Citronu plātsmaize

Apr 22, 2013 | Kūkas, Receptes

Kad pirms gada biju Ņujorkā, atceros, kā vienu siltu vakaru mēs ar Ditu Rietumu ieklīdām Grīničvilidžas smalkākajā beķerejā Magnolia Bakery, nopirkām pa gabaliņam citronu plātsmaizes (angliski – lemon bars), ko nograuzām turpat tuvējā parkā uz soliņa un devāmies tālāk laimīgas, drusku ar pūdercukuru apbirušas.

citronu_platsmaize

Citronu plātsmaize ir vienkāršāka un veiklāka versija citronu tartei, bet tāpēc ne mazāk garda! Sestdien to izcepu, lai aiznestu pie draugiem uz ballīti, kur visi to ļoti slavēja, un steidzamu receptes pieprasījumu saņēmu jau nākošajā rītā, kad ar viegli sāpošu galvu ieskatījos epastā. Recepti es nosūtīju, bilde arī tagad ir, tā, ka man vairs nav nekādu attaisnojumu vilcināties to publicēt, bet jums – izmēģināt!

Vielas:

Smilšu mīklas pamatnei

225 g sviests istabas temperatūrā + vēl drusku formas iesmērēšanai
75 g cukurs
270 g milti*
šķipsna sāls

Citronu krēmam:

4 olas
250 g cukurs
no 3 citroniem ar smalko rīvi norīvēta miziņa
150 ml svaigi spiestas citronu sulas (no apmēram 3 citroniem)
50 g milti*
50 ml saldais krējums
no ½ vaniļas pāksts izskrāpētas sēkliņas vai pāris pilieni vaniļas pastas (bez tā var arī iztikt)

Pūdercukurs pārkaisīšanai

Kantaina (vai kāda cita) metāla forma ar noņemamām malām. Es lietoju 23 x 23 cm kvadrātveida formu

*receptē oriģināli minēti parastie kviešu milti, bet es lietoju Grauda Spēks pilngraudu sijātos vissmalkākā maluma (“0” pakāpes) ar lieliskiem panākumiem un iesaku jums darīt tāpat – veselīgāk un garšīgāk!

Gatavot:

Formu izklāj ar atbilstoši piegrieztu cepampapīru, to un malas iesmērē ar sviestu.

Sviestu ar cukuru labi saputo, pieber miltus un sāli un veikli ar rokām vai putotāja mīklas āķi sajauc mīklu. Ieklāj sagatavotajā traukā, izlīdzinot ar pirkstiem tā, lai ir vienmērīgi – par gludumu vai skaistumu nav jāuztraucas. Ieliek ledusskapī uz apmēram 15 minūtēm.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un cep mīklas pamatni 15 minūtes, līdz tā viegli zeltaini brūna. Izņem no krāsns, lai drusku atdziest, kamēr gatavojiet pildījumu.

Krēmam olas, cukuru un vaniļu labi sakuļ (bet ne tik lielā mērā cik biskvītam), pievieno vaniļu, citrona sulu un miziņu, krējumu, atkal saputo, beigās lēni ieputo miltus. Lai jūs nemulsina, ka krēms būs diezgan šķidrs – tas sabiezēs cepoties. Uzlej virsū izceptajai pamatnei un liek līdz 200 grādiem uzkarsētā krāsnī, karstumu uzreiz samazinot līdz 180 grādiem. Cep 20 minūtes, atdzesētai noņem formas malu un pārkaisa ar pūdercukuru. Es ieteiktu plātsmaizi griezt mazos gabaliņos, jo tai ir spēcīga garša un tā ir gaužām sātīga. Ja plānots kūku nest ciemos, ņemiet līdzi ar visu formu un noformēšanu ar pūdercukuru veiciet īsi pirms sagriešanas un pasniegšanas.

Recepte aizgūta no Smitten Kitchen, drusku to pamainīju, samazinot cukura daudzumu un papildinot ar saldo krējumu.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri