trauka izmēra, savukārt ja vēlaties varen biezu krēma kārtu, tad varbūt vajadzēs vēl Mascarponi un putukrējumu. Varbūt jums ir luste taisīt trīsstāvīgu Tiramisu un cepumus likt trijās kārtās – uz priekšu, tikai nopērciet vēl kādu cepumu paku un siera trauciņu. Arī man ir gadījies, kad kūka ir pusē, bet krēms izsmērēts (lasi: izlaizīts), tāpēc es vienkārši nopērku vairāk, nekā liekas vajadzīgs, un tad uztaisu vēl.
Lai izdodas 🙂
Es esmu tiramisu piekritējs kurš gatavots no zabaglione ar mascarpone, savoiardi un expresso. Bet nu tiramisu ir visvairāk cietis no dažādām variācijām.
http://www.signis.lv/tiramisu/
Un ja kāds zina kur Rīgā var iegādāties Marsalas vīnu, būšu pateicīgs par informēšanu.
Man savukārt liekas, ka ja var dabū šitik garšīgu variantu bez olu dzeltenumiem, ko vēl ņemties ar zabaglione taisīšanu?
Par Marsalu neesmu sajūsmā – tāds viduvējs portvīns… Atvedu no Sicīlijas pāris pudeles, kas tagad stāv negribētas un pārklājas ar putekļiem. Varbūt vnk slikts vīns trāpījās lidostā.
Es taisu pēc vienas Santa pielikuma receptes ziemassvētkos un tas izdodas ģeniāls. Bet ar olām, man liekas.
Kur ir problēma olu dzeltenumiem?
Kam vajadzīgs lieks darbs un kalorijas+holesterīns, ja rezultāts bez tā visa jau ir lielisks?
Piekrītu Kristai – man arī šķiet, ka šajā gadījumā bez olām ļoti labi var iztikt. ( un klusiņām pačukstēšu, ka gatavoju tiramisu ar “philadelfia” sieru, kas, protams, neatbilst nekādiem kanoniem, bet man garšo labāk :))
Mascarpone un Filadelfijas krēmsiers pēc būtības ir ļoti līdzīgi produkti, esmu redzējusi daudz receptes, kur aicina izmantot vienu vai otru (piemēram, burkānu kūkas apsmērēšanai). Tiramisu man pašai kautkā neērti bijis likt iekšā šitik izteikti amerikānisku produktu 🙂 BET vienreiz Zviedrijā aizvietoju dāmu pirkstiņus (ko nevarēja dabūt) ar veikalā pirktu biskvītu un neviens i nepamanīja starpību!
Gribēju uzzināt, vai tajos “Dāmu pirkstios” sastāvā ir olas?
jā, neizbēgami…
hmmm, vakar izmēģināju, bet kaut kas tur trūkst, laikam kaut kādu alkoholu tikuntā prasās klāt. mēģināšu vēlreiz un šoreiz nevienam nedošu, pati apēdīšu 🙂
Pie kafijas parasti pieleju mazliet ruma. Ja paredzēts dot arī bērniem, tad kādu brīdi pavāru kopā ar to ūdeni, ar kuru tiks gatavota kafija – lai iztvaiko alkohols.
Sieram savukārt parasti pierīvēju mazliet citronmiziņas. Šito aizguvu no kaut kur pie Venēcijas ēsta tiramisu. 🙂
Es mēdzu likt klāt Mascarpones krēmam citrona miziņu tad, kad to lietoju kūku pildīšanai, ne Tiramisu – man liekas, tas aiznes visu garšu pārlieku citronīgā virzienā, kas var būt labi, bet varbūt ne tieši Tiramisu gadījumā. Bet protams eksperimentēt var un vajag katram pēc savas gaumes, jo nekas jau nav iekalts akmenī. Pat ne Tiramisu 🙂
Sveika. Jāsaka, ka jauks blogs, pati izmēģināju, izcepu citronu torti. Sanāca labi. :))
Bet par tiramisu gan nepiekrītu dažās vietās: pirmkārt, tiramisu tomēr ir olu ēdiens un saldais krējums ir tipisks latviešu ievazājums, ja gribas oriģinālo tiramisu, tad bez olu kulšanas neiztikt. :))
Un otra lieta — par to cepumu aplaistīšanu ar kafiju. Man šķiet, ka katru cepumu atsevišķi mērcējot, tomēr vieglāk izkontrolēt kā viņi samirkst. Iespējams tas ir ļoti individuāli, bet man noteikti būtu bail, ka laistoties ar kafiju, neuzgāžu pa daudz un viss tiramisu neaizpeld jūriņā. :))
Veiksmi!
http://sidraba.tumblr.com/post/345670199/tiramisu
Paldies par komentāru, prieks satikt kādu drosminieku, kam ir pozitīva pieredze cepumu mērcēšanā kafijā 🙂 Apskatījos Tiramisū bildi Tavā blogā, tur gan cepumi izskatījās nepietiekoši samērcēti, jo kafija tālāk par cepumu ārpusi nav tikusi.
Latviešus var vainot pie daudzkā, bet ne pie saldā krējuma ievazāšanas Tiramisū – tas minēts visās receptēs, ko esmu lasījusi, ar olām un bez (nav runa par LV recepšu avotiem protams).
Es samērā bieži gatavoju tiramisu, jo gan kolēģiem, gan ģimenes locekļiem, gan man pašai ļoti garšo! 🙂
Un ja gribas īstu tiramisu, jāpiekrīt Annai – bez olām tiešām neiztikt!!!
Lai izpaliktu “laistīšanās” ar kafiju, es ieteiktu kafiju ieliet bļodiņā, kurā var iemērkt “dāmu pirkstiņus” – jādara tas ātri un varu apgalvot, ka cepumi neizšķīdīs.
Es uzskatu,ka ja laistīsies ar kafiju,tad vai nu pirkstiņi izšķīst, un tā kafija nekur tālu neaiztek, jo iesūcas blakus esošajos pirkstiņos, kas nozīmē, ka citi pirkstiņi daļēji var palikt sausi 😉
Un vēl – es parasti katru kārtu pārkaisu ar mandeļu skaidiņām.. mmm… 🙂
2014.gads un es nomainīju klasisko tiramisu pret šo recepti,jo es arī negribu olas, sanāca IDEĀLI, ciemiņi apēda pa diviem, trim gabaliem! Paldies vēl un vēl Krista!
Man patīk pēc iespējas vienkāršākas receptes – lielāka iespējamība, ka tas uztaps manā virtuvē 🙂 Tāpēc paldies Kristai par recepti bez olām, bija ļoti gardi 🙂 Nesen izlasīju un pamēģināju vēl vienu variāciju par krēmu – saldā krējuma vietā grieķu jogurts un cukura vietā medus (uz Kristas apjomiem ap 200g), bez citrona. Krēms sanāk dievīgs! viegli saputot ar karoti un šķiet nedaudz diētiskāks kā ar saldo krējumu 😉