Kad pirms gada biju Ņujorkā, atceros, kā vienu siltu vakaru mēs ar Ditu Rietumu ieklīdām Grīničvilidžas smalkākajā beķerejā Magnolia Bakery, nopirkām pa gabaliņam citronu plātsmaizes (angliski – lemon bars), ko nograuzām turpat tuvējā parkā uz soliņa un devāmies tālāk laimīgas, drusku ar pūdercukuru apbirušas.
Citronu plātsmaize ir vienkāršāka un veiklāka versija citronu tartei, bet tāpēc ne mazāk garda! Sestdien to izcepu, lai aiznestu pie draugiem uz ballīti, kur visi to ļoti slavēja, un steidzamu receptes pieprasījumu saņēmu jau nākošajā rītā, kad ar viegli sāpošu galvu ieskatījos epastā. Recepti es nosūtīju, bilde arī tagad ir, tā, ka man vairs nav nekādu attaisnojumu vilcināties to publicēt, bet jums – izmēģināt!
Vielas:
Smilšu mīklas pamatnei
225 g sviests istabas temperatūrā + vēl drusku formas iesmērēšanai
75 g cukurs
270 g milti*
šķipsna sāls
Citronu krēmam:
4 olas
250 g cukurs
no 3 citroniem ar smalko rīvi norīvēta miziņa
150 ml svaigi spiestas citronu sulas (no apmēram 3 citroniem)
50 g milti*
50 ml saldais krējums
no ½ vaniļas pāksts izskrāpētas sēkliņas vai pāris pilieni vaniļas pastas (bez tā var arī iztikt)
Pūdercukurs pārkaisīšanai
Kantaina (vai kāda cita) metāla forma ar noņemamām malām. Es lietoju 23 x 23 cm kvadrātveida formu
*receptē oriģināli minēti parastie kviešu milti, bet es lietoju Grauda Spēks pilngraudu sijātos vissmalkākā maluma (“0” pakāpes) ar lieliskiem panākumiem un iesaku jums darīt tāpat – veselīgāk un garšīgāk!
Gatavot:
Formu izklāj ar atbilstoši piegrieztu cepampapīru, to un malas iesmērē ar sviestu.
Sviestu ar cukuru labi saputo, pieber miltus un sāli un veikli ar rokām vai putotāja mīklas āķi sajauc mīklu. Ieklāj sagatavotajā traukā, izlīdzinot ar pirkstiem tā, lai ir vienmērīgi – par gludumu vai skaistumu nav jāuztraucas. Ieliek ledusskapī uz apmēram 15 minūtēm.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un cep mīklas pamatni 15 minūtes, līdz tā viegli zeltaini brūna. Izņem no krāsns, lai drusku atdziest, kamēr gatavojiet pildījumu.
Krēmam olas, cukuru un vaniļu labi sakuļ (bet ne tik lielā mērā cik biskvītam), pievieno vaniļu, citrona sulu un miziņu, krējumu, atkal saputo, beigās lēni ieputo miltus. Lai jūs nemulsina, ka krēms būs diezgan šķidrs – tas sabiezēs cepoties. Uzlej virsū izceptajai pamatnei un liek līdz 200 grādiem uzkarsētā krāsnī, karstumu uzreiz samazinot līdz 180 grādiem. Cep 20 minūtes, atdzesētai noņem formas malu un pārkaisa ar pūdercukuru. Es ieteiktu plātsmaizi griezt mazos gabaliņos, jo tai ir spēcīga garša un tā ir gaužām sātīga. Ja plānots kūku nest ciemos, ņemiet līdzi ar visu formu un noformēšanu ar pūdercukuru veiciet īsi pirms sagriešanas un pasniegšanas.
Recepte aizgūta no Smitten Kitchen, drusku to pamainīju, samazinot cukura daudzumu un papildinot ar saldo krējumu.
Biju šo kūku izmēģinājusi jau 2 reizes (no tās otras vietnes)- vienreiz virspuse sanāca par cietu, otreiz- par šķidru un skābu. Varbūt nepareizi iztulkoju svešās mērvienības. Tagad noteikti pamēģināšu šo versiju! Man ļoooti garšo citroni, un negrasos padoties!
Izmēģināju. Ļoti garšīga! Paldies par recepti!
Es arī izmēģināju pagājušosestien, kad rabarberi dobē vēl bija tik mazi, ka žēl griezt, bet kaut ko skābeni atspirdzinošu tak gribējās! Tā nu man sanāca jauks aukstās sezonas noslēgums. Jau šosestdien atklāju jauno sezonu ar tiem pašiem iepriekš amnestētajiem rabarberiem, kas pa nedēļu bija vismaz pieckāršojušies! Liels paldies, Krista! Tas bija tieši laikā!
Jau kādu labu laiku briedu izmēģināt šo recepti un vakar beidzot arī uzmeistaroju. Taisīju kūku RIMI akcijas 28cm tartes formā, pietika gan mīklas, gan pildījuma.
Sacīšu tā, garšoja ļoti labi, bet manuprāt, citronu garša bija par intensīvu. Man šķiet,ja citroni ir palieli, kā bija manā gadījumā, tad noteikti var likt tikai vienu vai divus.
Mīkla gan garšoja absolūti lieliski. Paldies Kristai un Deborai no Smitten Kitchen! 🙂
Paldies, man ļoooti patika! Brīvdienās divas avantūristes bez pieredzes, kūkas formas un vaniļas pāksts veicām mēģinājumu, un jāsaka – ļoti veiksmīgi! Draudzenei gan likās pārāk skābena, tāpēc prātojām, ka, iespējams, ar līdzīgiem panākumiem var izmantot apelsīnus?!
Sveiciens drosmīgajām avantūristēm!!! Ar apelsīniem būs pavisam cita opera, labāk lai draudzene drusku samazina gan citrona sulu, gan miziņu – skābā garša būs mazāk intensīva. Var arī palielināt cukura daudzumu krēmam, es samazināju oriģinālajā receptē paģērēto
Šis bija kaut kas vienreizējs! Salasoties komentārus, nobremzēju ar citronu daudzumu – miziņa no 2 un sula no 1.5 (man gan arī bija gadījušies diži lieli citroni). Iespējams, ja citronu būtu 2x vairāk, šķistu pārāk skāba. Bet to jau katrs var piekoriģēt, galvenais ir pamatrecepte. Un tā ir lieliska.
Arī šai receptei lielus + dod tas, ka tai nav vajadzīgs putna piens un pūķa asinis, visi produkti dabūjami kurā katrā mazā lauku veikaliņā. Domāju, ka ne tikai man tas ir svarīgi, gan jau laukos dzīvo ne viena vien Kristas lasītāja 🙂
Par sātīgumu neko nezinu – mums izbeidzās pa pusotru dienu. Plātsmaizei patiešam piemīt kaut kāda maģiska gravitācija 🙂 Un tā smarža! Paldies, Krista!
Forši, ka Tev patika, es jau arī daudz putna pienu un pūķa asinis mājās neturu 😉 Liels paldies par atsauksmi un komentāriem, tie gan uzmundrina, gan reāli palīdz citiem, kas vēl tikai domā šo provēt.
Sveika! Vai vari padalīties, kādā režīmā vislabāk šo plātsmaizi cept?
karstā gaisa
Tā, Krista dalos pieredzē. Pirmkārt jau mana kļūda, ka paņēmu par mazu tartes formu. 🙂 Mīklu protams ieklāju mazāk,taču viņa man negribēja cepties,nācās cept pat 26 min. Savukārt, kad izcepu konstatēju, ka citrona masu varu ieliet vien pāris karotes :D. Biju pārgurusi, pusnakts,vīrs saka met mieru,bet es lemju gatavot mīklu pa jaunu un cept arī. Un..rezultātā sanāca tik,nu tik garda, ka mājinieki ēdot neteica ne vārda vien murrāja labsajūtā:)beigās piebilstot,ka ir labāk kā restorānā.
PS.Sākotnēji biju sabijusies par komentāriem attiecībā par citronu, taču liku 150 gr un vēl vienu mazu laimu,jo likās par saldu un gribējās tiešām citronu garšu un sanāca izcili. Paldies Tev. Vēl joprojām vēderiņš murrā.
Paldies, ka padalījies ar saviem piedzīvojumiem, un man milzu prieks, ka beigās sanāca un arī ģimenei garšoja!
Šobrīd eksperimentēju ar rabarberu kūku uz šīs plātsmaizes bāzes, būs Tev vēl viena recepte (jau pazīstama), ko taisīt 🙂 Ceru līdz nedēļas beigām nopublicēt.
Dalos arī savā pieredzē 🙂 Laikam forma bija par mazu, jo mīklas slānis šķiet, varēja būt uz pusi plānāks. Jo – pildījums ir tik neprātīgi garšīgs, krēmīgs, citronīgs, ka to vienu pašu varētu karotēm ēst. Sāku domāt, vai tik nevajadzētu kādreiz izprovēt šo krēmu vienu pašu uztaisīt creme brulee trauciņos.
Ā, un vēl kas. Nekaisīju pūdercukuru nemaz, jo tieši gribējās to citronīgo skābumiņu.
Tà kà man ļoti garšo citronu tartes, nolèmu pamēģināt. Nemot vērà komentārus, izspiedu tikai 2 citronus. Sanāca nedaudz virs 100ml. 50ml vietā pielēju nedaudz vairàk saldā krējuma. Pūdercukuru nekaisīju. Sanāca ideàli 🙂 man vienīgi prasījās mazāk mīklas, par kàdiem 25%. Bet tas tā, piesienos, visi noēdàm gardàm mutēm 🙂
Pareizs laiks 23:48 un mūsmājās top citronu plātsmaize. Smaržo lieliski. Paldies, Krista, par recepti un iedvesmu 🙂
Plātzmaize bija vienreizīga! Paldies par recepti. Uzcepu, dodoties pārgājienā ar ģimeni, lieki teikt, ka pārgājiena beigas plātsmaze nesagaidīja. Pat mazais māsas dēls, kurš parasti kūkas un plātsmaizes neēd bija sajūsmā! Paldies vēlreiz par recepti! Šī noteikti tiks iekļauta ģimenes recepšu grāmatā!
Cepu sen pirms 6 gadiem un toreiz veiksmīgi, bet nezinu, kas par vainu šoreiz, aizbraucu ar tikko ceptu uz Ziemassvētku vakariņām, bet tur griežot izrādījās, ka nav sarecējis krēms. Izskatījās k cepums ar zapti :(( Radiniece vēl nākamā dienā pacepa, bet teica, ka krēms bijis kā karamele. Pārbaudīju proporcijas, viss atbilda :((