Vistas cepetis

Dec 30, 2009 | Putni, Receptes | 6 comments

Vienkāršākais cepetis pasaulē: apsmērē vistu ar olīveļļu vai sviestu, apkaisa ar sāli un pipariem, iebāž vēderā citronu un cep 180 grādu karstumā 1 stundu.

Vielas:

1 vista (atdzesēta, ne sasaldēta)

Apsmērēšanai:

ēdamkarote labas sinepes
3 ēdamkarotes olīveļļas
ēdamkarote rupjā sāls
malti melnie pipari, nepilna tējkarote
2 lielas ķiploka daivas, sarīvētas, sakapātas vai izdzītas caur ķiplokspiedi

vai

pāris ēdamkarotes mīksta sviesta
ēdamkarote rupjās sāls
malti melnie pipari, nepilna tējkarote

1 citrons
pēc vēlēšanās un iespējas – svaigu garšvielu zariņi, piemēram, timiāns, rozmarīns vai estragons

Gatavot:

Cepeškrāsnoi uzkarsē līdz 180 grādiem. Vistu noskalo un nosusina ar papīra dvieli. Sajauc kopā olīveļļu, sinepes, ķiploku, sāli un piparus un ar šo miksli rūpīgi ierīvē vistu no iekšpuses un ārpuses. Ja lieto sviestu, tad ar to vispirms ierīvē vistas ādu, tad apkaisa ar sāli un pipariem, pa virsu vēl uzliek pāris sviesta piciņas. Tas izskatās apmēram šādi:

Vēdera dobumā ieliek citronu un garšvielu zariņus, un cep krāsnī piemērotā cepamtraukā apmēram stundu. Vistas gatavību var pārbaudīt, ar nazi iegriežot starp kājiņu un ķermeni: ja tek caurspīdīgas suliņas, tad ir gatava, ja drusku sarkanas – jācep vēl kādas 10-15 minūtes. Ja vista pārāk strauji apbrūnē, to cepšanās beigās var viegli apsegt ar foliju.

Pirms sadalīšanas cepetim ļauj 10 minūtes zem folijas gabala “atpūsties”.

Variācijas: vistai var cepšanās sākumā pannā pieliet klāt glāzi vermuta vai baltvīna, tas cepetim piešķir jauku noti. Ja man ir mājās ziemīgas saknes (pētersīļu saknes, kāļi, rāceņi, burkāni u.c.), es parasti dažas nomizoju, sagriežu lielos gabalos un lieku vistai blakus cepties – sanāk garda piedeva!

No vistas karkasa un kauliem, kad gaļa nogriezta, var izvārīt gardu zupu. Šo ideju aizguvu no Džeimija Olivera, un tagad katru reizi, kad cepu vistu, kaulus ar dažādām garšvielām un piedevām iemetu katlā uz pusotru stundu, pa nakti atstāju uz plīts atdzist un nākošajā dienā man ir gatavs buljons!

6 komentāru

  1. Kristina

    Vigljadit uzasno…

  2. Daina

    eu,kolosāli! Es ar izmēģināšu Z-svetkos šajos. Tītars lai paliek jaunajam gadam 😀
    Tnx par citornvistinju 😉

  3. Rita

    Izdevās lieliski. Pievienoju arī kartupeļus un pāris nemizotus, uz pusēm pārgrieztus ķiplokus – iznāk gards un skaists dekors.
    Paldies! 🙂

  4. riexc

    super! man sanāca vnk superīgi!

  5. Ieva

    Sanāca fantastiski gards. Paldies par recepti! 🙂

  6. Debora

    Šķiet, labāk to citronu pamocīt – nogriezt galus un sabakstīt ar nazivai dakšu, lai labāk atdod garšas un sulu, Tannis arī tā rādīja. (Līdz šim domāju, ka tikai man patīk, ja to citronu riktīgi jūt – pāris šķēlītes pabāžu arī zem ādas kopā ar sviesta piciņām).
    Vēl piebildīšu – Kristas blogs ir lielisks, paldies!

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂